Merkez bono piyasasını vurdu!

Haberin Devamı

Merkez Bankası’nın üç aylık enflasyon raporu, bono piyasalarında kritik eşiklerin hızlı aşılmasına neden oldu!

Dünkü yazımda “Merkez Bankası eliyle enflasyondaki beklentiler yükseltilmiş durumda. MB tarafından yapılan son beklenti anketinde bu yılsonu için beklenen yıllık TÜFE rakamı 7.48 iken MB çok daha yüksek bir artış bekliyor. Beklentiler “resmi olarak” (yüzde 9.3’e) yükselmiş durumda...” diye yazmıştım.

Dün; güne yüzde 19.18 bileşik seviyelerinden başlayan gösterge bononun bileşik faizleri, günü 19.54 ile zirve seviyesinde kapattı.

Pazartesi günü bu haftaya yönelik olarak “... gittikçe daha fazla tedirginlik yaratmaya başlayan enflasyon nedeniyle gerginlik sürer ve gün sonu kapanış bazında 18.65’in altına inilmez ise bu sefer 19 bileşik seviyesi yukarı doğru kararlı bir şekilde kırılabilir. Ardından da asıl hedef olan 19.50 seviyelerine doğru bir hareket başlayabilir. Bu hareketin haftanın ikinci yarısında gerçekleşme ihtimali daha yüksek” demiştim. Hafta boyunca 18.65’in altında değil kapanış, işlem bile olmadı. MB’nın enflasyon “tahminlerindeki” revizyonuyla; haftanın ikinci yarısında; 19 bileşik faiz seviyesi hızlı geçildi ve bir gün içinde 19.54’e gelindi.

Tabii ki sadece MB yüzünden bu yükseliş olmadı. Faizlerin yukarı gidişinin hızlanmasında önümüzdeki hafta yeniden ihraç edilecek gösterge bonuyu, daha yüksek faizden almak çabası da vardı. Önemli bir itfanın olmadığı bir zamanda daha yüksek faizden alabilme imkânı varken herkes elindeki düşük faizli bonoyu satmak isteyince faizlerdeki yükseliş de hızlandı.

Bu “tavır” hemen her büyük ihale öncesi sergileniyordu. Ancak bu kez hem hareketin boyunun hızlı olması, hem de Salı günkü ihaleye “hazırlığın” Perşembe’den başlamış olmasının ardında; piyasa katılımcılarında var olan endişenin, MB tarafından da teyit edilmesi önemli rol oynadı.

İlginçtir! Bonolardaki gerginlik döviz cephesine yansımıyor. Bunun ardında iki sebep varmış gibi görünüyor. İlki diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinde ciddi bir sorun yok. Dolar kademeli olarak değer kazansa da bu ülkelerin paralarında önemli “ataklar” olmayınca YTL de sakin bir seyir izliyor. İkincisi de YTL’nin faizleri nasılsa artacak! MB öyle bir mesaj vermedi mi? Faizler nasılsa artacaksa, ileride yeniden döviz satılacaksa neden bugünden alınsın. Zaten YTL faizleri oldukça cazip, daha da cazip olacak. Yabancı yatırımcılar YTL’de kalmaya devam edip döviz almayınca, doğal olarak kurlarda artmıyor.

Yaşasın YTL!

DİĞER YENİ YAZILAR