Moody’s tek başına yetmez!

Haberin Devamı

“Hükümet mali genişlemeyi kontrol edebilirse Türkiye’nin notu artabilir” diyen Moody’s geçtiğimiz haftanın neredeyse tamamında düşen İMKB’yi adeta ipten kurtardı! Bir önceki Cuma gününe göre yüzde 5.1’e kadar değer kaybeden İMKB, haftanın son gününü yüzde 3.69 yükselişle kapattı.

Moody’s’in beklentisi aslında hepimizin beklentisi. Yerel seçimlerden önce başlayan bozulma; teşvik paketleri, mali önlemler şimdi de sel derken kantarın topuzu kaçmaya başladı. Olduk olası iyi olmadığımız; sırf Moody’s “Notunuz artar” dedi diye; aylardır safsaklanan mali disiplin bir anda sağlanabilir mi? Zannetmem. Hele ki IMF anlaşması iyiden iyiye rafa kaldırılmışken! Diğer taraftan son kriz ile birlikte reyting kuruluşları ciddi kredibilite kaybına uğradı. Moody’s bunların önde gelenlerinden biri olarak, söyledikleri ne kadar kaale alınmalı gerçekten merak ediyorum. Yine de derecelendirme kuruluşunun “öylesine” söylediği bir yorum, İMKB için kurtarıcı oldu. Aynı söyleşinin bir parçası olarak yapılan “ekonomik, politik istikrarsızlık borç durumunu kötüleştirirse Türkiye’nin notu baskı altında kalabilir” tespitini ise piyasalar hiç duymadılar bile!

Görünen o ki Cuma günü hisse senedi piyasaları olayı biraz abarttı! Bu hafta başında Cuma günü yaşanan abartılı yükselişin düzeltileceği/hazmedileceği bir süreç yaşanacaktır. ABD piyasalarının Cuma günkü seyri ve kapanışlardaki olumsuz görünüm bu beklentiyi güçlendirici nitelikte.

Cuma günü ABD’de Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi beklentilerden iyi geldi. Beklenti 67.5 iken, gerçekleşme 70.2 olarak açıklandı. Buna rağmen (ki güven endeksleri Mart ayından bu yana borsalardaki yükselişlerin dayandığı en önemli göstergelerden birisidir) yükselişlerin sınırlı kalması, bu hafta için pek de iyi bir haber değil.

Borsalar için bir başka olumsuz haber de petrol cephesinden geldi. Dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD’ye ait petrol istatistikleri Çarşamba günleri açıklanır. Son açıklanan verilere göre, hampetrol stokları 1.5 milyon varil düşecek diye beklenirken, düşüş 5.9 milyon varil olmuş. Buna karşın benzin stoklarında 1.3 milyon varillik düşüş beklentisine karşın, 2 milyon varillik artış olmuş. Benzer şekilde diğer rafine edilmiş ürünlerden motorin ve fuel oil grubu stokları da 2 milyon varil (beklenti 0.8) artmış.

Normal şartlarda hampetrol stoklarındaki bu denli büyük oranlı düşüş fiyatları hızla yukarı iterdi. Ancak ürün stoklarında beklenenden yüksek gelen stoklar, Cuma günü(!) talep endişeleri yaratarak ABD hampetrolünü (WTI) yüzde 3.70’lik düşüşle 69 dolara kadar geriletti. Üstelik bu denli sert bir düşüşün Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) bu yıl için günlük petrol talebinin (daha önceki tahminlerine göre) 0.5 milyon varil daha artacağını açıklamışken gelmesi önemli. Asıl şaşırtıcı olan Çarşamba açıklanan verinin, Cuma günü piyasaları bozması!

Belli ki ABD’de temel veriler konusunda kafa karışıklığı ve yükseliş trendinin devam edip etmeyeceğine dair endişeler artarak sürüyor.

Bu hafta için petrol önemli bir gösterge olacak

ABD hampetrolü WTI’da 67.50 seviyesinin altına inilmesi ve hele ki haftalık kapanışın bu seviyenin altında olması durumunda, emtialardaki yükseliş yerini önemli düzeltme/düşüşlere bırakacaktır. Bu hafta Çarşamba günü açıklanacak verilerden sonra 74.90 seviyesi yukarı kırılmadığı takdirde, 60 dolara doğru devam edecek aşağı yönlü hareket ihtimali daha da artacaktır.

Geçtiğimiz hafta içinde İngiliz BG Group’un Brezilya’da 2 milyar varillik yeni bir petrol yatağı bulduğunu; hafta sonu İspanyol Repsol’ün Venezuella’nın en büyük gaz rezervini bulduğunu açıklaması, bir taraftan 60 dolara inilmesi ihtimalini artırırken, diğer yandan da manipülatörlerin en fazla kullandığı “sonlu kaynak: petrol” senaryolarına darbe vuruyor!

Dolarda yönü parite belirleyecek

Euro/dolar cephesinde de 1.4625 seviyesi önemli. Günlük kapanış bazında aşılma ihtimali halen daha düşük. Aşılması durumundaysa Aralık 2008’de görülen 1.4721 seviyesi bir sonraki direnç olacaktır. Euronun yukarıdaki seviyelere doğru değer kazanması; dolar/TL kurlarını 1.48-1.49 bandına geri çekebilir. Ancak bu seviyenin altına inilmesi hayli zor.

Hele ki parite 1.4390’ın altına inecek olursa; ki euro/dolar için önemli bir destek seviyesi; bu hafta için dolar/TL’de yeniden 1.50-1.52 bandına dönülebilir.

DİĞER YENİ YAZILAR