Fed başkanları konuşmaya başladılar. 13-14 Haziran’daki Fed toplantısı yaklaşırken, piyasaları olası faiz artışına hazırlamak için sadece ABD’de değil, Tokyo’dan bile mesaj veriyorlar. Toplantı notlarından verilerin takip edileceği yine vurgulanmış, bilanço küçültme tartışmaları da ufaktan başlamış durumda.
Bilanço küçültme konusunun “Arka tarafta yapılacak, piyasalarda hissedilmeyecek bile” şeklinde bir açıklama ile bu konunun piyasalarda bir endişe yaratmasının önüne geçilmeye çalışılıyor. Halen daha piyasalar “ürkmesin” çabasında olan Fed’in hisse senetlerindeki yükselişten pek de fazla bir endişe duymuyor görünüyor. ABD borsalarında anlamlı bir düzeltme dahi olmadan Mayıs ayı atlatıldı. “Mayıs’ta sat ve uza” bu yıl çalışmadı. Elinde varlık bulunduranlar “Satıp da ne alacağız?” sorusuna net bir yanıt bulamadıklarından pozisyonlarını korumayı tercih etmiş görünüyor.
14 Haziran’da 25 baz puanlık bir artış neredeyse artık kesinleşmiş durumda. Fed fonlarının vadeli kontratlarından yola çıkılarak yapılan hesaplama yüzde 100’e dayanmış durumda. Faiz artışının gelmemesi sürpriz olacak. Toplantı sonrasında Fed Başkanı Yellen’in basın toplantısının olması da bu algıyı güçlendiriyor.
Euro boşluğu unuttu mu?
Cuma günü ABD’de Tarım Dışı İstihdam (TDİ) verisi açıklanacak. Beklenti 185 bin kişilik bir artış. Geçtiğimiz hafta sonunda ABD’nin 2017 ilk çeyrek yıllıklandırılmış GSYH büyüme oranı yüzde 0.7’den yüzde 1.2’ye revize edildi. TDİ verisinin de beklentiye yakın veya üzerinde gelmesi Haziran ayındaki artışı artık kaçınılmaz hale getirecektir. Piyasalarda büyük oranda fiyatlanmış durumda.
Yine de euro cephesinde bu olasılık o kadar da yüksek değilmiş bir fiyatlama olduğunu düşünüyorum. Euro; Fransa seçimlerinin ilk turunun Macron lehine sonuçlanması sonrasında geride 1.0738-1.0821 arasında bıraktığı boşluğu kapatmaya pek niyetli gibi görünmüyor. Geçtiğimiz hafta itibariyle 1.1267’ye kadar yükselen euro/dolar paritesinin 1.1270-1.1310 bandına kadar yükselebileceğini geçtiğimiz haftalarda yazmıştım. Bahsettiğim bandın alt sınırına kadar gelindi, aşılamadı. Kısa vadeli ‘zirvenin’ görüldüğünü ve bugünden başlayarak önümüzdeki iki hafta boyunca doların, euroya karşı daha kaybettiği mevzilerin bir kısmını geri alacağa benziyor. Bu düzeltme sırasında 1.1050 ilk hedef, 1.0920-40 seviyesi de ikinci hedef olacağa benziyor. Boşluk bu turda kapanmayabilir.
Parite TL’yi de etkiler
Paritedeki böylesi bir düzeltme gelişen ülke para birimlerini ve dolar endeksini de etkileyecektir. Hal böyle olursa dolar/TL’nin de etkilenmesi kaçınılmaz olacaktır. Ancak bunun herhangi bir şok etkisi yaratmaktan çok kısa vadeli bir dalgalanma olabilir. 3.5950 ve 3.6150 (50 Günlük BHO) seviyeleri yukarıdaki kritik eşikler. Eğer eurodaki düzeltme ilerideki bir tarihe ertelenecek ve yukarıda belirttiğim 1.13’ler yaklaşılırsa bu sefer de dolar/TL’de 3.5525 seviyelerini önemli bir destek seviyesinin test edilmesi olasılığı artacaktır.