Seçim sonuçları henüz daha “resmi” olarak açıklanmasa da piyasalar seçim, sonuçlarını bir anlamda “onayladı”. En net onay da dolar/TL tarafından geldi. TL’nin gerilemesinde seçimin nihayetlenmesi olduğu kadar önceki gün açıklanan dış ticaret verilerinin az da olsa katkısı oldu. Dış ticaret açığı Şubat’ta yüzde 27.2 azalarak 7,009 milyon dolardan 5.1 milyar dolara düştü. TÜİK’in açıklamasına göre; mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre; 2014 Şubat ayında bir önceki aya göre ihracat yüzde 4.5 artarken, ithalat ise yüzde 2.9 azaldı.
Görünen o ki kurdaki yükseliş ithalatı desteklerken, ithalatın “cesaretini kırmış”. Bir başka açıdan; ithalattaki daralma, ekonomik büyümenin ilk çeyrekte olumsuz etkilendiğini göstermesi açısından önemli. Bu etkinin rakamlara yansıması zaman alacak, ilk çeyrek büyüme oranı açıklandığında göreceğiz. Şimdilik piyasa bunu fiyatlamayacaktır.
Seçimin hemen ardından TL, dolar karşısında 2.1351’e kadar geriledi. Dün yeniden 2.15’lere yaklaşıldı. Kararlı bir şekilde 2.1450’nin altına inilmedikçe bu seviyelerde “taban” oluşacak gibi görünüyor. Seçimden önceki hafta yükselen borsa, seçim sonuçlarını kurlar kadar coşkulu karşılamadı. Kâr realizasyonu öne çıktı. Borsadaki düşüş ve kurlardaki yükseliş sırasında tepki vermeyen bono piyasası bu kez de seçim sonuçlarına tepkisiz kaldı denebilir.
İlk heyecan yatıştı. Şimdi piyasalar seçimin “yorumunu” bekliyor. Piyasa bir yandan kendi değerlendirmesini yaparken, diğer yandan da Başbakan’ın sonuçlara nasıl bir yorum getireceğini ve buna bağlı olarak nasıl bir strateji üreteceğini merakla bekliyor.
Seçim sonuçları bir “erken genel seçim” olasılığını artırır nitelikte. İş dünyasının önde gelen isimleri Pazartesi günü yaptıkları açıklamalarda bu seçeneği dile getirdi. İş dünyası; erken genel seçim ve cumhurbaşkanlığı seçiminin bu yıl içinde bitmesini ve bundan sonra yola hangi takımla devam edeceğini bilmek istiyor. Sürekli bir seçim atmosferinde yaşamak hem iş dünyasını hem de ekonomiyi yoracaktır.
Bir yandan “yorum” ve “karar” beklenirken, diğer yandan da haftanın son gününde iki önemli veri/haber bekleniyor. İlki ABD’den gelecek istihdam verileri yle, Tarım Dışı İstihdam verisi (200 bin kişilik artış bekleniyor). Diğeri de Fitch’in Türkiye’nin notu konusunda Cuma günü sonunda yapacağı açıklama. (Moody’s de önümüzdeki hafta Cuma gün sonunda kararını açıklayacak.)
Seçimlerin belirsizliği bitti, piyasalar yoluna devam eder diye düşünenler korkarım yanılacaklar. Seçim sonuçları beraberinde yeni belirsizlikleri de getirmiş durumda ve “bekleyiş” br süre daha devam edeceğe benziyor!
Piyasalar seçimin ‘yorumunu’ bekliyor!
Haberin Devamı