Pazar günü yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde kritik bir haftaya başlıyoruz. Temmuz enflasyonu ile Japonya ve İngiltere’nin faiz kararları önemli. Nisan’da Türkiye için ‘olumsuz’ görüş veren Moody’s’in Cuma günkü not açıklaması yakından izlenmeli.
Hafta sonu ilk kez Cumhurbaşkanlığı için oy kullanacağız. Gelişmiş ülkelerdeki gibi adayların televizyonlarda açık oturumlarda tartıştıkları bir şansı elde edebilmemiz için halen daha önümüzde; propaganda yasakları başlayana kadar; 4-5 günümüz var. Bu şansı elde edebilir miyiz bilemiyorum ama kesin olan bir şey var ki Cuma günü piyasalar açısından önemli bir gün olacak!
Öncesinde hareketli geçen “Bayram haftasında” neler olduğunu kısaca hatırlayalım. Zira önümüzdeki dönemi etkileyecek önemli gelişmeler yaşandı:
- Fed faizleri değiştirmedi, tahvil alımlarını 35 milyar dolardan 25 milyar dolara indirdi. Dallas Fed Başkanı Fisher, “Faiz artışları erkene çekilebilir” dedi.
- Rusya’ya bankacılık, petrol-rafineri, silah alanlarında yeni yaptırımlar geldi.
- IMF; gelişen ülkelerdeki ani faiz artışlarının gelişen ülkeleri vuracağını söylerken, yüzde 5’in altındaki 5 yıllık büyümelerin ve olası faiz artışlarının Arjantin, Brezilya, Rusya ve Türkiye’yi olumsuz etkileyeceğini söyledi.
- İsrail-Gazze’de ateşkes sağlandı mı sağlanamadı bir türlü anlaşılamadı, saldırılar devam ediyor. IŞİD bildiğiniz gibi, bayramda da “mola” yok!
- S&P Arjantin’in notunu “tercihli İflâs” seviyesine indirdi. 539 milyon dolarlık kupon ödemesini “blokaj” nedeniyle yapamayan Arjantin piyasaları en fazla “bozan” unsurlardan birisi oldu.
- Euro 1.3410 kritik seviyesinin altına indi.
- Birleşmiş Milletler terörist örgütlerden petrol alımını (Suriye İD) yasakladı.
- Ruble ve IMF söylemleriyle bayram öncesinde 2.0950’den kapanan dolar/TL; Türk piyasalarının kapalı olduğu zaman zarfında 2.14’ün üzerine kadar çıktı. Haftayı 2.1350 seviyesinden kapattı.
- ABD’de Tarım Dışı İstihdam verisi 230 binlik artış beklentisine karşın 209 bin arttı.
Haftanın gündemi yoğun
Gelelim bu haftanın piyasalarına...
Bu hafta İngiltere ve Japonya’dan faiz kararı gelecek. Japonya değilse de İngiltere’den faiz artışı gelmese de artan enflasyon sebebiyle olası bir faiz artışından söz edilen bir açıklama gelmesi olasılığı artık var! Piyasaları etkilemesi olasılığı az. Ancak geçen hafta gelişmiş ülke borsalarında yaşanan düşüşlerin devamının gelmesi durumunda İngiltere Merkez Bankası’nın (Bank of England) açıklamaları daha dikkatli izlenecektir. Bugün enflasyon verileri açıklanacak. Değişim beklenmiyor. Enflasyon’da artış yaşanması durumunda Merkez Bankası’nın bu ay yapacağı toplantıdan gelebilecek bir “faiz indirim” kararı ötelenecektir.
Sosyal medyada 6 Ağustos’ta İsrail gizli servisi ile yapılacağı söylenen bir toplantı var. Hemen sonrasında “Musul Rehine Krizi” ile ilgili bir gelişme olur mu kestirmek zor. Ancak böylesi bir gelişme Türk piyasalarına olumlu yansıyacaktır. Ancak asıl önemli olan 8 Ağustos’ta Moody’s tarafından yapılacak olan “not değerlendirme” açıklanması. Nisan ayında iç ve dış siyasi risklere değinerek “olumsuz” görüş bildiren Moody’s’den bir not indirimi gelir mi?
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden iki gün öncesinde; her ne kadar bu açıklamanın 8 Ağustos’ta yapılacağı yılbaşından biliniyor olsa da; herhangi bir not indirimi gelmesini beklemiyorum. Gelirse “politik” olarak algılanacağından derecelendirme şirketinin “olumsuz yanların ağır bastığı” bir açıklama ile yetineceğini tahmin ediyorum. Böylesi bir açıklama kısa vadede piyasaları bozar mı? Sanmam! Daha doğrusu küresel piyasalardan bizi ayrıştırmaz. Oralarda ne oluyorsa, biz de gelişmelere paralel hareket ederiz.
Borsa 80 bin puanın altına inilebilir!
Geçtiğimiz hafta Gelişmiş ülke borsalarında önemli düşüşler yaşandı, teknik seviyeler test edildi, bazılarında ise geçildi.
Alman DAX endeksi; hem 50 hem de 200 günlük Basit Hareketli Ortalamaların (BHO) aşağı kırdı, haftayı 9.210’dan kapattı. Bu hafta cılız toparlanmalar görülse de 8.860-9.000 bandına kadar gerileme olasılığı yüksek!
ABD’nin Dow Jones ve S&P 500 endeksleri 50 günlük BHO’larını aşağı kırdılar ve haftalık olarak bu seviyenin altında kapattılar.
BIST 100 Endeksi, Bayram ertesinde 84.356 seviyesini test etse de Cuma günü 80.915’e kadar geriledi, haftayı 82.093’ten kapattı. Bu hafta içinde rehine krizi, yurt dışındaki cılız toparlanmalar sebebiyle 82.600-83.050 seviyelerine kadar toparlansa da sonrasında (Moody’s’den not indirimi gelmediği durumda!) 79.600 seviyesinin görülme ihtimali artmış durumda.
Moody’s’den bir not indirimi gelmez ise bu seviyenin görülmesi Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonrasına kalabilir. Hatta seçim sonuçlarına bağlı olarak kısa süreli bir “ralli” havası yaşasak bile bu seviyelerin Ağustos ayı içinde test edileceğini düşünüyorum.
ABD borsalarının 200 günlük BHO’larını test etmesi ve özellikle de aşağı yönde kırılması durumunda seçim sonuçları ve not haberlerine rağmen bizim piyasalarımızda da önemli “düzeltmeleri” görebiliriz!