Küresel piyasalarda gözler merkez bankası başkanlarının 24-26 Ağustos’ta toplanacağı Jackson Hole kasabasına çevirdi. Fed Başkanı Yellen ile ECB Başkanı Draghi’nin vereceği mesajlar merakla bekleniyor. Trump’ın sürpriz kararları dünyayı etkilemeye devam edecek
Bu haftanın indikatörü Jackson Hole toplantısı olacak.
24-26 Ağustos tarihlerinde ABD’nin Wyoming eyaletindeki Jackson Hole kasabasında merkez bankalarının yıllık istişare toplantısı yapılacak. Jackson “çukurundaki” toplantılar; 2013 yılında Ben Bernanke’nin yaptığı ve parasal genişlemenin sonuna gelindiği (Tapering) yönündeki “tarihi” konuşmasına kadar pek de bilinmeyen bir toplantı idi.
Bernanke sonrasında finansal piyasaların yakından izlediği bir toplantı olmaya başladı. Bu yıl da Janet Yellen ve Mario Draghi’nin katılımıyla yeniden dikkatleri üzerine toplamayı başaracak. Piyasalar Perşembe gününe kadar bu toplantıdan gelebilecek haberleri/sinyalleri bekleyeceklerinden; o günlere kadar görece olarak yatay bir seyir izleyebiliriz.
Trump gerginliği
Ancak Draghi’nin bu toplantıda parasal genişlemenin sonlanmasına dair ipuçları vereceği beklentisi, geçtiğimiz hafta ECB’den “sızan” haberler sonrasında boşa çıkmışa benziyor. Draghi’nin toplantının “Dinamik küresel büyümenin desteklenmesi” ana temasına uygun bir konuşma yapacağı yönünde bilgiler sızdı. Parasal genişlemenin sonlandırılmasına dair tartışmalar sonbahara kalmış görünüyor. Yine de piyasalar bu toplantıdan; en azından satır aralarından; sızacak bilgi ve dedikoduları bekleyecektir.
Bu toplantı beklenirken Barcelona’da 14 kişinin öldüğü, 100’den fazla yaralının olduğu, Finlandiya’nın Turku kentindeki iki kişinin ölümüyle sonuçlanan terör saldırılarının haberleri geldi. Finansal piyasaların bu konudaki duyarsızlığına rağmen, insani kaygılarla bu eylemleri lanetlememek elde değil. Teröre karşı küresel işbirliği ihtiyacının her eylemle daha da arttığı bir gerçek.
Önceki haftanın sıcak gündemindeki K.Kore-ABD “atışması” K.Kore’nin Guam’ı hedefleyen planını şimdilik askıya aldığını açıklaması ve Trump cephesinden bu konuda gelen haberler, gerilimi yumuşattı. Aslında aşina olunan başka bir konu piyasaları yine gerdi: Trump. Trump’ın azli her geçen gün daha sık konuşulur oldu. Her ne kadar bu süreç o denli kolay ve kısa olmasa da piyasalardaki fiyatlamalar bundan etkileniyor.
Dünya borsalarında düzeltme derinleşti
Geçtiğimiz hafta başındaki yazımın başlığı “Düzeltmeler daha da derinleşecek mi?” idi. Derinleştiler. ABD borsaları için “Geçtiğimiz Cuma (Önceki) günü Nasdaq’ın 50 günlük BHO’sı 6.271’de iken kapanış 6.259’dan; S&P 500’ün 50 günlük BHO’sı 2.448’de iken kapanış 2.444’den gerçekleşti. Teknik analiz açısından 50 günlük BHO’ların atındaki kapanışlar yeni düşüşleri getirebiliyor” diye yazmıştım. Nitekim 50 günlük Basit Hareketli Ortalamaların (BHO) altına inildikten sonra bir düzeltme geldi ancak geçtiğimiz Cuma günü hem Nasdaq hem de S&P 500 endeksleri yeniden 50 günlük BHO’nın altında kapattılar haftayı. Dow Jones henüz daha o seviyelere gelmedi ama eli kulağında...
Dow Jones da 21.641’deki düşük seviyesi ile 21.622’den geçen 50 günlük BHO’sına oldukça yaklaştı. Trump’ın “muktedir ol(a)mamasının” fiyatlaması bu hafta içinde de devam edeceğe benziyor.
ABD borsaları için “esas çocuk” rolündeki S&P 500 için 2.380-95 bandının bu hafta içinde test edilmesi olasılığı yüksek. Bu seviyenin ilk denemede aşağı kırılması zor görünüyor. Ola ki aşağı kırılacak olur ise düzeltmeler derinleşecek ve sertleşecektir. Bu durumda 2.335-55 bandının test edilmesi olasılığı da aracaktır. Doğal olarak Nasdaq ve Dow Jones endeksleri de bundan nasibini alacaktır. ,
Dolarda ‘bayram indirimi’ gelebilir
Geçtiğimiz Cuma günü dolar/TL; dar bir bant içinde sıkışan sınırlı parite hareketinin de etkisiyle; 3.5125’e kadar geriledi. Önümüzdeki hafta 30 Ağustos ve ardından Kurban Bayramı nedeniyle 5 Eylül’e kadar devam edecek bir “tatil sezonuna” gireceğiz. Yüksek TL faizinden faydalanacak katılımcılar döviz talebini ertelerken yine yüksek faizden faydalanmak isteyenlerin olası döviz satışlarıyla dolar/TL’de yatay/aşağı hareketler görebiliriz. Yine de 3.50 psikolojik seviyesinin altına inme olasılığımız düşük. Belki kısa vadeli 3.4950’ye kadar inilebilir ancak kalıcı olma ihtimali düşük. Bayram sonrası yakın dönemde döviz ihtiyacı/ödemesi olan firmalar için uygun alım fırsatlarının doğabileceği bir haftaya giriyoruz. Paritede düzeltmeler yaşanacak olursa, 3.5450 ve ardından 3.5750 önemli direnç olacak.
BIST’te kritik seviye kaç?
Önceki hafta Çarşamba günü ile geçtiğimiz hafta 110.321 ile zirve gördüğü Salı günü arasını “boşluklu” yükselişlerle tamamlayan BIST 100 endeksi, geride bıraktığı boşlukları kapattı. Eğer majör bir trend değişimi yaşamıyorsak ‘Bu boşlukların (109.434 ile 109.317 ve 107.800 ile 107.533) yeni düşüşler öncesi kapanması ihtimali yüksek’ diye yazmıştım. Nitekim hafta başında “boşlukların” her ikisini de aynı günde kapatmayı başardı ama yeni nominal rekor kırmayı başaramadı. Bu hafta 106.050-150 seviyesi önemli olacak. Bu seviye korunamazsa 104.150 (50 günlük BHO) önemli destek olacak. Ancak geçen hafta işlem hacmi rekorlarının kırılmış olması, borsada dönüş sinyali olarak değerlendirilebilir. Bu nedenle piyasadaki gelişmeleri an be an yakından izlemekte fayda olan bir haftaya giriyoruz.