Hedge; İngilizce’deki ‘çit, çitle çevirme’ anlamından yola çıkılarak; finansal piyasalarda risklerden korunma amacıyla yapılan işlemlerin genel adı olarak kullanılıyor. Herhangi bir pozisyon taşıyan, para kaybetmekten endişe eden herkes, hedge işlemi yapabilir. Kurların artacağına inanan ithalatçılar veya ihracatçılar; muhtemel kur hareketlerine karşı; forward, opsiyon v.b. türev ürünleriyle kendini koruyabilir. Altın, gümüş ya da değerli metallerle işleriyle uğraşanlar, future ya da swap gibi ürünlerle kendilerini muhtemel kayıplardan koruyabilirler.
Peki Türkiye’de bu ürünler yaygın olarak kullanılıyor mu? Cevap henüz hayır. Ama bu ürünleri sunan ve kullananların sayısı her geçen gün artıyor. Hem piyasalardaki genel faiz seviyesinin düşmesi, hem de belli bir istikrara kavuşulmasıyla bu ürünlerin işlem hacimleri artmış durumda.
Bu ürünleri kullanmanın bir diğer faydası da kişi ya da firmaların piyasalarda “spekülasyon” yapmaktansa; önceden kârlarını ya da maaliyetlerini sabitleme fırsatını yakalayabilmeleri. Biz de kimse bu şansı pek kullanmak istemiyor. Herkes işini “Allah’a havale etmeyi” tercih ediyor. Önümüzdeki yıl tüm ülke önce Cumhurbaşkanlığı, ardından genel seçimle yatıp kalkacak. AB ilerleme raporundan çok da iç açıcı haberler gelmiyor. Bu arada ABD’nin Irak’tan çekilmesinin tartışıldığı bir sırada Güneydoğu ve Irak meselesini de unutmamak gerek.
Sonuç olarak önümüzdeki yıl bir çok politik riski konuşuyor olacağız. Yüksek faizler ve global iyimserlikle gerileyen kurlar, bir çok kişi veya kurumu rehavete itmiş durumda. Özellikle uluslararası finansal piyasalardan borçlanan, bilançolarını yıl sonunda daha “şık” göstermek isteyen ya da ithalat ağırlıklı yapısı olan kurumların yıl sonundan önce cari seviyelerden bazı döviz risklerini azaltmalarında fayda olabilir. Bunun için hemen döviz almak gerekmiyor. Cüzi oranlarda primler ödenerek ya da ilerideki kurları sabitleyerek tamamından olmasa bile risklerinin bazılarında kurtulma “şansları” var.
Dolar kurlarının düşme potansiyelinin azaldığı bir dönemdeyiz. Dolar/YTL’de 1.4315 seviyelerine kadar geri çekilme yaşanabilir. Ancak daha aşağısı şimdilik zor görünüyor. 1.4675’in üzerindeki bir kapanış olması durumunda ise kurlardaki hareket hızlanabilir.
Kurların yukarı doğru gittiği bir zamanda panikle yapılmaya çalışılan hedge işleminin maliyeti çok daha yüksek olacaktır. Asıl önemli olan kurların düşük seyrettiği, volatilite priminin düşük, havanın olumlu olduğu bir dönemde hedge işlemlerinin yapılmasıdır ki hedge maliyetleri düşük olsun, hedge bir işe yarasın. Bu yüzden hedge mevsimindeyiz!
Hedge mevsimi
Hedge; İngilizce’deki ‘çit, çitle çevirme’ anlamından yola çıkılarak; finansal piyasalarda risklerden korunma amacıyla yapılan işlemlerin genel adı olarak kullanılıyor
Haberin Devamı