Sükunet, ama nereye kadar

Anlaşılan piyasa katılımcıları son krizde bayağı yorulmuşlar ki, piyasaların sükuneti için neredeyse ellerinden geleni yapıyorlar. Her ne kadar hareketlilik devam ediyorsa da dalga boyları kısalıyor

Haberin Devamı

Anlaşılan piyasa katılımcıları son krizde bayağı yorulmuşlar ki, piyasaların sükuneti için neredeyse ellerinden geleni yapıyorlar. Her ne kadar hareketlilik devam ediyorsa da dalga boyları kısalıyor.

Döviz cephesinde, dolarda 1.3120'den başlayıp 1.7650 seviyelerine kadar giden yükselişin, yüzde 50'lik düzeltmesi olan 1.54'lere gelindi. Hafta boyunca gelen satışlar, şirketlerden gelen alımlarla karşılanınca bu seviyenin altına inilemedi. Son büyük hareketin kısa vadede 1.4820-50 seviyelerine kadar düzeltmesine devam etmesi mümkün.

ABD ticaret verileri
Ancak başta İsrail-Filistin gerginliği ve Hindistan'daki patlamaların yarattığı gerginlik bizim piyasalara da yansıyınca kurların gerilemesi bir süre için duracak gibi görünüyor. Tedirginliğin daha da artması halinde 1.6150-1.6250 aralığına kadar yükselme ihtimali olmasına karşın, Brezilya başta olmak üzere diğer gelişmekte olan ülke piyasalarına bakıldığında ihtimal şimdilik azalıyor.

Dün açıklanan ABD dış ticaret açığının da beklentilerin az da olsa altında, 63.8 milyar dolar olarak gerçekleşmesi piyasalara bir parça nefes alma imkânı tanıyacak. 5.25'lere kadar yükselen ABD 10 yıllık tahvil getirilen 5.10'lu seviyelere geriledi. Ağustos ayı sonlarındaki bir sonraki FED toplantısı öncesinde 5.00 seviyelerinin de görülebileceği konuşuluyor.

Bu durumda gelişmekte olan ülke piyasalarının en azından kısa da olsa bir yaz tatili şansı olabilir.

Ortadoğu'da gerginlik
Ancak çok da fazla rehavete kapılmamakta fayda var. Zira Ortadoğu'daki gerginlik ciddi çatışmalara gebe ve bu bölgedeki gerginlik yine en çok bizim piyasaları etkileyecektir. Nitekim bunun ilk izleri dünkü kur ve borsa hareketlerinde gözlendi.

Bu gerginlik aslında en çok altını etkilemiş görünüyor. Önceki gün Hindistan'daki (dünyanın birinci altın ithalatçısı ve tüketicisi ülke) bombalı saldırılar sonrasında altında başlayan hareket, dün İsrail gerginliği ile daha da arttı. 11 Temmuz'da 621.6 dolar/ons'tan başlayan hareket dün 655 dolar seviyelerine kadar geldi ki, oldukça hızlı ve büyük bir hareket.

Bu hareketin 660 dolar seviyelerinin üzerine çıkması ve israil gerginliğinin sürmesi altının 730 dolardaki bir önceki zirvesine kadar yeni bir hareket başlatır mı? Şimdilik zor görünüyor. Zira son aylarda altının "ekürüsi" durumunda olan hampetrol fiyatları, altındaki yükselişi destekler görünmüyor. Yine de altın ve bakırda son iki gündeki fiyat artışları enflasyon kaygılarını hafifletmeyecek durumda. Yükselişlerin sürmesi, bunlara bir de petrol fiyatlarının eklenmesi yeniden faiz artışlarını gündeme getirecektir ki, Japonya ile başlayan yeni bir faiz artışı dalgasıyla karşı karşıya kalabiliriz.

DİĞER YENİ YAZILAR