Bu hafta düzeltmelere gelmeden önce bazı piyasalarda yeni zirveler görülecek, sonrasında ise düzeltmelere şahit olacağız. Gümüş ve petrol fiyatlarında yeni zirvelerin görülme ihtimali yüksek. Brent petrolünde 132 doların görülmesi benim için şaşırtıcı olmayacaktır. Benzer şekilde euro/dolar paritesinde de 1.4565 seviyesinin görülme ihtimali hayli yüksek! Bu seviyenin üzerinde günlük bir kapanış olur ise bir sonraki ve de “asli” hedef olarak 1.4750 seviyesi karşımıza çıkıyor!
Obama yönetimi ile Kongre Cuma günü geç saatlerde “ek harcama limiti” için son dakikada anlaştılar. 38 milyar dolarlık ek paket sayesinde ABD devlet kuruluşları, müzeler, askerler kepenkleri kapatmaktan son anda kurtuldular. Şimdilik!
Mayıs ortasında Amerikan Hazinesi’nin borçlanma limiti olan 14.3 trilyon dolara ulaşılacak. Bu noktadan itibaren Obama yönetimi için Kongre’de bu limiti artırma adına yeni bir “mücadele” başlayacak. Krizin asıl sorumlusu Cumhuriyetçiler ise kendi yarattıkları kaosun çözümü adına yapılanları engelleme adına ellerinden geleni ardlarına koymuyorlar. Avrupa Birliği’nde görmeye alışkın olduğumuz manzaraları şimdi ABD’de görür olduk. Bu resmin ortaya çıkması dolar adına “zaafiyet” olarak algılanıyor. Dolardan kaçışın son günlerde hızlanmasının ardında bu “manzaranın olduğunu düşünüyorum.
Hal böyle olunca dolarla fiyatlanan herşeyin “nominal dolar” bazındaki değeri/fiyatı artıyor. Petrol, altın, gümüş, bakır v.b. emtianın yanı sıra euro,TL gibi “diğer para birimlerinin” neredeyse tamamı dolar karşısında değer kazanıyor! Bir anlamda dolar düştükçe doalr bazında fiyatlanan hemen herşey “zamlanıyorlar”.
Fed cephesinden gelen “çatlak/farklı” sesler de piyasaların kafasını karıştırıyor, volatiliteyi artırıyor. Önceki haftalarda duyulan “bedava paranın sonuna gelindi, faizler artmalı!” ya da “600 milyar dolarlık II. BPP’nin (Bedava Para Paketi) erken bitirilebileceği” söylemleri önceler kafaları karıştırdı. Buna karşın önce 1 Nisan’da NY Fed’in başkanı ve FOMC üyesi Dudley’in ardından da 8 Nisan’da yine FOMC üyesi ve Fed Başkan Yardımcısı Janet Yellen’in II. BPP’nin erken sona erdirilmesi söz konusu değil mealindeki söylemleri hafta içinde faizi artan euro karşısında faizi artmayan ve “arzı devam edecek” doların değerini “düşürdü”. Aynı söylem ABD’de olmasa da gelişmekte olan ülke hisse senetleri ve emtia piyasalarını coşturdu.
En coşkulu meta ise gümüş oldu! Her ne kadar altın yeni bir tarihi rekor kırsa da gümüş son bir yıl içinde müthiş bir performans gösterdi. 14 Ağustos 2010’daki 17.75 dibinden geçtiğimiz Cuma günkü 40.95 günlük kapanışına kadar geçen 163 iş günü içinde yüzde 130.77 yükselmiş. Aynı dönemde “tarihi rekor kıran” altının ons fiyatı 1,210.5 dolardan 1.475 dolara çıkarken ancak yüzde 21.9’luk bir artış olmuş. Ancak gümüşte de artık bir “soan yaklaşıldı”.
Kısa vadeli olarak 42.20 ya da 43.60 ons/dolardan biri görülecek ve sonrasında da önemli bir düzeltme gelecektir.
Grafikte de görüldüğü üzere bu denli sert bir yükselişin düzeltmesinin gelmesi artık bir an meselesi... Hele ki yatırımcıların yüzde 96’sından fazlası gümüş daha da yukarı gidecek diyorsa! (Onlardan malı kim alacak sorusunun cevabı net değil!)
Bu hafta önce zirveler, ardından düzeltmeler haftası olacak!
Düzeltmelere gelmeden önce bazı piyasalarda yeni zirveler görülecek, sonrasında ise düzeltmelere şahit olacağız.
Hangi piyasalarda zirve görülecek derseniz... Gümüşten yukarıda bahsetmiştim. Bir diğeri petrol olacak! Brent petrolünde 132 doların görülmesi benim için şaşırtıcı olmayacaktır. Benzer şekilde euro/dolar paritesinde de 1.4565 seviyesinin görülme ihtimali hayli yüksek! Bu seviyenin üzerinde günlük bir kapanış olur ise bir sonraki ve de “asli” hedef olarak 1.4750 seviyesi karşımıza çıkıyor!
Bu seviyelerin haftanın ilk 2-3 gününde test edilmesi güçlü bir olasılık. Hele hele Yellen de Dudley’e destek vermişken... Sonrasında yeterince “yükseldik” diye düşünenlerin sayısı artacak, özellikle de ABD hisse senedi piyasalarından “yorgunluk haberleri gelecektir. Amerikan S&P 500 Endeksi’nde 1.338 seviyesinde yorgunluk emareleri görünüyor! Yukarı gidilse de 1.348 seviyesinin üzerinde bir haftalık kapanış zor görünüyor. Bu yükselişi başaramayan ABD borsalarında mutlaka bir düşüş/düzeltme yaşanacaktır.
Böylesi bir hareket 68.560 seviyesinin üzerinde bir kapanışı başaramayan İMKB için de düzeltme habercisi. Bu hafta içinde 66.100 seviyelerine kadar bir geri çekilme/düzeltme ihtimali hayli yüksek! Tüm bunlar yaşanırken asıl önemli hareket dolar/TL kurlarında yaşanabilir. 1.5040 seviyesi önemliydi ve 1.5010 seviyesine kadar geçtiğimiz Cuma günü gelindi ancak kapanış 1.5110 seviyesinden gerçekleşti. Bu hafta pariteye bağlı olarak yeniden 1.5040 seviyesine inilebilir. Euro/dolar paritesi 1.4750’ye yükselecek olur ise dolar/TL kurlarında da şaşırtıcı bir tesadüf eseri 1.4750 seviyesine kadar bir düşüş (TL’nin değerlenmesi) yaşanabilir!
Piyasalarda önce zirveler, sonra düzeltmeler haftası olacak!
Haberin Devamı