BDDK Başkanı’nın “Bu sene de kâr dağıttırmayacağız” demesinin ardından Merkez Bankası’nın (MB) attığı adımlar borsadaki bankacılık sektörüne satış getirdi. Ben her zamanki gibi bunların “mazeret” olduğunu düşünüyorum. Zira, yıl sonuna yaklaşmışken hazır Türk piyasaları da bu kadar kârlıyken birileri bu kârlarını realize etmeyi tercih etti.
Hızlanmasında BDDK ve MB’nin payı olabilir. Ancak Türkiye’nin de geçtiğimiz aylarda hem gelişmiş, hem de diğer gelişmekte olan ülkelerden çok daha iyi performans gösterdiğini unutmamak gerek. Dün bir okurum uzun mesajının bir yerinde “Seçimlerden sonra en az 100.000’e gidecek borsaya bu düşüş yakışmadı” diye yazmış. Kendisi ile de paylaştığım üzere; kimse Türk piyasaları diğerlerinden “pozitif ayrışırken” nedenlerini sorgulamadı. O yükselişleri “normal” kabul edenler, şimdi bu düşüşün “anormal” olduğunu düşünüyorlar. Bana kalırsa yaşanan Türk piyasalarının son aylardaki pozitif ayrışmasının yerini “normale” (yeni normale değil) bırakıyor olması. Bir başka deyişle olması gereken, “doğala yakınsıyoruz”. Diğer piyasalardan bu denli ayrışacak bir icat mı yaptık, bir teknoloji mi geliştirdik, petrol ya da cari açığımızı hızla kapatacak bir maden mi bulundu yurdumun cennet köşelerinin birinde?
Benim duyduğum hiçbiri olmadan yaşanan bu aşırı iyimserliğin “naçizane” bir düzeltmesidir bu yaşananlar. Sağlıklıdır da ayrıca. Bölge lideri Türkiye söylemlerini de bozmaz, merak etmeyin. Kaldı ki bu kadarcık bir düşüşle bozulacaksa da zaten yeterince güçlen(e)memişiz demektir.
Yaşanan bu düzeltme sırasında dün teknik olarak kritik seviyelerden birinden dönüldü. Neydi bu kritik seviye? İMKB’nin dolar bazındaki 200 günlük hareketli ortalamasıydı (HO). 2009 yılı Mart ayından bu yana süregelen yükseliş trendi Cuma günü aşağı yönde hem TL hem de dolar bazında kırılmıştı. TL bazında 200 günlük HO’ya daha var. Ancak 4.01’deki dolar/cent bazındaki seviyeye dün itibarıyla gelindi. Anlık da olsa altına inilse de kapanış bu “kritik” seviyenin üzerinde oldu.
Dikkati çeken bir başka nokta da endekste en fazla ağırlığa sahip olan bankacılık sektörü hisselerinin kendi 200 günlük HO’larının altına inmiş olmasıydı. Önde gelen “hacimli” banka hisseleri hem TL hem de cent bazında bu seviyenin altına inmiş durumda. Üstelik bu hareket yüksek hacimle gerçekleşmiş durumda!
Bugün MB, 2011 yılı para ve kur programını açıklayacak. Ola ki son alınan önlemlerin bazılarının yumuşatılacağına dair; dolar/TL’nin 1.56’ya gelmesi mutlaka bazı rahatsızlıklar yaratmıştır; belli belirsiz de olsa geri dönüleceği izlenimi oluşur ise piyasalarda kısa süreli de olsa bir toparlanma olacaktır. İMKB 100 Endeksi’nin de 200 günlük HO’nın altına inmemiş olması bu toparlanmayı “haklı” çıkaracak iyi bir dayanak olacaktır.
Çok uzun ömürlü olur mu? Sanmıyor. Kısa süreli çıkış hem küçük bir “çıtır” imkânı, hem de yılı iyi kapatma adına iyi bir haber olacaktır. Hacimli satışların etkilerini önümüzdeki günlerde daha fazla hissedeceğiz!
İMKB’de dolar bazındaki kritik eşik!
Haberin Devamı