İrlanda, Portekiz ve Yunanistan’dan sonra sıra İspanya’ya da geldi. Haftasonu İspanya Ekonomi Bakanı Luis de Guindos, AB kaynaklarından yardım istediklerini resmen açıkladı. 17 Haziran’da Yunanistan’da yapılacak seçimler öncesinde gelen bu habere piyasaların haftanın ilk yarısındaki tepkisi ‘İspanya halloldu, Euro Bölgesi rahatladı’ şeklinde olacaktır. İspanya’nın teslimiyeti kısa vadede euro için de iyi haber.
AB’deki kriz birbiri ardına ülkeleri girdabına çekiyor. İrlanda, Portekiz ve Yunanistan’dan sonra sıra İspanya’ya da geldi. Cumartesi günü İspanya Ekonomi Bakanı Luis de Guindos, AB kaynaklarından yardım istediklerini resmen açıkladı. Bakan bunu “kurtarma“ değil , destek olarak yorumlasa da bunun adı “kurtarmadır”. AB kaynaklarından sağlanacak yardım sadece finansal kurumların yeniden yapılandırılmasında kullanılacak! Fonlamanın miktarı ve süresi daha sonra netleşecek olsa da rakamın büyüklüğünün 100 milyar euro civarında olacağı konuşuluyor. Geçtiğimiz hafta IMF, İspanyol bankalarının 40 milyar euro “sermaye güçlendirmesine” ihtiyaç duyacağını açıklamıştı. (Ya IMF yanılıyor, ya da sorun tahminlerden daha büyük! Sanki öyle. 100 milyar euro da yetmeyebilir!)
Görünen o ki Avrupa Birliği; bu hafta sonu (17 Haziran) Yunanistan’da yapılacak seçimler öncesinde İspanya’nın da “yeni bir problem” olarak karşılarına çıkmasını istemedi. Oliver Wyman and Roland Berger adlı iki bağımsız kurum tarafından yapılacak değerlendirme sonrasında netlik kazanacak rakamın hangi kaynaklardan sağlanacağı henüz belli olmamakla beraber EFSF ya da ESM aracılığıyla olacağı “varsayılıyor”. Finlandiya, EFSF’nin kullanılması durumunda “teminat” isteyebileceğini (daha önceden Yunanistan için de istemişti) dile getirerek bu “kurtarmaya” çok da gönüllü olmadığını ortaya koymuş. AB’den sağlanacak kaynak; İspanya’nın BDDK/TMSF’si diyebileceğimiz FROB (Fund for Orderly Bank Restructuring-“İntizamlı” Banka Yeniden yapılandırma Fonu) aracılığıyla İspanyol finansal sistemine kanalize edilecekmiş.
“Kurtarmanın” Fitch’in İspanya’nın ülke notunu BBB’ye, görünümünü de negatife çevirmesinden sonra gelmesi de dikkat çekici. İspanya’nın “resmi” başvurusundan sonra devreye alınacak bu paketin “gözetimi” IMF’ye verilmiş. AB; kendi raporlamasına fazla güvenmediğinden olsa gerek; raporlama işini IMF üstlenecekmiş!
İrlanda, Portekiz ve Yunanistan’ın kullandığı 386 milyar euronun üzerine gelen 100 milyar euronun işe yarayıp yaramayacağı henüz net değil. Bu arada İspanyol Hükümeti’nin 15 milyar euro harcayıp, 7 küçük-orta ölçekli bankayı birleştirerek
Bankia’yı yaratmak gibi bulunan geçici çözümler işe yaramıyor. Toptan çözüm aslolan... Son hamle işe yarayacak mı? Hayli şüpheliyim!
İspanya; Yunan seçimleri öncesinde piyasaları nasıl etkiler?
Yunanistan’da seçimlere iki hafta kala seçim anketi yayınlanması yasak. Son durumdan haberdar değiliz. Ancak İspanya’nın 100 milyar euro koparması; Radikal Sol Parti Syriza’nın lideri Tsipras’ın elini güçlendireceği kesin gibi. Zira Syriza “Daha fazla taviz isteyeceğiz, nasılsa verirler” diyerek oy isterse sanırım daha fazla seçmenin ‘teveccühüne mazhar’ olacaktır.
Yine de piyasaların haftanın ilk yarısındaki tepkisi “İspanya halloldu, Euro Bölgesi rahatladı!” şeklinde olacaktır.
Buna geçtiğimiz haftayı yükselişle kapatan; ‘Mayıs’taki satışlar bitti, biz işimize bakalım’ diyenlerin sayısının arttığı bir dönemde; piyasalar için İspanya “iyi haber” olacaktır! Geçtiğimiz haftayı yükseliş (aslında bir düzeltme) ile kapatan piyasaların bu haftanın ilk yarısında yükseliş çabalarını sürdürmeleri büyük olasılık. Önemli göstergelerden olan ve geçtiğimiz haftayı 1.325 seviyesinden kapatan Amerikan S&P 500 Endeksi’nde bu hafta başında önce 1.341 ve ardından da 1.355-60 bandının görülmesi söz konusu.
İspanya’nın teslimiyeti “kısa vadede!” euro için de iyi haber. En azından bir risk faktörü daha; geçici de olsa; elenmiş oldu. 1.2480’nin üzerinde bir haftalık kapanış (1.2497) yapmayı başaran euronun bu hafta başında 1.2620 seviyesini bir kez daha test etmesi ve ardından da önce 1.2670 ardından da 1.2790 seviyelerinden birini ziyaret etmesi ihtimali artmış durumda.
İMKB 59 bin puanı test edebilir
Euronun “yükselmesi” genel olarak risk hevesinin de artmasını beraberinde getiriyor. Bu kez de öyle olacaktır. Bu durum S&P 500 örneğinde olduğu gibi bizim piyasalarımızı da pozitif yönde etkileyecektir. Dolar/TL kurlarındaki stres azalırken özellikle de istim üstündeki İMKB’nin de yükselişine devam etmesine katkı sağlayacaktır. En azından haftanın ikinci yarısında Yunanistan seçim sath-ı mahalline girilene kadar.
Geçtiğimiz haftayı; hafta sonu gelebilecek İspanya haberlerinin de beklentisiyle; 200 günlük hareketli ortalamasını üzerinde kapatmayı başaran İMKB 100 Endeksi için haftanın ilk yarısında önce 57.670 ve ardından da 58.800 seviyesinin test edilmesi söz konusu. Özellikle ikinci seviyenin; aynı zamanda 50 günlük HO’ya yakın olmasından dolayı; önemli bir direnç olacağını söylemek mümkün.
MATADORLARA 100 MİLYAR EUROLUK İLAÇ
- İspanya’nın toplam borcu 84.6 milyar dolar seviyesinde.
- Matadorların ülkesinde işsizlik oranı yüzde 24.7.
- Ülkenin bu yıl yüzde 2’ye yakın küçülmesi bekleniyor.
Ekonomik krizle boğuşan İspanya da en sonunda pes etti. Matadorların ülkesi, yardım isteyen 4’üncü Avrupa Birliği (AB) ülkesi oldu. İngilizce isimlerinin baş harflerinden oluşan ve domuzlar anlamına gelen PIGS’i oluşturan Yunanistan, İrlanda ve Portekiz’den sonra İspanya’ya 100 milyar euroluk yardım paketi verilecek. Euro Bölgesi maliye bakanları, bankaları acil sermaye takviyesine ihtiyaç duyan İspanya’ya
100 milyar euroya kadar kredi verme kararı aldı.
İspanya’yı 3 saate yakın süren telekonferans toplantısında tartışan bakanlar, krediyi serbest bırakmak için bu ülke bankalarına ne kadar sermaye takviyesi gerektiğini 21 Haziran’a kadar ortaya konulacak 2 bağımsız denetim şirketinin raporuna göre karar verecek. Telekonferans toplantısının ardından Euro Grubu’ndan yapılan açıklamada, Avrupa mali istikrar fonları aracılığıyla sağlanacak kredinin İspanyol finans sektörünün toplamda 100 milyar euroya kadar çıkabileceği sermaye gereksinimini karşılayacağı belirtildi.
Açıklamada, kısa süre içinde gelecek resmi başvurunun ardından AB Komisyonu’nun Avrupa Merkez Bankası, Avrupa Bankacılık İdaresi ve Uluslararası Para Fonu’yla irtibat içinde hazırlayacağı değerlendirmesini ve yardım karşılığında mali sektörle ilgili yerine getirilmesi istenecek zorunlu şartlar önerisini hazırlayacağı kaydedildi.
Açıklamada, İspanya Hükümeti’nin, bankaları yeniden yapılandırma fonu aracılığıyla finans kuruluşlarına aktaracağı kredilerin geri ödenmesinde tam sorumlu olacağı ve bununla ilgili mutabakat zaptı imzalayacağı bildirildi.
İspanya’nın yardım istemesi piyasaları nasıl etkileyecek?
Haberin Devamı