Kurlar nereye gidiyor?

Haberin Devamı

Dün en çok sorulan soruydu. Gerçi Pazartesi günkü yazıda hem euro/dolar hem de dolar/TL kurlarında bunların yaşanacağına değinmiştim. Dolar/TL’de 1.6450 yukarı geçildi, 1.6595’e kadar bir yükseliş yaşandı. 1.6570 seviyesi önemliydi ve kapanış bu seviyenin üzerinde olmadı. Bundan sonrasında geçmeden, dünün en çok sorulan ikinci sorusuna ve de cevabına da değinmekte fayda var! Kurlar neden yükseldi? Dünün en fazla sorulan ikinci sorusuydu. Bir kaç sebebi vardı:

Yüksek ve artmaya devam eden cari açık yabancı yatırımcıların pozisyonlarını azaltmalarına, 1.50’li seviyelerdeyken dövizlerini alıp, piyasadan çekilmelerine sebep oldu. Bu dövize ek talep getirdi.

1- Yabancıların piyasadan çekilmesi, döviz satışlarının da azalmasını beraberinde getirdi. Büyüyen ekonomimizin “rutin” döviz talebi devam edince azalan arz nedeniyle kurların artması normal!

2- Merkez Bankası’nın “kontrollü gerginlik” politikası kurlardaki yükselişi beraberinde getirdi, aşağı düşmesi de “istenmediğinden” aşağıya inmesi için herhangi bir “söylem” de gelmeyince yükseliş sürdü.

3- Temmuz başında 1.4578’e kadar yükselen euronun dün 1.3837’ye kadar gerilemiş olmasının da katkısını atlamamak lazım.

Önümüzdeki günlerde hareketli-volatil bir piyasada yaşıyor olacağız. “Bu turda” günlük kapanışların 1.6570’in altında kalması ihtimali yüksek. Bu haftanın kapanışı önemli. Ola ki 1.6450’nin hele ki 1.6570’in üzerinde bir haftalık kapanış görecek olur isek, bir sonraki ana hedef 1.7345 olacaktır.

Bu ihtimal şimdilik düşük. Benim beklentim, belirtmiş olduğum seviyelerin korunması yönünde. Ancak bu turda! Bir sonraki turda 1.70’li seviyelere geçeriz! 1.65’li “ortalama seviye” korunsa bile TL’deki değerlenme sınırlı kalacaktır. Önümüzdeki bir kaç haftalık süreçte düzeltmelerin 1,6070-1.6140 seviyelerine kadar bir geri çekilme olabilir. Ancak daha aşağısı hayli zor görünüyor.

Teknik olarak olduğu kadar, yeni Ekonomi Bakanımız Zafer Çağlayan’da dünkü basın toplantısında “Bundan sonra kurun 1.60’ın altına inmesi kritik faktör” diyerek bir anlamda bu seviyeleri “gösterge-benchmark” haline getirmiş oldu!

DİĞER YENİ YAZILAR