IMF anlaşması seçim sonrasına mı kaldı?

Haberin Devamı


Başbakan Erdoğan önceki günkü hareketiyle; en azından Türkiye adına; bu yılki Davos toplantılarını unutulmazlar arasına soktu. Konuşma süresiyle başlayan, sözünün kesilmesi ile devam eden gerginlik sonrasında Başbakan; İsrail’e “siz öldürmeyi çok iyi bilirsiniz” gibi çok sert ve diplomatik teamüllerin çok ötesinde bir söylem kullanarak, toplantıyı öfkeyle terk etti. Sert bir tepki vermek; fevri bir tavırdan çok, önceden planlanmış bir davranış gibiydi. Elindeki notlara bakarak Tevrat’tan “öldürmeyeceksin” emrini okuyacak şekilde hazırlanmışsanız, yaşananları sadece “fevri” bir hareket olarak açıklamak zorlaşıyor!

Tam olarak yerel seçimlere yönelik bir şov da denemez buna! Saadet veya CHP’ye karşı bir hareket için neden Davos’u seçesiniz?

İslâm dünyasındaki ülkeler tarafından coşkuyla karşılanan bu davranış, bölgedeki siyasi liderliğe yönelik bir adım mı? Ya da böylesi bir liderliği; Davos’ta bir toplantıyı öfkeyle terk etmek ya da İsrail’in Gazze’ye ilk saldırısı sonrasında; “Gazze’ye yapılan saldırı bize karşı da yapılmış bir saldırıdır” diyerek bu kadar kolay ele geçirme şansı olabilir mi?

Yıllara dayalı uzun vadeli bir planla ulaşılabilecek bu amaca bu kadar kolay ulaşılabilir mi? Bütün dünyaya kafa tutarak nükleer “gücünü” arttırarak bölge liderliğine “oynayan” İran, buna ne kadar müsamaha gösterir. Ayrı bir tartışma...

Önceki günkü basit bir “öfke patlaması” değildi. Bu başka bir şeydi! Ne olduğunu seçimlere doğru daha net olarak anlayacağız. Bu arada Perşembe itibariyle netleşen bir konu oldu:

IMF anlaşması yerel seçimler sonrasına kaldı!

Bu sadece bir tahmin. Ancak “Davos vak’ası” sonrası mecburen güçlenen bir tahmin.

IMF Başkan Yardımcısı Lipsky ile iki saatlik toplantı ve IMF’nin seçimler öncesi uygulanması hayli zor olacak bir program önerdiği dedikoduları, önce 10 gün ardından 2 hafta sonra yapılacak denilen ve adeta “ipe un serme” tarzı tavırlar seçim sonrası imzalanacak bir anlaşmayı işaret ediyor. Acaba Başbakan’ın agresif tavır ve politikalarında; piyasa koşullarının, kamu maliyesinin rakamları ve IMF şartlarının ne kadar payı var?

Kısa vadede olayın ne gibi etkileri olacağını piyasalar tartmaya ve bunu fiyatlamaya çalışacaktır. İlk tepkiler “sınırlı” kalsa da IMF anlaşılmasının gecikecek olması ve diğer piyasalardaki gelişmeler önümüzdeki günlerde Türk piyasalarını büyük ihtimalle zayıflatacaki olumsuz etkilecektir.

Bir yandan İsrail-Gazze gerginliğinde Başbakan’ın izlediği politika, diğer yandan gecikecek (halen daha yapılmayacak olması en küçük olasılık olarak bile fiyatlanmıyor!) IMF anlaşması ve son olarak da doğu Avrupa para birimlerindeki hareketlerin içeride kur ve borsa üzerine etkileri mutlaka olumsuz yansıyacaktır.

DİĞER YENİ YAZILAR