Piyasada en kritik hafta

Merkez Bankası’nın PPK toplantısı, Fed’in kritik zirvesi ve Fitch’in kararı piyasaya yön verecek. PPK’dan indirim beklemiyorum. Fed’in faiz artışı konusunda ‘sabırlı’ ifadesi açıklamadan çıkacak. Haziran’da faizi yükseltecek.

Piyasaların rahatlaması için geçen haftaki yazımda üç şartın bir araya gelmesi gerektiğini yazmıştım: 1- Cumhurbaşkanı ve siyasi cepheden “güven” açıklamalarının yapılması, 2- İç Güvenlik Yasası’nın “Barış Sürecinin” ruhuna uygun olarak meclisten çekilmesi , 3-IŞİD’e karşı uluslararası koalisyona katılım. Geçtiğimiz bu üç madde için de geçtiğimiz hafta adımlar atıldı ancak bunlar yeterince güçlü ve ses getiren adımlar olmadı.

Henüz tatlıya bağlanmadı

Güven açıklamaları “tatlıya bağlama” seviyesinde kaldı, piyasalar henüz işi tatlıya bağlamış değil. İç Güvenlikte görüşülen ve yasalaşan maddeler kaldı, görüşülmeyenler “komisyona geri çekildi”. Tartışmalı olanlar geçmiş oldu. Cumhurbaşkanı onaylayıp, Resmi Gazete’de yayınlandığında yürürlüğe girecekler. Basında yer alan haberlere göre IŞİD konusunda İncirlik’ten bombalamalarda kullanılan Predator’lara izin çıkmış. Yarım ağızla yapılan açıklamalar, gönülsüz atılan bu adımların samimiyeti henüz daha piyasaları ikna etmişe benzemiyor. Cuma günü yeni rekor kıran dolar/TL kurlarında bu “ikna olmayışın” etkisi vardı.

Haberin Devamı

Bu kez yurt dışı tetikledi

Diğer yandan Cuma günü kırılan rekor; bu sefer içeriden kaynaklanmıyor, doğrudan Dolar Endeksi’nin (DXY) 100.18 ile Mart 2013’ten bu yana en yüksek haftalık kapanışını yapmış olmasının payı oldukça yüksekti.

Tek başına dolar/TL kurlarına değil, “Sepet Kura” baktığımızda TL’nin yeni yükseklere ulaşmadığını görüyoruz. 5 Mart’ta 2.7620 seviyesine kadar yükselen Sepet Kur, geçtiğimiz Cuma gününü (Euro’nun en son Mart 2013’te gördüğü 1.0463’lere gerilediği bir ortamda) 2.7015 seviyesinden kapattı. Hülâsası Cuma günkü hareket Ocak ayı sonundan bu yana yaşanandan farklı olarak, ilk kez sadece parite hareketinden kaynaklandı.

1 euro 1 dolar olur mu?

Eğer euro/dolardaki fiyatlama devam edecek olur, Fed de “sabırlı” kelimesini çıkarırsa; her ne kadar son açıklanan ABD verisi bunu desteklemiyor olsa da; paritede “efsanevi 1.00 seviyesine” doğru bir harekete bu hafta şahit olabiliriz. Bu durum petrol fiyatlarını da aşağı çekerken, Sepet Kur’da bir sıçramaya yol açmazsa dolar/TL kurlarının 2.65’ler civarında dengelendiğini görebiliriz. Yok eğer Sepet Kur 2.75’lerin üzerine çıkacak olursa o zaman dolar/TL’de 2.70’leri test edebiliriz. “Sabırlı” kalırsa da ilk elde Sepet Kur’da 2.6480’leri bile test edebiliriz. Şansızlık PPK’nın, FOMC’den önce olması. Bizim MB’nin işini zorlaştırıyor.

Haberin Devamı

Fitch notumuzu değiştirmez

20 Mart Cuma günü, büyük olasılıkla piyasaların kapanışından sonra Fitch “olağan” gözden geçirmesinin sonuçlarını açıklayacak. Son haftalardaki kur artışları “henüz” ekonomik verilere yansımış değil. Bu nedenle Fitch’den herhangi bir not veya görünüm değişikliği beklemiyorum. Ancak gerek Fed’in muhtemel artışı, gerekse de TL’nin son haftalardaki değer kaybının enflasyona, cari açığa yansımalarıyla, MB’nin “bağımsızlığına” vurguları görebiliriz. Açıklama büyük olasılıkla bugüne değil, geleceğe dair ipuçları sunacaktır.

Haberin Devamı

Merkez faizi düşürür mü?

Bu hafta iki önemli Merkez Bankası toplantısı var. İlki 17 Mart’ta yapılacak içerideki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı. Geçtiğimiz hafta yapılan zirvede “neyin tatlıya bağlandığını” bu toplantıdan sonra alınacak kararla anlayacağız. Bana göre; kur yükselişlerinin enflasyona geçişkenliği de göz önüne alındığında; MB’nin faizleri sabit tutması daha doğru olacaktır. Bir indirim beklemiyorum. Ancak PPK’dan 25 baz puan dahi olsa bir indirimin gelmesi, MB konusundaki “bağımsızlık” tartışmalarını yeniden alevlendirecektir. 4 TL’ye düşen ıspanağa karşın, 25 TL’ye çıkan kabuklu ceviz; benim “ıspanak-ceviz” endeksimde halen daha hissedilir bir enflasyon düşüşü olmadığını gösteriyor.

MB’nin elini tek rahatlatacak haber, petrolün yeniden 55 doların altına düşmesi. Ancak 115 dolardan 45 dolara düşen petrol bugüne kadar ne kadar rahatlattı ki, 63 dolardan 55 dolara düşen petrol MB’nin elini rahatlatsın? Asıl önemle takip edilecek ve tüm küresel piyasalara yön verecek olan 18 Mart’ta açıklanacak Fed’in Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) kararları olacak. Bu toplantıdan alınacak kararlar piyasalarca çok yakından izlenecek.

Haberin Devamı

Benim tahminim bu kez açıklamadan faiz artışı konusunda “sabırlı” ifadesi açıklamadan çıkacak ve Haziran’daki toplantıdan ilk faiz artışı kararı geleceği yönünde. Yeni zirveler gören DXY, 1.05’in altına sarkan euro/dolar paritesi de bence aynı fikri fiyatlıyor.

DİĞER YENİ YAZILAR