Petrol fiyatları art(a)mıyor!

Haberin Devamı

Temmuz 2008’de 146.8 dolara kadar çıkan ABD ham petrolünün (WTI) varil fiyatı Aralık 2008’de 32.8’e kadar geriledi. Malûm kriz döneminde herşeyin fiyatı düştüğü gibi petrol de bundan nasibini aldı.

Ekonomiler ve piyasalar toparlandığı sırada petrol de Ağustos ayında 74.4 dolara kadar yükseldi. 75 dolar kritik seviyesi, hisse senetleri yukarı giderken ne gariptir ki aşılamadı. Halbuki 2007 yılındaki “Büyük emtia spekülasyonunun” başrolünde petrol vardı. Madem ekonomiler toparlıyordu o zaman petrol de artmalıydı, beklendiği kadar olmadı. Olamadı.

Benzer bir hareket büyüme emtiası olma konusunda petrolün ’ekürisi’bakırda da bekleniyordu. O da ol(a)madı. Son günlerde büyüme emtialarındaki yükselişler sınırlı kalırken, kuru yük taşıma endeksi Baltic Dry da son yükselişinin neredeyse yüzde yüzde 50’sini geri verdi! Görünen o ki reel ekonomideki toparlanma henüz daha borsalardaki algılamaya yetişemiyor! Nitekim dün açıklanan ABD’deki ikinci el konut satış verilerinde beklentilerin altında kalması bu durumu destekliyor.

Temel ekonomi konusunda petrole geri döndüğümüzde, fiyatların neden daha fazla art(a)madığının ipuçları en büyük petrol tüketicisi durumundaki ABD petrol stoklarındaki gelişmelerde bulunabiliyor.

Çarşamba günü açıklanan haftalık petrol stok verileri talep durumunu gösteriyor:

n Ham petrol stokları 2.8 milyon varil arttı (Beklenti - 1.5 mio)

* Benzin stokları 2.8 milyon varil arttı (Bekl.+ 0.4 mio)

* Distillate (dizel ve fuel oil grubu) 2.9 milyon varil arttı (Bekl.+ 1.6)

* Rafineri kapasite kullanım oranı % 85.58 (Bekl. % 86.2)

* Stratejik rezervlerin dışındaki toplam petrol stokları geçen yıla göre neredeyse yüzde 10 artarak 335.6 milyon varile yükselmiş durumda (kaynak: EIA) ve toplam stok seviyeleri son 5 yılın üst bandında seyrediyor.

Kısaca, petrol talebi eski seviyelerine ulaşamıyor! Bu da yeni bir spekülasyona izin vermiyor.

Son verilerin ardından dün itibariyle 66.3 dolara kadar yaşanan düşüş daha da devam edecek gibi. Eğer ki bugünkü kapanış 69.50 doların altında olur ise önce 64.80 ardından da 58.70 dolar seviyesinin görülme ihtimali artacaktır.

Kış yaklaşırken doğal gaz fiyatlarının zar zor yukarı hareketlenmiş olması da talep/enflasyon cephesinde çok da önemli bir hareket olmadığını gösteriyor.

Sadece “bedava para” ile bile toparlanamayan reel ekonomi Pittsburgh’da devam eden G-20’lerin asıl çözmesi gereken problem değil mi?

DİĞER YENİ YAZILAR