Piyasalarda tansiyon arttı bu hafta çok zor geçecek

Haberin Devamı

Dow Jones 10 bin puanın altına indi. Macaristan’dan gelen olumsuz haberlerle euro/dolar paritesi 1.20’de tutunamadı. Göstergeler, piyasaların teknik olarak aşağı yöndeki hareketlerine ‘hızlanarak devam edeceklerini’ gösteriyor.

Bir taraftan Macaristan’dan gelen haberler, diğer yandan Güney Kore’nin Busan kentine toplanan ama herhangi bir karara varamayan maliye bakanları... Hepsinden öte geçen haftanın iki kritik eşiğinin aşağı yönde aşılması. İlki euro/dolar paritesinde 1.2150’nin aşağı geçilmesi, ikincisi ise Dow Jones’ta “hatt-ı müdafaa” yapılan 10.000 seviyesinin altına inilmesiydi.

Macaristan’ın Nisan ayında meclisin üçte iki çoğunluğu elde eden Fidesz Partisi’nin Genel Başkan Yardımcısı Lajos Kosa’nın bütçe açığının GSMH’ya oranının öngörüldüğü üzere 3.7 değil, yüzde 7-7.5 arasında gerçekleşeceğini ve Macaristan’ı da Yunanistan gibi bir krizin beklediğini söylemesi piyasaların moralini bozdu. Ekim 2008’de 17 aylık bir IMF programı çerçevesinde 25 milyar dolarlık IMF paketi imzalayan Macaristan’ın yeniden bir IMF programı yapmak istediği konuşuluyor.

Yapılan açıklama IMF’ye karşı olan direnci kırmak için daha çok iç politikaya yönelik olsa da sonunda uluslararası piyasaları korkutmuş durumda. Amerikan Dow Jones endeksi Cuma günü yüzde 3.15 düşerken, Macar Borsası yüzde 3.34 geriledi. Macaristan’ın en büyük bankası OTP’nin hisse senetleri yüzde 10 düşünce işleme kapatılmış. Macaristan; “ülkelerüstü borç krizi” olarak adlandırdığım ve İzlanda ve Dubai ile “ufak ufak” başlayan asıl sorun da; sebeplerden biri olmaktan çok, sonuçlardan biri. Euroya dahil olmadığı ve Forint’i kullanmaya devam ettiği için, günü gelince parasını devalüe edebilme esnekliğini kullanabilir. Ancak o gün gelmeden euronun başına bela olmayı başardılar. Euro kritik eşik olan 1.2135’in altında bir kapanışla Mart 2006 seviyelerine kadar geriledi.

Yine havanda su döven, büyüme için Almanya ve Çin’in iç talebini harekete geçirmesini isteyen Geithner ile diğerleri arasında mutabakatın sağlanamamış olması, bu toplantıdan medet umanların işini iyiden iyiye zorlaştırdı.

Bu hafta yükseliş bekleyenler, bu yönde pozisyon almış olanlar için zorlu geçecek. Neden derseniz, euro/dolar paritesinde haftalık kapanışın 1.1967 ile en düşük seviyelere yakın olması, hem Dow Jones’ta hem de S&P 500’de 50 haftalık hareketli ortalamaların altında bir kapanış olması, piyasaların teknik olarak aşağı yöndeki hareketlerine “hızlanarak devam edeceklerini” gösteriyor!

AB’nin kararlı hareket etmiyor olması, G-20’lerin maliye bakanlarından ortak bir karar çıkmamış olması euronun dolar karşısında yeni düşük seviyelere doğru yol almasına sebep olacaktır. Geçtiğimiz hafta başında 1.2150 kırılır mı diye sorarken kısa soluklu bir toparlanma olabileceğine ancak 1.2680’i aşamayacağına değinmiştim. Değil oralara çıkmak 1.2354’ün bile üzerine çıkılamadan yeni düşükler görüldü. Paritede yeni hedef 1.1745 gibi görünüyor. Teknik olarak bakıldığında ise 1.1212 asıl hedefmiş gibi görünüyor. Gidilir mi bu seviyelere? Çok hızlı olmaz diye ummaktan öte bir şey gelmiyor aklıma. Benzer bir durum ABD borsalarında da var. ABD’de Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdamın 513 bin kişi artması beklenirken 431 bin artış gelmesi ve bunun da neredeyse tamamının nüfus sayımı nedeniyle devlet eliyle yaratıldığının görülmesi, Macaristan haberleriyle “birleşince”, Dow’da “10 bin hattının” altına inildi. Orada da şimdi ilk hedef 9.440 (+/-10) seviyesi. S&P 500’de 945’e (+/-5) denk gelen bu seviyelere bu hafta inilmesi büyük olasılık. Sonraki seviyeler mi? Dow Jones’ta 8.200-300, S&P 500’de ise 885 seviyeleri.

Paritede ve hisse senetlerinde belirtmiş olduğum seviyelere doğru hareketler yaşanacak olursa bizim varlık piyasalarımız da bundan etkilenecektir.

İMKB 100’de 51.900’lerdeki 200 günlük HO’lara inilmesi mümkün. Ardından 50.600 ihtimali var ki, bu seviyelere hızlı gelinecek olur ise hareketin kısa sürede durma ihtimali azalacaktır.

Asıl bu haftanın çarpıcı gelişmesi dolar/TL’de olabilir. Paritede 1.18’in altına inilmesi, dolar/TL kurlarında uzun zamandan beri önem verdiğim 1.6315 seviyesinin test edilmesine neden olabilir. Bu seviyenin; paritedeki hareketin çok çok da hızlı olmayacağı varsayımıyla; korunacağını, bu turda da aşıl(a)mayacağını düşünüyorum. Aşılacak olur ise bu durum “aşırı iyimser” bono piyasası başta olmak üzere birçok “alt piyasayı” olumsuz etkileyecektir.

DİĞER YENİ YAZILAR