PPK’dan ses seda çıkmadı!

Haberin Devamı

Merkez Bankası nezdindeki Para Politikası Kurulu (PPK) dün yaptığı toplantıda politika faizlerini ve zorunlu karşılık oranlarını sabit tuttu. PPK toplantı sonrasında yapılan açıklamada “...son dönemde küresel ekonomideki artan belirsizlikleri de göz önüne alarak, alınan önlemlerin gecikmeli yansımalarının bir müddet daha takip edilmesinin faydalı olacağını belirtmiştir” denilerek “bekleme” tercih edilmiş. Bu cümleye istinaden olsa gerek zorunlu karşılıklara dair bir açıklama yapılma gereği de duyulmadı. Normal koşullarda hem faiz hem de zorunlu karşılık kararları PPK’da alınır hale geldi! Değişiklik olmadığı halde faizler konusunda bir açıklama yapılırken, karşılıklar konusunda açıklama yapılmaması bir süreliğine de olsa piyasa katılımcılarının kafasını karıştırdı. Özellikle de İMKB’de işlem yapanların...

PPK öncesi piyasa katılımcıları faizlerde bir değişiklik zaten beklemiyorlardı. Ancak karşılıklar konusunda görüşler değişikti. 100-200 baz puan arası 3 aya kadar vadeli TL mevduatlarında artış bekleyenlerin yanı sıra değişiklik beklemeyenlerin sayısı da az değildi. Döviz tevdiat hesaplarında (DTH); hele ki kurların 1.60’ın üzerine çıkmasından sonra; herhangi bir değişiklik beklenmiyordu.

Geçtiğimiz Kasım ayından bu yanan cari açık ve iç talep artışlarını frenlemek adına ekonomi yönetimi maliye politikalarını bir yana koyup sadece para politikası ile yola devam etmeye karar verdi. Üstelik para politikası araçlarından faiz de kullanılmayıp sadece zorunlu karşılık artışlarıyla “yetinildi”.

Önceki gün açıklanan BDDK verilerine göre, son bir yıldaki artış yüzde 36 seviyelerinde. Gerçi son 5.5 aylık döneme bakıldığında artış yüzde 11.2 seviyelerinde ve bu oranı yıllıklandırdığımızda “zımni” hedef olan yüzde 25’lik artış tutturulabilecek gibi. Yine de eldeki son bir yıllık veri, zorunlu karşılık artışlarının istendiği ölçüde işe yaramadığını gösteriyor.

Benim tahminim 3 aya kadar olan TL mevduatların zorunlu karşılıklarının 100 baz puan artırılması, DTH’ların karşılıklarının değiştirilmemesiydi. DTH sorusu zaten kolaydı ama zor olan TL kısmını tutturamadım! Bana göre sırf MB’nin Diğer yandan TL zorunlu karşılıkların arttırılması en azından Merkez Bankası’nın kendi içinde tutarlı olması adına doğru bir adım olacaktı. Olmadı!

Anlaşılan seçimlere kadar ekonomi yönetimi “tıp” oynamayı yani var olan durumu aynen korumayı, sorunları seçimlerden sonra ele almayı tercih etti! Korkarım alınması gereken önlemler ertelendikçe elimizde sorun yumağı daha da büyüyecek, ileride daha sert tedbirler almak zorunda kalacağız.

DİĞER YENİ YAZILAR