Rus askerleri oldukları kabul edilen güçler Kırım’da kamu binalarını kontrol altını almış durumda. Kırım’da yaşananlar, tüm gelişmekte olan ülke piyasaları açısından çok kritik.
Rus parlamentosu Duma, Putin’e “etnik Rusların” yaşadığı Ukrayna’ya asker gönderme konusunda yetki verdi. Dikkat edin “tezkere” sadece Kırım ile sınırlı değil. Üniformalarında Rus askeri olduklarına dair işaret taşımayan ancak Rus askeri oldukları net bir şekilde kabul edilen ve sayılarının 10 bine ulaştığı söylenen silahlı güçler Kırım’daki parlamento binası başta olmak üzere kamu binalarını kontrol altına almış durumdalar.
Gerginlik hemen bitmez
Sochi 2014 Kış Olimpiyatları sırasında Kiev’deki Euromaidan’da başlayan ayaklanma Rus yanlısı Yanukoviç’in ülkeyi terk etmesi ile sonlanmıştı. Daha sonra Rusya’nın Rostov-on-Don kentinde yaptığı açıklama ile Kiev’deki iktidarı tanımadığını açıklasa da açıklamanın bir Rus şehrinde yapılmış olması Rusya’nın muhtemel müdahalesinin habercisi gibiydi. Nitekim son 2 gün içinde “işaretsiz” Rus birlikleri Kırım’a girdiler. Tabii ki AB ve ABD derhal devreye girdi, Obama ile Putin 90 dakikalık bir telefon görüşmesi yaptılar. Ancak Batı’nın hamleleri Putin’i geri döndürecek gibi değil. Duma’nın “tezkeresine bakıldığında meselenin Kırım ile de sınırlı kalacak gibi durmuyor.
Ukrayna’daki gelişmelerin kısa zamanda yatışması zor görünüyor. Gürcistan’dakine benzer bir çatışma olur mu? Hapisten çıkan Timoşenko’nun Moskova yapmakta olduğu ziyaretin sonuçları beklenecek. Ancak görünen o ki Ukrayna’daki “savaş hali” bu haftanın en önemli “göstergesi” olacak. Rusya’nın başlatmış olduğu hamle, büyük olasılıkla Rus piyasalarını bugünden itibaren olumsuz etkileyecektir.
Ruble değer kaybediyor
Yılbaşından bu yana yüzde 11.5 civarında değer kaybederek 36.05 seviyelerine kadar değer kaybeden Ruble’nin haftanın ilk günlerinde değer kaybetmeye devam etmesi sürpriz olmayacak. Rus Borsası da 17 Şubat’taki 1.907 seviyesinden 1.736 seviyesine kadar geriledikten sonra 1.769 seviyesinden haftayı kapattı. (Ruble’nin değer kaybı ya da borsanın düşmesi Putin’in pek umurunda olmayacaktır. Kaldı ki Ruble için Rus Merkez Bankası da devreye girebilir!)
RTX’de 1.740 seviyesi önemli. Bu seviyenin altına doğru inilmesi gelişen ülkelerdeki piyasaları da etkileyecektir. Bileşik kaplar gibi birbirine bağlı olan gelişen ülke piyasalarında (Ukrayna’da durum netleşmeden mali yardım ya da IMF paketi de tartışılamayacağını eklemek lâzım) böylesi bir “bulaşma” kaçınılmaz gibi görünüyor.
Buna bir de Venezuela ve Taylan’da yenilenecek 5 eyalet seçimini de eklersek gelişen piyasalar için zorlu bir hafta olacağa benziyor.
Yurt içinde de artan seçim tansiyonu ile birlikte sertleşen söylemler de finansal piyasaları için hiç de iyi haber değil. ‘Akşam yeni bir tape çıkar mı’ endişesi kalıcı bir düzelmeyi engelliyor.
Bonoda yüzde 10.47 kritik
Geçtiğimiz hafta Hazine ihalelerine gelen talep piyasalar açısından iyi haber. Hele ki gelişen ülkelerin içinde bulunduğu durumu göz önüne aldığımızda. Buna karşın ikinci el bono piyasasındaki “likidite kuruluğu” yani ikinci el işlem hacimleri “eski normallerinden” düşük seyretmeye devam ediyor. Bu hafta için gösterge bono bileşik faizlerinde bileşik yüzde 11 (düz) seviyesi önemli. Ola ki bir gevşeme yaşanır ise bu durumda da yüzde 10.47 seviyesi önemli bir eşik olacaktır. Ukrayna ile birlikte gerilimin artması durumunda ise bono bileşik faizlerinde bir yükseliş yaşanabilir...
Kritik ECB zirvesi
Bu hafta, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) toplantısı var.
Daha önceden uygulanan kısaca LTRO adı verilen kamu tahvilleri karşılığı ECB’nin borç vermesi şeklinde hayata geçirilen parasal genişlemenin KOBİ kredilerine dayalı menkul kıymetler için yeniden devreye alınması söz konusu ki bunun daha büyük olasılık olduğunu düşünüyorum. Bu hafta için euroda 1.3830-45 bandı önemli. Bu seviyenin kırılması 1.3960 ve ardından da 1.4075’leri gündeme getirecek. Ancak ECB’nin yukarıdaki muhtemel kararlarından herhangi biri hayata geçecek olur ise euro yeninden 1.3650’ye kadar gerileyebilir.