Yerel Seçim, IMF, G-20

Haberin Devamı

Aslında bu başlıklar önümüzdeki haftanın başlığı olması gerekirdi. Önümüzdeki hafta mutlaka ele alıyor olacağız. Ancak tedbir alması gerekenler bu haftadan bunları almak durumunda.

Seçim hepimizin malûmu. Seçimde iktidar partisinin alacağı oy oranı dışında; seçmenler açısından çok da heyecan verici bir durum yok. Ekonomideki karar verenleri asıl ilgilendiren seçimle bağlantılı olarak IMF anlaşmasının yapılıp yapılmayacağı, yapılacaksa da ne zaman yapılacağı... Piyasaları asıl ilgilendiren konular bunlar.

Haa bu arada bir de “4. paket” açıklandı. Başbakanımız; illâ da “süslü püslü paket mi açıklamamız gerek?” derken, paketleri “dörtledi”. KOSGEB derken, otomotiv, beyaz eşya ve elektronikte 3 aylık ÖTV ve KDV ertelemesi derken “nurtopu bir paketimiz” daha oldu. Yine bölük, pörçük; aceleye getirilmiş, birbirini desteklemeyen “destekler kakafonisi”... “Zamanında açıklanmayan paketi neyleyeyim” misali; bir birimlik harcamayla 5 birimlik iş yapamayacaksanız; ya paket açıklamayın, ya da bunun da işe yaramayacağını bilin!

Bir de Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın rahatsızlığında, Mehmet Şimşek tarafından temsil edildiğimiz G-20 var. Her ne kadar insan hakları konusu da dahil olmak üzere İngiltere tarafından Suudi Arabistan’dan da geride kalıp ikinci ligde olduğumuz söylense de, katılıyor olmamızın önemli olduğu G-20’lerin maliye bakanları toplandı hafta sonu.

Maliye bakanları liderler için hazırlık yaparlarken; her ne kadar bankalardaki toksik varlıkların temizlenmesi ve kredi mekanizmalarının bir an evvel çalıştırılması için acil önlem önerirken; diğer yandan ABD ve AB arasındaki fikir ayrılıkları da gün yüzüne çıktı.

Sosyal güvenlik sistemi halen daha devletlerin üzerinde olan ve daha fazla para harcamak istemeyen AB ile; sosyal güvenlik sistemi şirketler üzerinde olan (General Motors o yüzden çok önemli sıradan ABD’li için) ABD için daha fazla devlet harcaması yapmak konusunda “derin mi derin” fikir ayrılıkları da gün yüzüne çıkmış durumda.

Önümüzdeki hafta sonundan önce maliye bakanları anlaşsalar ve liderler zirvesine “ayağı yere basan ve uygulanabilir” tavsiyelerde bulunsalar çok iyi olacak. Yoksa bu toplantıdan da “havanda su dövüldüğü” havası çıkacak olursa vah piyasaların haline...

Buna bir hafta daha var olduğunu düşünerek bu haftaya baktığımızda bu haftanın daha çok bekleme havasında geçeceğini söylemek mümkün. Kurlarda haftanın ilk günlerinde 1.6875-1.69 aralığınının aşağı kırılması durumunda 1.6380-1.6430 bandı gündeme gelecektir.

İlk seviyenin aşağı kırılmasını beklemiyorum. Hatta 1.72’nin üzerine geçilmesi durumunda yeniden 1.7525’in test edilmesi gündeme gelecektir.

ABD borsalarında da S&P 500’de 778-791 bandının test edilmesi sonrasında piyasalar karar verecekler. Bu seviyelerin test edilmesinden sonra yeniden olumsuz bir havanın hakim olma ihtimali yüksek.

DİĞER YENİ YAZILAR