Seçimden önce son dönemeçte ne olur?

Haftanın ilk günlerinde Bank Asya tartışmaları devam edecek, piyasalara yansımaları olacak. Eğer ‘Yunanistan ile AB arasında bir anlaşmaya varıldı’ haberi gelmezse dolar/TL’de yukarı yönlü oynaklık sürecek. Seçim sonrasındaki fırtınalı olabilecek havaya hazırlık için son günler değerlendirmekte fayda var.

Son 10 yılın en kritik seçimine 5 iş günü kaldı. Kararsızlar da artık kararlarını vermeye başlamışlardır sanırım. Seçim heyecanı artarken geçtiğimiz Cuma günü piyasalar kapandıktan sonra gelen TMSF’nin Bank Asya’ya el koyması haberi kısa vadede piyasaları, uzun vadede ise tüm Türk ekonomisini yakından ilgilendiriyor.

Bankaya el konulmasının haklı olup, olmadığı bir yana seçimden 1 hafta önce bunun gerçekleşmesi, gerçekleşme biçimi ve sunulan “gerekçeler” kafalarda soru işaretleri uyandırıyor. Kaldı ki bankanın daha önceden yönetimine el konulması sırasında öne sürülen “ortakların bilgilerine ulaşılamaması” gerekçesinin de altı çok dolu değildi. Bugün BIST’te işlem gören neredeyse tüm bankaların “sahiplik bilgilerine” ulaşmaya çalışsanız, bunu asla başaramazsınız.

Haberin Devamı

Düşünsenize uluslararası yatırım bankaları üzerinden BIST’ten bir bankanın hisselerini almış bir kişi veya kurum Patagonya’da olabilir ve siz ne varlığından ne adresinden haberdar olamazsınız. Diğer yandan el konulduğu sırada bankanın sermaye yeterliliğinin yüzde 18.3’te olması (BDDK’nın kuralı sektör için yüzde 12, son açıklanan Mayıs ayı bankacılık raporuna göre yüzde 15.51) da “el koymanın haklılığını” sorgulatıyor.

Cuma günü ciddi satış oldu

Bu kararın seçimlerden bir hafta önce alınması da ayrı bir soru işareti. Seçim sonuçları bu kararın alınmasına imkân vermeyecek diye mi öne çekildi bu karar? Kaldı ki geçtiğimiz yıl sonunda TMSF’ye geçen yönetim, iyileştirme anlamında başarısız mı oldu da bu karar alındı. 2013 sonu itibariyle 180 milyon TL kâr ettiği KAP’a açıklanmış olan bankanın, 2014 sonunda 813 milyon TL zarar açıklamasında siyasi otoritenin hiç mi payı olmadı?

Hepsini geçtim… “Keyfi” bir uygulama olarak “algılanan” bu karar ile ilgili olarak ikna edici bir açıklama yapıl(a)mamış olması, Türkiye’ye yatırım yapmayı düşünen uluslararası sermayede ciddi bir soru işareti oluşturacağı kesin. Çukurova-Kepez vakasından sonraki bu ikinci vaka bir “mihenk taşı”

Haberin Devamı

olacaktır. Nitekim benzer düşünen piyasa katılımcıları Bank Asya’ya el konulacağının sosyal medyada konuşulmaya başlamasıyla Cuma günü seansın son yarım saatinde ciddi satış yaptılar, 2.65’in altına gerilemiş olan dolar/TL kuru da 2.6650’lere kadar yükseldi.

Dolar/TL’deki oynaklık artacak

Geçtiğimiz ‘hafta başı’ yazımda “Görünen o ki 2.5650 seviyeleri önemli bir “destek” haline geldi. Bu seviyelerin yeniden test edilip aşağı kırılamaması durumunda dolar/TL kurunda 2.6350-2.6450 seviyelerinin seçim öncesinde yeniden test edilme olasılığı artacaktır” diye yazmıştım. 2.6680 dahi test edildi. Bu hafta içinde eğer ‘Yunanistan ile AB arasında bir anlaşmaya varıldı’ haberi gelmez ise dolar/TL kurlarında “yukarı yönlü” oynaklık sürecektir. İyimser bir havada 2.6400 (50 günlük BHO) seviyesi test edilse de altına inilmesi “arızi” olacaktır. Hafta başında 2.6720 seviyesi yukarı geçilecek olur ise; 2.7020-2.7110 seviyesinin test edilmesi olasılığı artacaktır. Bu seviye de aşılacak olursa 2.7650 seviyesinin test edilmesi işten bile değil. Son dönemeçteyiz… Seçim sonrasındaki fırtınalı olabilecek havaya hazırlık için son günler. İyi değerlendirmekte fayda var.

Haberin Devamı

Bank Asya borsayı nasıl etkiler?

İçeriye baktığımızda; haftanın ilk günlerinde Bank Asya tartışmaları devam edecek, piyasalara yansımaları olacaktır. BIST 100 endeksi geçtiğimiz haftayı 50 günlük Basit Hareketli Ortalamasının (BHO Cuma günü 83.665 idi) altında, 200 günlük BHO’sının az üstünde (Cuma günü 82.403 idi) 82.981 seviyesinden kapattı. Haftanın ilk günlerinde özellikle 81.900- 82.400 seviyesi önemli olacak. Bu seviye; Bank Asya nedeniyle; aşağı kırılacak olur ise geçtiğimiz hafta başında belirtmiş olduğum 79.250-80.250 bandına kadar devam edebilecek bir düşüş yaşanabilir. Bu seviyelerde; önceki haftalarda borsada ve dolar/TL’de etkili olan “beklenti”, yeniden hakim olarak bir düzeltme yaşatabilir. Bu durumda bile 84.850 seviyesinin üzerine çıkılması hayli zor. Seçimden bir koalisyon ve hatta “erken seçim” olasılığının ortaya çıkması durumunda düzeltme/düşüşün 73.500 seviyelerine kadar dahi devam etme olasılığı hiç de az değil.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR