Geçen hafta bugün Başbakan Erdoğan, Lübnan Başbakanı Saad Hariri ile düzenlediği ortak basın toplantısının ardından gelen bir soru üzerine; “IMF ile olan görüşmeler büyük ölçüde şu anda aşılmış noktada. Bu konuyla ilgili olarak, artık gün, hafta... bu iş burada çözülecektir diye düşünüyorum ve arkadaşlardan cevap bekliyorum” demişti.
Gün Salı günü dolmuştu. Hafta da bugün doluyor. 30 Aralık’ta ‘8. kez alınan’IMF haberi sonrasında “bir, bilemediniz iki hafta içinde IMF teknik heyeti davet edilmezse, piyasalar bu haberi sorgulamaya başlayacaklardır” diye yazmıştım. Hem benim hem de Başbakan’ın geçen hafta belirttiği süreler doldu. Anlaşma ile ilgili halen daha somut bir gelişme yok.
IMF Anlaşması yüzde 50 ihtimalle olmayacak!
Hafta sonu Bakan Babacan’ın bankaların genel müdürleriyle yapmış olduğu toplantıda yine somut olmayan ’IMF yolda’beklentisi yaratılmış. Muhtemel anlaşmanın önemli dayanaklarından biri olması beklenen “mali kural” konusunda da fikir alışverişinde bulunulmuş. Halen daha fikir alışverişi aşamasındaysak, bu anlaşmanın bu hafta içinde açıklanması da bana zor görünüyor.
Büyümeye yapacağı “varsayılan” yüzde 1-1.5’lik katkı nedeniyle Başbakan’ın artık daha sıcak baktığı söylenen yeni anlaşmada da halen daha ayak direniyor olması, halen daha da gecikiliyor olması benim bir süreden beri bardağın boş tarafından bakarak dile getirdiğim “yüzde 50 olasılıkla IMF anlaşması olmayacak” tahminimi hayata geçirecek gibi.
Anlaşmanın yapılmasının finansal piyasalarda önemli bir yükselişe sebep olma ihtimali düşük. İMKB Başkanı’nın, “IMF anlaşması fiyatlanmış durumda” savına ben de katılıyorum. Bugünlerde açıklanacak bir anlaşma haberi; saman alevi misali bir yükseliş yaratsa da asıl “kâr realizasyonunu” tetikleyecektir. Anlaşma cephesinden bu hafta da ses çıkmaması bu defa da “olmayacak mı” endişelerini arttıracaktır.Bugünkü koşullarda yapılacak bir IMF anlaşmasının, finansal piyasalardan çok reel sektöre faydası olacaktır. Ancak bunun hayata geçebilmesi için de bu kararı bir an evvel açıklanması gerekli. Aksi takdirde anlaşmanın “kaldıraç etkisi” çok azalacaktır.
Kırılma haftası mı?
Cuma günü ABD borsaları gün içinde, yükseliş trendinin alt bandını test edecek şekilde gerilediler! Dip seviyelerinden çok da fazla uzaklaş(a)madan yaşanan kapanışlar, bu hafta için olumlu şeyler söylemiyor.
Bu haftanın ilk yarısında Dow Jones endesksinde 10.530’un ve S&P 500 Endeksi’nde de 1.130’un altında kapanışların olması durumunda Dow’da 10.275 ve S&P’de de 1.110 seviyelerine doğru bir hareket görülebilir. Hafta içinde bu seviyelere inilecek olur ise, Mart ayından bu yana yaşanan ana yükseliş trendinin kırılıp kırılmadığı sorgulanacaktır.
Euro/dolar paritesinde 1.4285’in altıondaki bir kapanış yukarıdaki tahminlerin gerçekleşme ihtimalini arttıracaktır.
Böylesi bir hareketin bize yansıması durumunda ise İMKB 100’un 51.500 seviyelerine kadar geri çekildiğini görebiliriz.
IMF anlaşmasına (!) rağmen böyle bir hareketin yaşanması kafaları daha da karıştıracaktır!
Piyasalarda kırılma haftası mı?
Haberin Devamı