İMKB’den 2012 yılının son düzlüğünde depar gelir mi?

Haberin Devamı

İMKB, yılın son günlerinde yurtdışı piyasalardan ayrışarak yeni zirvelerini gördü. Özellikle yabancı yatırımcıların yılsonu tatilinde olmaları nedeniyle yılın son 6 işlem gününde İMKB’de mevcut seviyeler korunmaya, hatta yeni rekorlar kırılmaya çalışılacak.

Yılın son 6 işgününe giriyoruz. Noel tatili nedeniyle haftanın ilk iki günü yurtdışı piyasalar genelde kapalı. Yeni yılın ilk günlerine kadar sürecek bir tatil havasına giriyoruz ve her yıl olduğu gibi işlem hacminin azaldığı, piyasaların “sığlaştığına” tanık olacağız. Bu dönemde piyasalarda; aşağı ya da yukarı yönde, normalden farklı “garip” denebilecek hareketler görebiliriz.

Geçtiğimiz hafta ABD’den “finansal uçurum” konusunda gelen haberler çok da “piyasa dostu” değildi. Başkan Obama’nın düşük vergi ödeyecek olanların yıllık gelirler limitini 250 binden 400 bine yükseltilmesi önerisi, Cumhuriyetçiler tarafından kabul görmedi. Cumhuriyetçilerin lideri, aynı zamanda Senato’nun başkanı Boehner “B planını” (A planı neydi, hatta var mıydı bilinmiyor!) oylamaya sunacağını açıkladı. Sınırı 1 milyon dolar olarak koyan bu tasarıya kendi partisinden de yeterince destek gelmeyince, oylama aşamasına bile geçil(e)medi! Bu durum Obama’nın elini güçlendirir görünse de zamanın daralıyor olması piyasaları tedirgin ediyor. Taraflar 27 Aralık’ta yeniden bir araya gelecekler.

Piyasalar halen daha son dakikada da olsa bir uzlaşmaya varılacağını “umuyor” ya da daha doğru bir deyişle varsayıyor. Bu beklentiye ben de katılmakla birlikte bu konudaki berraklığın olmaması özellikle yurtdışı piyasalardaki moralleri bozuyor. Ancak piyasadaki genel kanının aksine ben “mali uçurum” meselesinin belirsizlikten çok önümüzdeki dönemde getireceği ek vergi yükleri nedeniyle piyasalara satış getirdiğine inanıyorum.

2009’dan bu yana geçerli olan bu istisnalar, her koşulda önümüzdeki yıldan itibaren ya kalkacak ya da azalacak. Geçtiğimiz 2-3 yıl içinde iyi para kazanmış bireysel yatırımcılar ve fonlar önümüzdeki dönemde getirilecek; ve bu yıla göre her halükârda yüksek olacak olan; vergi oranlarından vergi vermektense, kârlarını bu yıl realize edip, cari oranlardan vergilendirmeyi tercih ediyorlar diye düşünüyorum. Başta değerli metaller olmak üzere; ABD’de hisse senetlerinde ve genelde varlıklardaki satışların ardında bu motifin önemli rol oynadığı kanaatindeyim!

ABD’de bu trend bu hafta da devam edecek olur ise tüm piyasaları yıl sonuna kadar etkileyecektir. Satışların devamı halinde Dow Jones Endeksi için 13.085 (50 günlük HO) ve 13.015 (200 günlük HO) önemli destekler olacaktır! 200 günlük HO’nın altına inilmesi durumunda ABD piyasalarında önemli bir düşüş hareketinin; yıl sonuna rağmen; başlayacağını söylemek mümkün. Yine de piyasalar yıl boyu elde ettikleri kazanımları korumaya çalışacaklardı. Böylesi bir hareket yeni yıla kalabilir!

Euro/dolar paritesinde kritik seviye 1.3150

Bu haftanın öncü göstergeleri euro/dolar paritesi, altın ve teknik olarak “ayı piyasasına” girme ihtimali her geçen gün artan Dow Jones endeksi olacak!

Tüm emtia fiyatları düşerken; ABD’deki “mali uçurum” endişeleri ile biraz da “anlamsız” şekilde yükselen euro/dolar paritesinde geçtiğimiz hafta sonunda başlayan düzeltme hareketinin devam edip etmeyeceğine bakmak gerek. İlk aşamada 1.3150 seviyesinde bir direnç var! Bu seviyenin aşağı kırılması durumunda 1.3065 seviyesi gündeme gelecek ki bu seviye asıl direnç olacak. Böylesi bir geri çekilme olur ise varlık fiyatlarındaki geri çekilmelerin daha da devam etmesi söz konusu.

Rekor denemelerine devam

Dışarıda havanın bozduğu bir ortamda İMKB, yine de ayakta kalmayı ve hatta yepyeni bir tarihi zirve rekoru kırmayı başardı! Yılın başındaki düşüklerden bakıldığında dolar bazında yüzde 65’e yakın bir getiri sağlayan İMKB 100 Endeksi’nde yıl sonuna kadar cari seviyeler korunmaya ve hatta mümkünse yepyeni rekorların kırılmasına çalışılacaktır. Hazır yabancılar tatildeyken...

Geçtiğimiz haftanın başında haftayı “mola” haftası olarak nitelemiştim. Geçtiğimiz Pazartesi günü beklenmedik bir yükseliş yapan İMKB haftanın kalanında bu kazanımlarının neredeyse tamamını geri verdi. Teknik açıdan önemli bir gelişme bu! Yükselişin ivme kaybetmeye başladığı şeklinde yorumlanması mümkün. Ancak bunun yurtdışındaki tatil döneminden mi yoksa piyasaların gerçekten yorulduğundan mı olduğunu ancak yeni yılın ikinci haftasından itibaren anlama şansına sahip olacağız.

Yine de o güne kadar çok zaman var ve İMKB’nin yıl boyunca elde ettiği kazanımları yeni rekor kapanışlarla “taçlandırması” ihtimali var. Hazır yurtdışı tatil, hazır biz de “mali uçurum” gibi bir endişe yokken böylesi bir “depar” gelir mi? Ben gelebileceğini düşünüyorum. Hazır ortada çok da fazla satıcı yokken. O nedenle bu hafta ve özellikle de yılın son günü olan önümüzdeki günü kapanışlarında bu çabaların izlerini görebiliriz. Ancak bu çabalar uzun vadeli trend için gösterge olmasın. İMKB’nin “şampiyon” olma çabaları olarak görmekte fayda var.

Altında düşüş sürecek mi?

Altın (aslında tüm emtia piyasasında) fiyatlarında yaşanan düşüş kafaları karıştırıyor. Benim açımdan durum çok da karışık değil. 1.735 seviyesine bile son denemesinde yükselemeyen altının geri çekilmesi şaşırtıcı değil. Bu hafta içinde 1.630 seviyesi kritik! Altında bu seviyenin altına inilmesi bence ciddi satışları tetikleyebilir. Hatta altın için çok kritik olan 1.525 seviyesinin bile yolu açılabilir. Öncesindeki bir toparlanmada ise 1.660-1.680 seviyelerinin önemli dirençler olacağını akılda bulundurmak gerekir.

Son olarak da izlenmesi gereken endikatör Dow Jones Endeksi’nde yukarıda belirttiğim 13.085 ve 13.015 seviyeleri. Özellikle ikincisi oldukça önemli! Bu seviyelerin aşağı kırılması, mali uçurumdan kaynaklanan vergi endişelerinin iyiden iyiye arttığını söyleyecektir.

Bu seviye aşağı kırılmadıkça İMKB başta olmak üzere diğer piyasalarda “yıl sonu deparının” yaşanma ihtimali artacaktır.

DİĞER YENİ YAZILAR