Merkez’den bilgi paketi!

Haberin Devamı

Bugünlerde piyasalardaki herkes, ya Merkez Bankası’nın ya hükümetin açıklayacağı ekonomik “paketleri” bekliyor! Bu köşede “Evet, illa da ambalajlı paket” başlıklı yazımda parça parça önlemler yerine birbirini destlekleyen ve 1 birimle, 5 birimlik iş yapacak tarzda ekonomik bir paket açıklanmasının daha başarılı olacağına değinmiştim.

Merkez Bankası ve hükümet, farklı zamanlarda “parçalı” önlemler açıklamay devam ediyorlar. Son olarak dün, IMF ile anlaşma konusunda yol katedildiği ve bayramdan sonra IMF heyetinin Türkiye’ye geleceği ve yakın bir zamanda da 18 aylık 25 milyar dolarlık bir fonlama içerecek “normal bir stand-by” anlaşması yapılacağı açıklandı. Benzer zamanlarda da Merkez Bankası DTH’lar için tutulan zorunlu karşılıkları yüzde 11’den 9’a indirdi.

Koordinasyon sağlandı mı?

Önlemlerin parçalı açıklanması bakanların yine bağımsız harket etmeleri, koordinasyonun halen daha sağlanamadığı izlenimini güçlendiriyor.

Piyasalar IMF anlaşması yapılıyor diye bu gerçeğin şimdilik gözardı ediyorlar!

Krizin yeniden “harlanması” durumunda, dağınık görüntü daha fazla tartışılıyor olacaktır.

Kriz cephesinde bunlar olurken Merkez Bankası geçen hafta pek fazla gürültü koparmayan bir paket daha açıkladı. Ancak bu paket parasal önlemler içermiyordu. Bu bir bilgi paketiydi. Bu paketle Merkez Bankası son zamanlarda piyasalarda endişe konusu olan özel sektörün dış borçlanması konusunda düzenli ve detaylı rakamlar yayınlamaya başladı.

Daha önceleri verilerin yeterli kalitede olmaması nedeniyle piyasa katılımcıları özel sektörün yurtdışı borçları çevirme risklerini tam olarak ölçemiyor, dönem dönem olduğundan daha fazlaymış gibi algılıyorlardı.

Riskin gerçek boyutlarda algılanmasına yardımcı olacak, bilgi/veri sahibi olarak karar vermeye çalışanlara yardımcı olacak bu çaba nedeniyle Merkez Bankası’nı kutlamak gerek.

Goldman Sachs’ın kehanetleri!

Ünlü yatırım bankası Goldman Sachs 2007-2008 yıllarında özellikle petrol fiyatları hakkındaki “kehanetleriyle” oldukça öne çıktı. Petrol 45 dolardayken, önce 90 dolara, ardından da 120 dolara çıkacak diyen onlardı.

Her gelinen seviyede “çıtayı” biraz daha yükselttiler. Hem fiziksel, hem de vadeli entrümanlarda işlem yapan ve hatta Avrupa’da bir de rafineri sahibi olan Goldman Sachs petrol 130 dolarlara geldiğinde, “200 dolara çıkacak” diye rapor çıkardı.

Aynı dönemde 135 dolarlardaki petrolün önce 90, ardından 75’e ineceğini yazmıştım. Goldman Sachs’ın raporu sonrası ancak 146 dolarlara kadar çıkan petrol, o gün bugündür belini doğrultamadı. Bugünlerde 42 dolara kadar düştü.

Şimdi de Avrupa hisse senetlerinin yüzde 20 değer kaybedeceği “kehanetinde bulunmuşlar.”

Dow’da 6.850-7.200 aralığını beklediğimi en azından iki-üç aydır okuyorsunuz... Ya yine geç kaldılar, ya da bir pozisyonları var... Kimbilir ?

DİĞER YENİ YAZILAR