İMKB neden daha hızlı düşüyor?

Haberin Devamı

Dünün gündemi WikiLeaks internet sitesinde yayınlanan Amerikan Dışişleri’nin gizli dökümanlarıydı. Her ülkeyi ve de liderleri ilgilendiren dökümanlar vardı. İtalya Dışişleri Bakanı “diplomasinin 11 Eylül’ü” adını koymuş bu “sızıntıya”...

Türkiye’yi ilgilendiren dökümanların 7.000 sayfayı aştığı ve hakkında en fazla döküman olan ülke olması dikkati çeken bir başka noktaydı.

Dünün gündemine damga vuran ikinci konu da İMKB’de yaşanan sert düşüştü. İrlanda için 85 milyar euroluk bir paket konusunda mutabakata varılmasıyla güne hafif de olsa bir yükselişle başlayan İMKB, satışların hızlanmasıyla (bir ara) yüzde 3.4’ü aşan kayıpla 63.800’lü seviyelere kadar geriledi.

Herkes sebep ararken, ilk akla gelen; WikiLeaks ile ortalığa saçılan “bilgilerin” yarattığı tedirginlik nedeniyle borsaya satış gelmesiydi. Çok gerçekçi bir “sebep” gibi görünmüyor bu “mazeret”.

Kur cephesindeki hareketin paritedeki önemli eşiklerin aşılmasına rağmen (1.3130’daki 200 günlük hareketli ortalamnın bile altına inildi) sınırlı kalması, bileşik faizlerdeki değişikliğin 20 baz puana sığmasına rağmen İMKB’deki sert düşüşün sebebi neydi diye herkes birbirne sormaya başladı.

Aslında cevap oldukça basitti: Hızlı çıkışın, hızlı düzeltmesi! Referandum sonrası oluşan pozitif hava ve finansal istikrarı devam edeceği beklentisiyle yaşanan hızlı girişler hisse senedi fiyatlarını hızla artırmıştı. Buna bir de Garanti Bankası’nın satışı eklenince yükseliş hızlanmış, İMKB diğer piyasalardan “ayrışıp” adeta “kopmuştu”.

Piyasa katılımcılarının bir çoğu, Doğuş Grubu’nun GE’den ucuza alıp, İspanyollara pahallıya sattığı fiyatı “baz” olarak kabul edince yükselişin “mazereti” de tamamlanmış oldu. Herkes; kontrol hissesi için ödenen “primin” kendileri için de geçerli olduğunu zannetmiş, kimse GE’nin satış fiyatını kendine yakıştıramamıştı!

Diğer banka hisselerine de sirayet eden bu algılama ile bankacılık hisseleri hızla yükselmiş, İMKB’yi yepyeni rekorlara taşımıştı.

Halka arzlarla likiditenin çekilmesinin payını da unutmadan; şimdi bu agresif yükselişin düzeltmesini yaşıyoruz. Diğer borsalar da düşüyor. Arkasında kâr realizasyonları, bazı fonların yıl sonu kapanışlarının Kasım ayı sonu olmasının bu düşüşlerde payı var. İMKB için de geçerli bu varsayıma bir de İMKB’deki yeni fiyat adımları ve emir iptali kurallarının etkisini eklemek gerekiyor. Satışların arttığı dönemlerde alıcıların hızla geri çekilmeleri nedeniyle düşüş daha sert oluyor. Nitekim bu günlerde yaşanan da bu!

Nereye kadar derseniz...

Sırada 63.400 seviyesi var. Mart 2009’dan bu yana gelen yükseliş trendi bugün bu seviyeden geçiyor. Korunma ihtimali yüksek. Zira 71.700’lerden geliyoruz...

Yok trend kırılacak olur ise (ki bu çok önemli); 59.250 (200 günlük hareketli ortalama) ya da 59.750’ye kadar devam edecek yeni bir düşüş dalgası gelebilir. Bu seviyelerin dolar bazında 3.95-4.05 cent seviyesine denk geliyor olması ve bu seviyelerin de dolar bazındaki yükseliş trendine denk geliyor olması önemli!

DİĞER YENİ YAZILAR