Sanal faiz artışı!

Haberin Devamı

Merkez Bankası’nın günlerdir beklenen Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından yeni bir “sanal faiz” çıktı. Eski koşulların “hepsi” aynı kalırken; MB’nin “marjinal fonlama faizi” dediği ve bir süredir kullanılmayan “Ek Parasal Sıkılaştırma (EPS)” günlerine geri dönüldüğünü söylüyor. EPS’nin olduğu günlerde de bu “sanal” faizin yüzde 9 olacağı açıklandı.

Yapılan açıklamada “Kurul, enflasyon görünümünü orta vadeli hedeflerle uyumlu hale getirmek amacıyla likidite duruşunun sıkılaştırılması gerektiğini belirtmiştir. Bu doğrultuda, ek parasal sıkılaştırma uygulanması gerekli görülen günlerde, bankalararası piyasadaki faizlerin yüzde 7,75 (marjinal fonlama oranı) yerine yüzde 9 civarında oluşmasının sağlanması kararlaştırılmıştır.” deniliyor!Karmaşık faiz yapımıza “yeni bir sanal faiz” kavramı da eklenmiş oldu. Şu andaki faiz yapısına bakıldığında:

- TL Faiz Koridoru: yüzde 3.50-%7.75

- 1 Haftalık Repo: yüzde 4.50

- Piyasa Yapıcısı Bankalar ın faizi: yüzde 6.75

- Ortalama Fonlama (20 Ocak 2014): Yüzde 7. 14

- Marjinal Fonlama -EPS Günü - (Sanal Faiz): Yüzde 9.00

İşin kötüsü yeni “sanal faizin” ne zaman ve hangi şartlarda uygulanacağına dair herhangi bir açıklama yapılmış değil. MB’nin “keyfine kalmış” durumda. Bilinirliği ve “geleceği yönlendirmek (forwardguidance)” adına atılmış son derece bir belirsiz bir adım daha. Bu denli “çoklu faiz” sistemini anlamak çok zor. Üstelik bunu yabancı yatırımcılara ve yatırım yapacak yerli iş dünyasına anlatmak son derece zor!

MB, politikacıların baskısına boyun eğmiş durumda! Bundan böyle bağımsızlığından söz etmek hayli zor olacak. Azalan kredibilitesini arttırmak da hayli uzun zaman alacak, zahmetli olacak.

PPK’nın aldığı kararın bono cephesinde sınırlı bir yansıması olurken, kur cephesinde “yetersiz” algılandı ve dolar/TL 2.2690 ile yeni bir rekor kırıldı! Şaşırtıcı tepki BIST tarafından geldi ve BIST 100 endeksi yüzde 0.84 artış kaydetti. Bankacılık hisseleri öncülük etti. Varsayım, MB’nin “yüzde 9’luk sanal faizi” sıkça kullanılmayacağını, bunun da banka bilançolarını olumsuz etkilemeyeceğiydi. Gerçekleşmelere bakıldığında çok da haksız da sayılmazlar. Zira MB, “ağırlıklı ortalama fonlama faizini” değil 9’a, 7.75’e bile “henüz” çıkarabilmiş değil. Düne kadar görülen en yüksek fonlama faizi 7.17 idi.

Fonlama faizinin yüzde 9’lara yaklaşabilmesi için bundan sonra her günün EPS günü ilân edilmesi gerekir ki bu “belirsizlik” ortamında hepimizin işi oldukça zor olacak.

DİĞER YENİ YAZILAR