Pozitif ayrışmaya devam mı?

Haberin Devamı

Küresel piyasalar merkez bankalarından gelecek parasal kolaylaştırmaları (Bedava Para Paketleri’ni-BPP) beklerken bizim piyasalarımız da bir “not artışını” bekliyor. Bir dönem “IMF ile anlaşma ha yapıldı ha yapılacak” diyerek borsaları 8-9 kez yükseltmiştik, şimdi de IMF anlaşmasının yerini “notumuzun yatırım yapılabilir seviyeye çıkacağı” beklentisi aldı. Benim hatırladığım en azından 5-6 kez bu “sebeple” borsa yükseldi. Son zamanlarda da küresel gelişmelerin de desteğiyle yüksek seviyelerini korumayı başarıyor. Görünen o ki “not artışı senaryosu” bu konudaki en büyük desteklerden birisi.

Notumuzu “yatırım yapılabilir” seviyeye çıkarması en muhtemel aday olan Fitch dün “özel” bir rapor yayınlamış.

Fitch raporunda muhtemel not değişikliklerinin:

- Yumuşak iniş senaryosunda büyümenin normal trendine dönmesi, enflasyonun MB tarafından hedeflenen seviyelere yaklaşması ve cari açığın sürdürülebilir seviyelere gelmesi durumunda “not artışı”

- ‘Makro ekonomik ve finansal kargaşa senaryosunda ortaya çıkabilecek bir “cari açık krizinde”, ciddi bir resesyon ya da dezenflasyon sürecinde; dış şoklardan ya da içeride uygulanan politikalardaki hatalardan dolayı; oluşacak olumsuz bir durumda da “not indirimi” şeklinde tezahür edebileceğini belirtmiş.

Beklenmedik ya da bilinmeyen saptamalar değil bunlar. Geçtiğimiz Kasım ayında görünümümüzü pozitiften durağana indiren Fitch’in bu seferki raporu daha olumlu saptamalar içeriyor.

2012 yılındaki yüksek büyümenin yarattığı cari açık gibi sorunların “yumuşak iniş” senaryosu ile birlikte azaldığına, cari açığın fonlamasının ve fonlamanın vadesinin de daha uygun hale geldiğinden dem vuran Fitch, enflasyonun da düşüş eğilimine dikkat çekmiş. Ancak son 7 yılda 5 kez enflasyon hedefini tutturamayan Merkez Bankası’nın bu seneki hedefinin de üzerinde kalması ihtimalinin yüksek olduğuna dikkat çekerken, daralan AB ihracat pazarının diğer pazarlarla dengelenmesinin cari açığa pozitif katkısına vurgu yapılmış. Ancak İran ve Irak pazarının artan önemi ve özellikle İran ile ihracatın “çeşitlendirilmesinin” riskli bir strateji olabileceğine değinilmiş.

Genel hatlarıyla bakıldığında rapor kısa vadede bir not artışı vaad etmese de görünümün yakın zamanda yeniden “pozitife” yükselebileceği izlenimini yaratıyor.

Her ne kadar notumuzun; özellikle bölgemizdeki Suriye, Irak, İran ve kürt sorunundan dolayı yakın zamanda “yatırım yapılabilir” seviyeye çıkmasının zor olduğuna, yatırım yapılabilir ülke olmak için sadece ekonomik verilerden daha fazlasına ihtiyaç duyulduğuna inanıyor olsam da dünkü ve benzeri raporlar, yorumlar bizim piyasalarımızın “pozitif ayrışmasını” destekliyor.

Önceki gün yayınlanan Fed toplantı notlarının yarattığı iyimser hava, dün St.Louis Fed Başkanı Bullard’ın III.BPP için “daha zaman var” anlamına gelen açıklamalarıyla gölgelense de yine de piyasalar bardağın dolu tarafına bakmayı tercih ediyorlar. En azından bu hava Fed Başkanı Bernanke’nin 31 Ağustos’ta Jackson Hole’daki sempozyumda yapacağı konuşmaya kadar devam edeceğe benziyor.

DİĞER YENİ YAZILAR