Platin, altını sürklâse etti!

Haberin Devamı

Gönül isterdi ki aşağıdaki İMKB’nin grafiği olsun. Ne yazık ki değil! Platinin 1988 yılından bu yana günlük spot piyasadaki fiyatının grafiği. Dünyanın en büyük platin üreticilerinden Güney Afrika’nın enerji sıkıntıları nedeniyle maden üretimine ara vemesi platinin rekor üstüne rekor kırmasına sebep oluyor.

Çok eski de değil; 23 Ocak’ta 1.552 seviyelerinde olan platin/ons fiyatları, nerdeyse soluksuz bir şekilde yüzde 30’dan fazla artarak (sadece 3 haftada) geçtiğimiz gün spot piyasada 2.115 dolar ile rekor kırdı.

Çıkışın ardındaki sebep Güney Afrika’daki enerji sıkınıtısı gibi “görünse de” kolay speküle edilebilen bir piyasa olmasının önemi büyük. Güney Afrika aynı zamanda en büyük altın üreticilerinden biri. Platin rekor kırarken altın; daha önceleri gördüğü 930’lu seviyelere bile gelemeden satışla karşılaştı ve yeniden 900 dolar seviyelerine kadar geriledi.

Belki de büyük emtia piyasası oyuncuları, platin fiyatlarını yüksek tutarak altın satıyor. Bilmek imkansız. Ancak platin fiyatlarındaki yükselişin böyle sürmesi de hayli zor. Benim tahminim platin fiyatlarında zirvelere yaklaşıldığı ve 2.125-50 seviyelerinden sonra, 1.800’lü belki de 1.600’lü seviyelere kadar bir “düzeltmenin” yaşanması.

Hep beraber göreceğiz.

Düzeltmeye devam mı?
Geçtiğimiz haftaki yazılarımda geçen haftanın bir düzeltme haftası olacağına, hem piyasaların buna “ihtiyaç” duyması, hem de Buffett’ınki gibi önerilerle ‘şapkadaki tavşanların çıkarılmaya devam edilmesiyle’ piyasalarda çok da uzun soluklu ol(a)mayacak düzeltme harketlerinin yaşanacağını öngörmüştüm. ‘Kısa günün kârı’ diyerek Cuma günü satanlar bile dün ABD’deki tatile rağmen yeniden aldılar. Sadece bizde değil Avrupa piyasalarında da alımlar vardı.

Piyasalarda ana trend artık aşağı yönlü. İMKB’de 30 binli rakamlar, Dow Jones’ta da 10 binli rakamlar görülecek. Ancak o zamandan önce bir miktar daha yükseliş yaşanacak gibi görünüyor. Bu haftanın sorusu; geçen haftaki toparlanma sırasında görülen 45.930 seviyesi geçilip daha da yukarı gidecek miyiz?

İçeride neler olacağı tabii ki yurt dışına ve özellikle de ABD’ye bağlı. S&P 500 (ki Dow Jones’a göre çok daha gerçekçidir) endeksinin 1.370 seviyelerine kadar yükselmesi, hatta bu seviyeyi de aşarak 1.396’ya kadar bile yükselmesi ihtimali var. Bu yükseliş gerçekleşir ise (ki olasılığı aslında çok değil) 47.200 hatta 48.600-49.150 seviyelerine kadar bile bir yükseliş olur. Sırf dünyanın en fazla düşen borsası olmanın “acısını çıkarabilmek” adına bile böyle bir hareket olursa şaşmamak gerek.

Yok eğer S&P 500 endeksi 1.337’nin altında bir kapanış yapar, Nasdaq ve özellikle de Dow Jones düşerek buna eşlik ederse, ABD piyasalarında bir önceki dip seviyelerine yakın yerlerin ziyaret edilmesi ihtimali artacaktır. Geçtiğimiz haftanın ortasında İMKB’de yapılan alımlar satışa dönmezse bu kez IMKB, ABD borsalarından etkilense bile daha dirençli davranabilir.

Zira ABD’deki düşüşü bunca hengameye rağmen ‘devede kulak’.

Bizde ise çoktan olan oldu!

DİĞER YENİ YAZILAR