Merkez Bankası dünkü Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren bir değişiklikle; konvertibl olan ve olmayan dövizlere dair esaslarda değişiklik yaptı.
Bu değişiklikle; özellikle bankacılık sisteminin; aksine hüküm olmadığı sürece tüm döviz cinsleri üzerinden işlem yapılabilmesinin önündeki tüm engeller kaldırılmış oldu. MB’nin üzerinden işlem yapacağı dövizlerle ilgili kurları eskisi gibi açıklamaya devam edecek. Buna ilaveten de aralarında başta Rus rublesi, G. Afrika randı, Irak dinarı, Kazak tengesi ve hatta Filipin pezosu olmak üzere 31 yeni para biriminde “gösterge” niteliğinde kurlar açıklamaya başlayacak.
Liste hazırlanırken Türkiye’nin ticaret veya turizm partnerleri olarak öne çıkan ülkeler dikkate alınmış. Yeni ülkelerin eklenmesi ya da varolanların önemini kaybetmesiyle bu liste değişebilecek.
Bu değişiklikler özellikle rublenin ülkemiz sınırları dahilinde nakit olarak kabul edilmesi doğrultusunda İTKİB’in önerisi sonrasında gündeme geldi. MB; nakit (efektif) ruble işlemlerine taraf olmak istemiyor. Bu işlemlerin ticari bankalar aracılığıyla yürütülmesini, bu doğrultuda da; konunun önündeki engelleri ortadan kaldırmayı tercih etmiş görünüyor.
MB’ye ihtiyaç kalmadan bankacılık sektörü, Türkiye sınırları içinde ister mal satımı, isterse de turizm faaliyetleri nedeniyle kabul edilmiş rubleleri muhabir bankaları aracılığıyla Rusya’ya göndererek dolara ya da euroya çevirerek Türkiye’ye getirebilecek. Bu konuda Rusya’da şube ya da iştiraki olan bankalarımız, çabalarını ilerletmişler.
Bazı bankalarımız; muhabir bankaları aracılığıyla nakit rublelerin dövize çevrilmesi konusunun yanı sıra; asıl sorunlardan biri olan ruble/dolar kur riskini bertaraf etme konusunda da yol kat etmiş durumdalar. Hatta bazı bankaların sahte rubleleri ayrıştırmaya da yarayan banknot sayma makinalarını bile getirdikleri söyleniyor.
Bankacılık sektörü ve MB üstlerine düşen kısımları halletmiş görünüyorlar. Bir anlamda altyapı hazırlıkları tamamlanmak üzere. Başlangıçta işlem hacimlerinin düşük olmasında dolayı maliyetler yüksek olacaktır. Bu da doğal olarak ruble/TL kurlarına yada işlem komisyonlarına yansıyacaktır. Rublenin Türkiye’de kabul edilmeye başlandığının; ruble kullanan ülkelerce bilinmesiyle bu işlemlerdeki verimlilik artacak, maliyetler azalacaktır.
Bundan sonraki ilk iş; ilgili ülkelerde bunun tanıtımının yapılması.
İkinci iş ise devletlerarası anlaşmalarda değişiklikler yapılarak, enerji alımlarında ruble ile ödemenin yolunun açılması. Bu sayede rublenin dolara çevrilmesi aşamasındaki “arbitraj” maliyetleri azaltılabilsin!
Nakit ruble kabulünde bir adım daha
Haberin Devamı