ABD’de işini kaybedenlerin sayısı artmaya devam ediyor. Cuma günkü verilere göre; Temmuz’da 325 bin kişinin daha işini kaybetmesi beklenirken; 274 bin kişinin işini kaybetmesi piyasalar için “iyi” haber oldu. İşsizlik oranı da yüzde 9.6 beklenirken 9.4 çıkınca “yeşil filizlerin artık fidan olduğu” fikri güçlenmeye başladı.
Bu hafta içinde de ABD’den Temmuz ayına dair önemli veriler gelecek: Çarşamba günü Fed’in faiz kararı (sıfır faiz politikası devam edecektir, ne zaman sona ereceği konusunda ipuçları aranacaktır), Perşembe günü perakende satışlar (yüzde 0.3 artış bekleniyor) ve Cuma günü de çekirdek TÜFE (yüzde 0.2 artış) rakamları bekleniyor.
Gelecek verilerin piyasalardaki yükselişi, daha doğrusu filizlerin fidana dönüştüğü senaryosunu destekleyeceği bekleniyor. Zira hemen herkes, piyasalarda “dibin görüldüğüne ikna olmuş” durumda. Eh, yükselişler de bu denli hızlı ve kararlı olunca da dönüşün “V” olacağı kanısı da güçleniyor. Ralliyi kaçırdığını düşünenlerin de “oyuna dönmesi” çıkış hızını artıran önemli bir unsur oldu.
Geçtiğimiz hafta başında S&P’de 1.015, Dow Jones’ta da 9.415 seviyelerinin “son bir atak olarak” görülebileceğine değinmiştim. Cuma itibarıyla sırasıyla 1.018 ve 9.437 ile bu seviyelerin üzerine çıkıldı, ancak altında kapanışlar oldu. Nasdaq’ın “olayı kenardan” izlemesi de önemli bir durum. Önümüzdeki hafta perakende satış verilerinin öncesi veya sonrasında Nasdaq da “oyuna girmezse” yükselişin devam etmesi zorlaşabilir.
Aslına bakarsanız “kolay yükselişlerin sonuna yaklaşılmış” gibi görünüyor. Borsalar verilerdeki “iyileşmeleri” çok önceden satın almaya başlamıştı. Verilerdeki iyileşmelerle yukarıya gidilse bile, yükseliş oranları eskiye oranla çok daha sınırlı olacaktır. Daha fazla katılımcı ile “yeni kaynak” (ABD’de yeni paket isteyenler var...!) temin edilecek olur ve de bu haftaki veriler de havayı desteklerse geçtiğimiz haftaki kapanış seviyelerinin üzerine çıkılabilir. S&P 500’de 1.045-1.052; Dow Jones’ta da 9.575 (+/- 25 puan) seviyeleri görülebilir.
Teknik olarak hisse senedi piyasalarının bir çoğu “aşırı alım” bölgesinde. ABD borsalarındaki olumlu beklenti içinde olanların oranlarının son zamanlarda artmış olması da aslında piyasaların yukarı gitmekte zorlanabileceğini gösteriyor. Neden derseniz, olumlu bekleyenler zaten pozisyon aldıklarından dolayı, bundan sonra kim alacak da piyasalar yükselecek? Gerçi Dow Jones bazında 9.000’den sonraki bölüm için ben bir süredir bunu tekrarlıyorum ve piyasalar yukarı gitmeye devam ediyor. Yalnız dikkat, yükseliş oranları gittikçe azalıyor!
İMKB’de durum oldukça farklı. 44.300’ü görürüz derken 45.536’ya kadar çıktık. İtiraf etmem gerekir ki İMKB’nin nereye gideceğini tahmin etmek hayli güçleşti. Zira yükselişteki en ciddi kader ortağı Çin (Shangay Composite Endeksi) Borsası bile geçen hafta önemli bir düşüş yaşarken, İMKB yoluna devam etti. Çin Borsası’nın 3.500’leri aşamadığı ve 3.100’lerin altına kaydığı durumda (Cuma günkü kapanış 3.260) İMKB’nin performansı çok daha fazla dikkat çekecektir.
Kurlarda hareketlilik!
Geçen hafta euro/dolar pritesindeki kapanış aslında bizim piyasalarımız açısından önem taşıyor. 1.4540 ciavrına kadar yükselebileceğini beklediğim euro/dolar paritesi geçen hafta 1.4447’ye kadar yükseldi. ABD verileri sonrasında ise dolar 1.42’nin altına inerek 1.4154’e kadar değer kazandı. Kapanış itibarıyla dolar/TL kurlarına tam olarak yansımayan bu hareketin, haftanın ilk günlerinde devamı durumunda kurlarda 1.4870 ve ardından da 1.5030 seviyesi önem kazanacak. Paritede 1.4070 hele ki 1.4005’in altına inilmesi kurlardaki volatiliteyi artırabilir. Her ne kadar hareket bandı dar olsa da sakin geçmesi beklenen Ağustos ayında yeni “sıcak hava dalgası” gelebilir.
Aslında kurları daha serin kanlı yorumlayabilmek için “1 dolar+1 euro” sepetine bakmakta fayda var. Geçtiğimiz hafta Ocak başından bu yana en düşük seviyesi olan 3.5320’ye kadar düşen bu sepet, Cuma gününü 3.6126’dan kapattı. Teknik olarak 3.6575 seviyelerinde önemli bir direnci var. Bu seviyeler geçilmediği sürece kurlardaki “göreceli sakin” durum devam edecektir.
Yeşil filizler fidan mı oluyor?
Haberin Devamı