ABD 10 yıllık tahvil faizleri tırmanışta, Mısır içler acısı, petrol artıyor, Hindistan’da piyasalar karışık... Tüm bu gelişmeler nedeniyle piyasaları zorlu bir süreç bekliyor.
Geçtiğimiz haftanın asıl gündemini Mısır başta olmak üzere dış politika oluşturdu. Kuzey yarıküredeki iş ve finans dünyası tatil rehaveti içindeyken Ortadoğu’da çok önemli gelişmeler oluyor ve biz de bunlara neredeyse doğrudan dâhil oluyoruz. Mısır’daki gelişmelere duyarsız kalmak imkânsız. Ancak bunun “akılcı” dış politika(lar) çerçevesinde yürütülmesi esas. Müslüman kardeşlere destek olmayı tercih eden politikanın neredeyse tek temsilcisi olmamız, buna karşın başta Suriye’deki “ortaklarımız” Suudi Arabistan ve Katar olmak üzere diğer Arap ülkelerinin farklı cephelerde olmalarının; önümüzdeki günlerde farklı sonuçları da beraberinde getireceği muhakkak.
Bunun en önemli yan etkilerinden birisi “cari açık finansmanı” için fazlasıyla güvendiğimiz “Körfez Sermayesi’nin” akışında ortaya çıkabilecek aksaklıklar, tıkanıklıklar. Gerek doğrudan yatırım, gerekse de İslami borçlanma araçlarıyla çekmeyi planladığımız, umduğumuz sermaye gelmeyebilir. Uyguladığımız dış politikanın ekonomik etkilerini yavaş yavaş hissedeceğiz.
Eylül ayı ‘sıcak’ geçecek
Bu hafta yapılması planlanan Kürt Konferansı’nın 15-17 Eylül’e ertelenmesi olası yeni gerginliklerin ertelenmesi açısından önemli. Gittikçe kritik hale gelen Eylül ayının daha da sıcak geçeceği anlamına gelen bu gelişme bölgedeki denklemin yepyeni bir aşamaya evrilmesine neden olabileceğinden yakından izlenmesi gerektiğine inanıyorum.
Geçtiğimiz hafta bölgemizdeki gelişmelerin yanı sıra; finans dünyasında önümüzdeki dönemi yakından ilgilendirecek 3 önemli gelişme yaşandı. İlki ve belki de en önemlisi ABD 10 yıllık tahvil getirilerinde yaşanan yükseliş. Cuma günü ABD 10 yıllık tahvil getirileri yüzde 2.86’ya kadar yükseldi. ABD’de açıklanan yeni ev başlanışlarında yüzde 5.9’luk artış ile beraber Fed’in 17-18 Eylül’de yapacağı toplantıda tahvil alım miktarını azaltacağı “endişesinin” artması tahvil getirilerini yükselmeye devam ediyor.
Yüzde 2.54 kritik idi. Bu seviyenin altına kalıcı olarak inilmeyip, tam tersine yükseliş devam ettikçe finansal varlık fiyatları üzerinde baskı da devam edecektir. 10 yıllık tahvil getirilerinde yüzde 2.89 kritik bir eşik. Bu seviyenin haftalık kapanış bazında geçilmesi durumunda önce yüzde 3 (sadece psikolojik bir eşik) gündeme gelecek ancak asıl 3.25-3.35 seviyesinin önü açılacaktır . Bu seviyelere doğru başlayacak bir hareket başta bizim de dahil olduğumuz gelişmekte olan ülke piyasalarını olumsuz etkileyecek .
Wall Street’te satışlar sürebilir
Geçen haftanın ikinci önemli gelişmesi ABD 10 yıllık tahvil getirilerindeki yükselişe bağlı olarak ABD hisse senedi endekslerindeki gerilemeydi. Bu gerilemeyi normal bir “düzeltme” olarak değerlendirmek mümkün. Ancak hem Dow Jones hem de S&P 500 endekslerinin 50 günlük hareketli ortalamalarının altında bir haftalık kapanış yapmış olmaları önemli. Bu durum satışların bu hafta da devam edebileceğini söylüyor.
Hindistan ve petrole dikkat!
Geçen haftanın son önemli gelişmesi Hindistan’daki hareketler idi. Hindistan borsası Cuma yüzde 3.97 düşerken, ülkeden fon çıkışlarının da hızlandığına dair haberler artıyor. Hindistan’ın 3 büyük ithalat kaleminden (altın, petrol ve yemeklik yağ) altına getirilen ithalat vergilerinin; beraberinde sermaye kontrollerini de getireceği endişesi fon çıkışlarını hızlandıran bir başka etken. Mısır’daki gelişmeler nedeniyle 110 doları aşan petrol bizim açımızdan bir diğer risk. Hem küresel piyasalarda, hem de bölgemizde yaşananlar bizi adeta karanlık bir tünele itiyor! Politik alanda yaşananlar ve buna verilen tepkiler sırasında ekonominin ikinci, üçüncü değil adeta son plana itilmesi yaşanabilecek sıkıntıları daha da artıracağa benziyor. Tüm bu gelişmeleri doğru okuyup, önlemler almazsak önümüzdeki dönem içinde yol alacağımız karanlık tünel hayli uzun olabilir. Henüz daha “tünelin başındayken” makas değiştirmek mümkünken “makinist” hızlı davranmalı! Aksi halde tünelde ilerlemeye başlamışken; makas seçenekleri azaldıkça; bunu yapmak güçleşeceğinden işimiz hayli zorlaşabilir!
Tünele giriyoruz!
Haberin Devamı