Bu hafta piyasalar açısından karışık bir düzeltme haftasına giriyoruz. Euro ve emtia fiyatlarının yükseldiği hisse senetlerinin ise daha çok satış baskısı altında kaldığı bir hafta bizi bekliyor.
Hisse senedi piyasaları aşağı, euro ve emtia piyasaları yukarı yönde düzeltmelere sahne olabilir.
Geçtiğimiz hafta 3 önemli gelişme öne çıktı. İlki; BoJ Başkanı Haruhiko Kuroda’nın; iki yıl içinde enflasyonu yüzde 2’ye çıkarmayı, bu amaçla “banknote rule” olarak adlandırılan BoJ bilançosundaki devlet tahvilleri kadar emisyon kuralını kaldırmayı, 40 yıllık vadeli olanlar da dahil devlet tahvili alım miktarını aylık 7 trilyon yene çıkarmayı, ETF ve gayrimenkul yatırım fonlarına da yatırım yapmayı “planlamasıydı”.
“Beklentilerin ötesinde genişleyici” bu açıklamalardan sonra Japon yeni, haftayı 97.51 seviyesinden kapattı. Bu hafta için 97.60-98.25 seviyesi önemli bir direnç olacak. Bu seviyeler aşılacak olur ise piyasalarca psikolojik eşik olarak kabul edilen 100 seviyesi test edilebilir. Üstü şimdilik zor!
Geçen haftanın piyasalar açısından ikinci önemli olayı, Cuma günü açıklanan ABD tarım dışı istihdam verisiydi. 180 binlik bir artış beklenirken, gerçekleşme 88 bin ile “sınırlı” kaldı! İşsizlik oranının 7.7 beklenirken, 7.6 açıklanmasında işgücüne katılımdaki düşüş öne çıkmış durumda. ABD (ve aslında Çin ekonomisine de) bakıldığında reel ekonomiye dair gelen veriler, bir türlü istenen ivmenin yakalanamadığını gösteriyor. Endüstriyel emtia fiyatlarında yaşanan sert düşüşler de (ve bu düşüşlerin bir türlü toparlanamaması da) bir anlamda bu durumu destekliyor!
Fed’in son verilerden sonra parasal genişlemeyi sona erdirme olasılığı azaldı. Veriler borsalara yeni bir ivme getirmekten çok, bir düzeltme sürecine girilmesi olasılığını arttırdı. Bu görüşü asıl destekleyen “veriler bu kadar kötü gelirken, borsaları yukarı götürecek faktör ne?” sorusu oldu. Cevabını bulamadım! Getirileri yüzde 1.71’li seviyelere gerileyen ABD 10 yıllık tahvillerine olan “teveccüh” de bu fikri destekler nitelikte. Dow Jones’ta 2 Nisan’da görülen 14,684 seviyesini zirve/tepe kabul edecek olur isek, bu hafta ya da önümüzdeki hafta 14,160 seviyesine kadar bir düzeltme ihtimali hiç de az değil. 50 günlük HO’ya yakın olan bu seviye ilk denemede büyük olasılıkla korunacaktır!
Satış baskısı hissediliyor
Wall Street’de endeksler Cuma gününü satış baskısı altında geçirdi. Yılbaşından bu yana yüzde 9’a yakın yükselen S&P 500 Endeksi geçen hafta yüzde 1.08 geriledi.
BIST’te 81 binin altı kısa vadede zor
Geçtiğimiz haftanın üçüncü önemli olayı ise içerde Borsa İstanbul’un hayata geçmesiydi. “İMKB öldü, yaşasın BIST”! Borsa İstanbul’un sermaye piyasalarımızı “merkezi işlem platformunda” buluşturacak olması, piyasalarımıza yeni bir devinim kazandıracaktır.
Geçtiğimiz hafta İMKB’nin yeni rekorlar kırabileceğini, ancak bunların çok da uzun “erimli” olmayacağını yazmıştım. Yeni rekor beklentimde Başbakan’ın açılışını yapacağı Borsa İstanbul’un bu seremoniyi bir rekor ile “taçlandırabileceği” varsayımı da vardı. Ancak ekonomik sebepler “şovun” önüne geçmiş gibi görünüyor!
Gelişmekte olan ülke piyasalarında bir düzeltme yaşanıyor. Bu düzeltme hamlesine önceden başlamış olan BIST 100 için 82.025 seviyesi ilk destek olacak. Bu seviye aşağı kırılacak olur ise bir sonraki destek 80.975-81.250 arsında. Bu seviyenin kısa zamanda kırılacağını düşünmüyorum.
Euro güç kazanacak
27 Mart’tan bu yana 1.2750’yi “dip” yapan euro, kısa vadeli bir “düzeltme yaşayacak. Bu düzeltmenin 1.3115-1.3145 bandına kadar devam etme olasılığı yüksek. Çok küçük bir olasılıkla bu hamle 1.32’li seviyelere de çıkabilir.
Piyasalarda adrenalin artışına hazırlıklı olun!
Haberin Devamı