Yunanistan’nın Euro Bölgesi’nden çıkacağı endişelerinin artması piyasaları vurdu. Avrupa borsaları dün yüzde 2’den fazla düşerken İMKB yüzde 2.36 geriledi, dolar 1.85 lirayı geçti. Peki piyasalar nereye doğru gidiyor? İMKB için sırada 54.750 var! Bu seviye kritik. Dolar/TL kurlarına dikkat etmekte fayda var. Zira Merkez Bankası’nın “istisnai gün” uygulamalarının bile etkisiz kalabileceği günlerdeyiz.
Yunanistan’da hükümet kurulamayınca 17 Haziran’da yeniden seçime gitmek farz oldu! Bu belirsizliğe Fransa’nın yeni Cumhurbaşkanı Hollande ile Almanya Başbakanı Merkel’in farklı yönlere bakıyor olması eklenince Avrupa’daki krizin yatışmadığı bir kez daha hatırlandı. Bir küçük Avrupa ülkesi nasıl oluyorda tüm dünyanın ekonomisini, finansal piyasalarını esir alabiliyor?
Aslına bakarsanız mesele Yunanistan meselesi değil! Asıl mesele Avrupa Birliği’ndeki kriz! Finansal piyasalar “Yunanistan adı altında” AB krizini fiyatlıyor, daha doğrusu nihayet fiyatlamaya başladı! Yunanistan’ın eurodan çıkışı konuşuluyor. 14 Mayıs’taki “Drahmi hesabı tutmuyor” başlıklı yazımda da belirttiğim üzere komşunun borçları da drahmiye çevrilmezse, eurodan çıkışın hiç bir anlamı olmayacak! En akılcı yol Yunanistan’ın euroda kalmaya devam etmesi ve bir kez daha “saç tıraşı” ile borçlarının indirilmesi. Şimdilik bu olasılık konuşulmuyor ancak buraya gelinecek! O zamana kadar Yunanistan ile başlayabilecek bir “eurodan çıkış furyasının” diğer sorunlu ülkelerin de girdapa sürükleyeceğinden endişe ediliyor. Bunun da AB’nin parasal birliğini temelden sarsmasından korkuluyor, bu fiyatlanıyor!
Bozulma sürer
Diğer yandan piyasalar son günlerdekine benzer düşüşleri, merkez bankalarına ve siyasetçilere karşı “şantaj” için koz olarak kullanmayı seviyordu. Ancak bu kez durum farklı! Zira piyasalar da ‘Bedava Para Paketleri’nin dertlere çözüm olmadığını anlamaya başladı. Yine de istemeye devam edecekler! İstediklerini alırlar mı? Sanırım eskisi kadar bonkör olmasa da bir şeyler koparacaklardır. O zamana kadar piyasalardaki bozulma bir süre daha devam edeceğe benziyor.
İMKB uzak kalamadı
Hafta başındaki yazımda bu haftanın ilk günlerinde düşüşlerin devam edeceğine değinmiştim. Yaşananlar sürpriz değil. Özellikle de Facebook “fiyaskosu” sonrasında ABD endekslerinde yaşananlar... Diğer yandan bizim piyasalarımızın bu denli etkilenmesini beklemiyordum. Morgan Stanley Gelişmekte Olan Ülke Endeksi’nın hızlı düşüşüne, İMKB uzak kalamadı.
Diğer piyasalarda fazla zarar eden fon yöneticileri dayanamayıp Türk piyasalarını da sattılar! Hisseleri satınca, pozisyonlarını da kapatabilmek için dolarlarını alınca kuru da oynattılar. Hafta başında ‘1.8510 arızi olarak görülebilir ancak kırılmaz’ diye beklerken, bu seviye de aşıldı. Tabii ki bunda; uzun zamandan beri beklediğim; 1.2625 seviyesinin aşağı yönde kırılmasının da büyük etkisi vardı.
Gelelim asıl soruya... Piyasalar daha fazla kötüleşir mi?
Korkarım biraz daha yolu var piyasaların. Dow Jones endeksinin; yine hafta başında belirttiğim üzere; 12.150 seviyesini görmesi farz oldu! Ha keza Nasdaq’ta da 2.170 seviyesi...
Ancak İMKB için hafta başında iyimsermişim. 56.450 ancak test edilebilir derken, bu seviyenin kırılmasıyla 55.600’e kadar inildi. Şimdi de sırada 54.750 var! Bu seviye kritik. Dow Jones ve Nasdaq’ta belirttiğim seviyelerle aynı zamanlarda görülecek olur ise bu seviyenin önemli bir destek olma ihtimali artacaktır! Hatta 62.000’lerden bu yana hisse senetlerinden uzak durulmasını söyleyen ben bile; bu seviyelere gelindiğinde hisse senetlerinin cazip hale gelebileceğini düşünmeye başlayabilirim.
Dolar/TL’de 1.2490’a dikkat!
Bu arada dolar/TL kurlarına dikkat etmekte de fayda var. Zira Merkez Bankası’nın “istisnai gün” uygulamalarının bile etkisiz kalabileceği günlerdeyiz. Yine de; parite 1.2490’ın altına sarkmadıkça; dolar/TL kurlarındaki yükseliş sınırlı kalabilir!
Hisse senedi endeksleri için yukarıda verdiğim seviyelere ulaşıldıktan sonra piyasaların bir süre için dinlenmelerini bekliyorum. Euro/dolar paritesi belirleyici gösterge olacak. Euronun hızlı değer kaybı; AB Bölgesi’ndeki endişelerin yatışmadığı, varlık fiyatlarındaki düşüşün daha da devam edebileceğini gösterecek!
Yazarımız Ali Ağaoğlu, AB krizinin piyasaları nasıl etikleyeceğine dair uyarısını 16 Nisan tarihli yazısında yapmıştı. Ağaoğlu, 21 Mayıs’taki yazısında da kritik seviyelere vurgu yaptı.