Tahvil getirileri toparlanmadan borsalarda kalıcı yükseliş zor!

Haberin Devamı

Kapanışların haftanın diplerine yakın gerçekleşmesi düşüş hareketinin en azından haftanın ilk yarısında devam edeceği tahminini güçlendiriyor. Uzun sürecek bir hareketin arifesindeyiz! Tahvil getirileri toparlanmadıkça; ki bu durum ABD’de deflasyondan, enflasyona geçildiği izlenimini güçlendirecektir; borsalarda uzun vadeli, kalıcı yükselişlerin sağlanabilmesi hayli güç olacaktır.



Geçtiğimiz haftanın başında ABD hazine bonolarının getirilerinin gerilemesinin piyasalar için aslında iyi bir haber olmadığına değinmiş ve “Bence hareketlere bakıldığında tahvil tarafı, ABD borsalarında sıkı bir düşüşe hazırlık yapıyor gibi!” diye yazmıştım.
ABD borsalarındaki hareket bu tahmini haklı çıkarmışa benziyor. Özellikle ABD 10 ve 30 yıllık tahvillerinin getirilerindeki düşüş geçen hafta da devam etti. (Bu arada 2 yıllıklar yüzde 0.49 ile yeni bir tarihi rekor daha kırdı) Ha keza hisse senetlerindeki kayıp da devam etti.
S&P 500 Endeksi’nin geçen haftaki hareketleri teknik açıdan önemli ve dikkat çekiciydi. Zira hem 200 günlük, hem de
50 günlük hareketli ortalamalar aşağı yönde (ve de kapanış bazında da) kırıldı.

(Dow Jones’ta 200 günlükte aşağı kırıldı, ancak 50 günlük aşağı geçilmedi, bu hafta o da geçilecektir.)
Kapanışların haftanın diplerine yakın gerçekleşmesi düşüş hareketinin en azından haftanın ilk yarısında devam edeceği tahminin güçlendiriyor! Uzun sürecek bir hareketin arifesindeyiz!



Tahvil getirileri toparlanmadıkça; ki bu durum ABD’de deflasyondan, enflasyona geçildiği izlenimini güçlendirecektir; borsalarda uzun vadeli, kalıcı yükselişlerin sağlanabilmesi hayli güç olacaktır.
Yakın vadedeki ilk hedef 1.056 seviyesi. Bu seviyenin görülmesi sonrasında son 8-9 günün bir “toparlanması” gelir, ardından da ilk ana hedef olan 1.000 (düz) seviyesine kadar yeniden bir düşüş yaşanır diye tahmin ediyorum.

Zira ne veriler ne Fed ilerisi için elle tutulur, umutları güçlendirecek bir şeylere söyleyebiliyor. Borsada işlem yapanlar ve “güçlü” yatırımcılar dönem dönem düşüşü durdurabilecek argümanlar ileri sürüp düşüşlere mola verdirseler de, nihayetinde bu seviyelere gidilecektir diye düşünüyorum.

S&P’de 1.000 seviyesine inilirken diğer borsaların bunu takip etmesi kaçınılmaz! Alman Dax’ta önce 5.950 ardından da 5.700’ler görülebilecek. İMKB 100 Endeksi’nin de takip etmesi durumunda (ki mecburen (!) edecektir) önce düşük 57 binler ardından da 54.500 seviyeleri resmin içine girecektir. Bu senaryonun hayata geçmesi durumunda önümüzdeki günlerde daha hassas seviyeleri sizlerle paylaşıyor olacağım.

Euro/dolar 1.35’i göremedi!

Geçen haftaki tahminlerde 1.3275’in üzerindeki “haftalık kapanışın” euro/dolar paritesini 1.35’lere taşıyabileceğini, ancak bu seviyenin de “zirve” olacağını yazmıştım. Ne yazık ki bu seviyeye çıkıl(a)madı! Bir önceki hafta görülen 1.3334 seviyesi “zirve” olarak kaldı ve euro hızla değer kaybederek haftayı en düşük seviyesi olan 1.2754’ten (dip 1.2751) kapattı.

Nasıl oluyor da hisse senedi piyasaları ve ABD tahvil getirileri bu denli düşerken dolar değer kazanabiliyor?
Aslında cevabı basit: Dolar da artık bir “carry trade” parası. Yani düşük faizi nedeniyle dolar da tıpkı yen gibi “fonlama parası” olarak kullanılıyor. Üstelik de herkesin en iyi bildiği, tanıdığı bir para birimi. İşler sarpa sarıp, “bedava para” ile spekülasyon yapılan piyasalar düşmeye başlayınca derhal pozisyonlar kapatılmaya başlanıyor. Dolar kullanılarak diğer para birimlerinde açılmış olan pozisyonlar kapatılınca dolara olan “talep” artıyor. Bu da doların değerini arttıran en önemli sebep oluyor.

Başka bir deyişle euro son günlerde biraz da haksız olarak kazandığı değerin bir kısmını geri veriyor.

Bundan sonra ne olacak derseniz... 1.2715’ten başlayan ve hergün 15 pip yükselen bir trend var. Bu trendin kırılması durumunda kısa vadeli yükseliş sona ermiş, 1.35’in görülmesi bir başka bahara kalmış demektir. İlk hedef 1.2660 seviyesi. Sonrasında 1.2435 geliyor ve aşağı doğru devam ediyor.

Kuzey yarım kürede tatil aylarının yavaş yavaş sonuna geliniyor.

Dikkat edin “tatil ayları” dedim. Yunanistan, Portekiz, İspanya da tatildeydi. Kamu maliyelerini düzeltmek için ne kadar çabalamışlardır sizce?

Tatilden dönüldüğünde hemen herşeyin bıraktıkları gibi olduğunu gördüklerinde, piyasaların tepkisi sizce ne olur?
Ben euroya çok da fazla şans ver(e)miyorum!

DİĞER YENİ YAZILAR