Cuma günü AB piyasası iyi açıldı ancak seans sonuna doğru satıcılar çoğalınca direnç kırıldı. Hem Amerika, hem de Brezilya borsaları dip seviyelerine yakın yerlerden kapandı. Bu gelişme, bugün başlayacak yeni hafta için tahminlerin kötümser olmasına neden oluyor
Financial Times’ın bile sayfa ayırdığı “carry trade”lerin ‘para pınarı’ Japonya’da faiz artışı uzun vade için iyi bir sinyal olmayabilir. Ama kısa vadede kâr realizasyonu için sebep arayanlar yine de “tetik” görevi gördü.
Önce Çin ve ardından da domino etkisi...
Yen dolar karşısında faiz kararının açıklandığı 21 Şubat’tan sonra kısa bir süre 121.50’ye geldi, o gün bugündür yükseliyor. Cuma günü 116.80 seviyesinden kapanan yen 7 işgününde yüzde 3.5 değer kazanmış durumda. 120 seviyelerine kadar bir düzeltme olsa da ilk hedef 114.50 ardından da 110 seviyeleri.
Daha sürer mi?
Yenin değer kazanmasının ardında kapanan ‘carry trade’ pozisyonlarının olduğu anlaşılıyor. Her ne kadar diğer sebepler öne sürülse de, pozisyon kapatmak için yene olan talep yenin değerini yükseltiyor. Yen pozisyonlarını kapatmak için hisse, bono ve emtia pozisyonlarından çıkmaları bu piyasaları düşürüyor. Bu da ‘kartopu’ etkisi yaratıyor.
Geçtiğimiz Cuma günü Dow Jones endeksinde (DJIA) açılıştaki düşüşe karşı direnç de son yirmi dakikadaki 50 puanlık hızlı satış karşısında kırılmış. Kapanış seviyesi günün en düşük seviyelerine oldukça yakın. Benzer durum Brezilya borsası Bovespa için de geçerli.
Tüm emtialar da düşüşten nasibini aldı. Özellikle altın. Altının onsu sadece Cuma 665 dolardan 640 dolara geriledi ki bir günde yüzde 3.75’lik düşüş.
DJIA’da 12.000 seviyelerinde hem teknik hem de psikolojik bir destek var. Benzer durum 1.370 S&P endeksi içinde söz konusu. Bu seviyelerin kısa süreli de olsa test edilebilir ancak bu seviyelerde ‘dipten alalım’ diyenlerin muhtemel alımlarıyla düşüş durabilir. DJIA’da büyük ihtimalle 12.000 seviyeleri tutacaktır ve buradan 12.500 seviyelerine kadar bir “düzeltme” yaşanabilir. Ancak bu düzeltmelere kanıp da pozisyon almamakta fayda var. Zira artık her çıkış yeni bir satış fırsatı olarak görülecek.
Bizde durum ne olur?
Cuma günü enflasyon rakamları açıklanmadan önce, ISO endeksinin de “gazıyla” hem borsada hem de bono da alımlar yapıldı. Enflasyon rakamlarının gıda ve sigara zamlarının etkisiyle beklentilerin üzerinde gelmesi, fiyatlara tam olarak yansımadan piyasalar kapandı. Bugünkü piyasaların açılışında hem ABD endekslerinin hem de enflasyonun etkisiyle yeni satışlar gelebilir.
Sert satışlar gelirse İMKB’de 39,410 seviyesi ziyaret edilebilir. Benzer şekilde hazır Salı günü ihale var, nasılsa piyasalar “limoni” diyenlerin satışlarıyla gösterge bonolarda da 20.20 bileşik seviyelerine gelinebilir (böylelikle 20.20-20.09 arasındaki gap kapanabilir).
Yine de piyasalarda bu hafta; ‘bir durup düşenelim, aslında bu kadar da düşmeye gerek yokmuş’ denileceği bir hafta olabilir. Sadece bizim piyasalarımızda değil, tüm global piyasalarda.
Dünya piyasaları biraz sakinleşir, enflasyon endişelerine rağmen (bu arada Şubat ayının son haftasında gelen petrol zamlarının etkisi Mart’a yansıyacaktır) Salı günkü ihalelere “iyi” talep gelir ise hafta sonu kapanışları, hafta başına göre daha yüksek olacaktır.
Dikkat trend farklı!
Hemen hemen tüm piyasa katılımcıları, bunu geçtiğimiz üç-dört yıldaki Şubat-Mart aylarındaki kâr realizasyonlarına benzetecektir. Nasılsa yıl sonlarına doğru piyasalar yeniden coşacak denilecektir.
Bu yılın diğerlerinden çok önemli bir farkı var! Hem tüm ülke paraların faizleri, geçtiğimiz yılların hepsinden yüksek, hem de yüksek fonalama faizlerine karşın elde edilebilecek yüksek getiri imkânı çok daha sınırlı!
Yen’de ilk hedef 114.5 sonra da 110 seviyeleri
Cuma günü AB piyasası iyi açıldı ancak seans sonuna doğru satıcılar çoğalınca direnç kırıldı. Hem Amerika, hem de Brezilya borsaları dip seviyelerine yakın yerlerden kapandı. Bu gelişme, bugün başlayacak yeni hafta için tahminlerin kötümser olmasına neden oluyor
Haberin Devamı