Obama ve Fed’in volatilite haftası

Haberin Devamı

Fed’in en geç 3 Kasım’da açıklayacağı bono alım rakamı piyasaları yakından ilgilendiriyor. Beklenti 500 milyar ile1 trilyon dolar arası. Belki kademeli alım politikası gündeme gelebilir. Ancak 500’ün altı kesinlikle piyasaları mutsuz edecektir. Rakam piyasaların beklediği gibi gelecek olur ise ilk aşamada borsalarda saman alevi gibi bir yükseliş yaşanacaktır.

2 Kasım’da yani Salı günü ABD’de Senato üyelerinin üçte birinin yenileme seçimleri ve 2-3 Kasım’da da Fed’in “olağan” toplantısı var. Bu toplantıdan nasıl bir ‘paket’ çıkacağı dört gözle bekleniyor.

Bu gelişmeleri yerinde görmek için değil (ama genel yayın yönetmeni olduğum Fortune Türkiye’nin lisansörü Time Inc. ile yapılan) yıllık toplantı için geçtiğimiz haftanın ikinci yarısında New York’ta idim. Geçtiğimiz yıla oranla bu yıl şehrin havasında önemli değişiklikler vardı. Sokakta yürüyenler, alışveriştekiler ve lokantalardakiler geçen yıla göre biraz daha güleryüzlü geldi bana. Sanki geçen yılki gibi yere bakarak yürümüyorlardı.

Amerika’nın önde gelen spor giyim markalarından Abercrombie&Fitch’in 5. Cadde’ki dükkanının önündeki kuyruğun, New York’un ünlü müzeleri Guggenheim ve MoMA’dan daha uzun olması da krizin yavaş yavaş “unutulmaya” başladığının bir göstergesi gibiydi. Belki de kriz kanıksandı ya da onunla yaşamayı öğrenmeye başladı Amerikalılar. En azından Manhattan bölgesi için bu geçerli. Ancak Bronx, New Jersey ve Queens; yani Manhattan’a ‘işgücü’ sağlayan bölgeler için krizin etkisinin devam ettiği görülüyor, konuşuluyor.

Seçimler New York’u pek ilgilendirmiyor gibiydi. Daha çok adayların TV reklamlarından seçim havası anlaşılabiliyordu. Demokratı, Cumhuriyetçisi farketmiyor; tüm adaylar finansal kuruluşlara veryansın ederken, herkes iş yaratmaktan, istihdamı arttırmaktan dem vuruyor. Bu arada Tea Party adındaki üçüncü bir partinin sesinin daha yüksek çıkmaya başladığı da konuşulanlar arasında... Seçimlerde Demokratların Senato’daki çoğunluğu kaybedeceklerine kesin gözüyle bakılıyor. Obama yeni seçilecek üyelerle ikinci dönem başkanlık seçimlerine girecek. Obama seçildiğinden bu yana Senato’daki Cumhuriyetçilerle “pek görüşmemiş”. Yeniden seçilebilmesi için; tıpkı Clinton’un ikinci dönem seçilebilmek için Cumhuriyetçilerle kurduğu gibi iyi ilişkiler kurması gerekeceği yorumları yapılıyor.

Piyasalar açısından Demokratların (yani Obama’nın) çoğunluğu kaybetmesi aslında “iyi haber”. Neden derseniz... Piyasalar; senato desteğini kaybetmiş, danışmanlarının önemli kısmı kendisini terketmiş ve eli zayıflamış bir Obama’yı çok daha kolay çekip çevirecektir.

Gelelim Fed’e... Şimdiye kadar yapılanlar belli ki Manhattan’a, yani ‘Wall Street’e yaramış. ‘Main Street’teki yani Queens’te ya da New Jersey’de yaşayan sokaktaki adama çok da fazla faydası olmamış. Ortalama ev fiyatları düşerken, istediği kadar faizler ‘sıfırlansın’, istediği kadar Fed bono alsın. Halka bir faydası yok. Halk da Wall Street’in çok da umurunda değil hani... (Bu arada senatör adayları da en çok bu noktadan vuruyorlar.)

Fed’in en geç 3 Kasım’da açıklayacağı bono alım rakamı piyasaları yakından ilgilendiriyor. Beklenti 500 milyar dolar ile 1 trilyon dolar arası. Belki kademeli alım politikası gündeme gelebilir. Ancak 500’ün altı kesinlikle piyasaları mutsuz edecektir.

Rakam piyasaların beklediği gibi gelecek olur ise ilk aşamada borsalarda saman alevi gibi bir yükseliş yaşanacaktır. Dow Jones’ta 11.160-290, euro/dolar paritesinde de 1.4160-1.4250 seviyeleri zor da olsa (!) test edilebilir. Ancak bu seviyelerin aşılamaması (ki aşılmasını beklemiyorum!) durumunda; hızlı olmasa da; birkaç haftaya yayılan (beklentinin bitmiş olmasından da kaynaklanan) bir kâr realizasyonu göreceğiz. Dow Jones’ta 10.950 ve hatta 10.750 seviyeleri ziyaret edilebilir. Ola ki yukarıdaki seviyeler aşılacak olur ise bu kez de 11.810 seviyeleri gündeme gelebilir.

Tüm bu ‘kargaşanın’ ortasında İMKB de bu haftanın volatilitesinden payına düşeni alacaktır.

Geçtiğimiz hafta (yokluğumda) 5 cent seviyesini aşamayan İMKB’de sınırlı da olsa kâr realizasyonları görüldü. Yukarıdaki “saman alevi yükseliş, sonrasında düşüş” senaryosu hayata geçecek olur ise; İMKB’de de yeniden 5 cent seviyesi test edilse bile ardından 4.60 ve 4.35 cent seviyelerine doğru bir “düzeltme” yaşanabilir. Yok eğer 5 cent “kararlı” bir şekilde aşılacak olur ise (ki bu hafta için beklemiyorum) daha önceleri dile getirdiğim 5.8 cent seviyesi resmin içine girecektir.

DİĞER YENİ YAZILAR