Hazine, yarınki 4.9 milyarlık itfasına karşılık bugün iki ihale yapacak. Bunlardan ilki yeni ihraç edilecek 329 günlük İskontolu bono. Diğeri ise 10 Şubat vadeli altı ayda bir yüzde 7.5 sabit faizli kupon ödemeli 10 Şubat 2010 vadeli tahvilin yeniden ihracı. Kısa vadeli bono daha çok müşteri talebine yönelikken, uzun vadeli tahvil banka, sigorta ve diğer finans kurumlarını ilgilendiriyor.
10 Şubat vadeli tahviller ilk olarak bu yılın Şubat ayında yıllık yüzde 15.75 getiri ile ihraç edilmişti ve ve şu anda piyasalarda işlem gören sabit kuponlu tek tahvil. Bu yıl başlarında ilk kez ihraç edilen uzun vadeli YTL euro-bondlarının karşılığı (hedge'i) olarak kullanılabilen bu tahvillere ilgi büyük. İlk ihraç edildiklerinde piyasa katılımcılarının pek alışık olmadığı türden olduğu için, yerli katılımcılar tarafından pek tutulmasa da yabancıların aşın ilgisiyle karşılaşan bu bonolar, yatırımcılarına ciddi getiriler sağladı. Yoğun talep sonrası piyasada dolaşan kağıt miktarının azalması da fiyatların hızlı artışında etken oldu.
Hazine'nin ilk ihracından sonraki yazılarımda bu bonoların hem vade hem de çeşitliliklerinin artırılmasının yararlı olacağına değinmiştim. Hem Hazine'nin borçlanma vadesi uzayacak, hem de finansal piyasalarda uzun vadeli işlemlerin çeşitliliği ve miktan artacaktı. Ancak Hazine yeni bir ihraç için dokuz ay bekledi.
Neyse ki beklediğine deydi. 500 günlük Iskontolu tahviller yüzde 14.10 bileşik seviyelerinden işlem görürken 10 Şubat'ların bileşik getirilen yüzde 12.10'lara kadar geriledi. Bu getiri seviyeleri neredeyse tüm fonlama alternatiflerinin altına inmiş durumda. Dün itibariyle son kuponundan işlemiş faizi ile birlikte 103.38 olması gereken bu kağıt 114.00'ten işlem gördü ki aradaki fark, faizlerin daha da düşeceğini düşünenlerin ödediği primi ifade ediyor.
Diğer yandan uluslararası 5 yıllık döviz swap piyasasındaki YTL faizleri yüzde 10.25 seviyelerinde. Buna hiç Türkiye riski almak istemeyen bir yatırımcının Credit Default Swap-CDS (Bir anlamda kredi sigorta primi) için ödeyeceği yüzde 1.95 primi de eklersek toplam fonlama maliyetleri yüzde 12.20'ye denk geliyor ki cari getiri olan yüzde 12.10'u kurtarmıyor. Kâr edebilmenin yolu, ülke riskini alarak fonlamayı swap piyasasından yapmaktan geçiyor.
Piyasa koşulları böyle olunca da Hazine bu kağıdı yeniden ihraç etme yönüne gitti. Vadenin uzaması ve YTL cinsinden uluslararası para piyasası işlemlerinin çeşitlendirilmesi açısından akılcı bir karar.
Faiz cephesi de Hazine için bir avantaj. Her ne kadar bu tahvil için ödeyeceği kupon faizleri değişmese de bu kağıdı ihalede primli fiyattan satacağı için, faiz getirişi -Hazine adına yükü- yine piyasa faizleri düzeyinde olacaktır. Önümüzdeki dönemde faizlerin çok hızlı düşmesi beklenmiyor. Makul sayılabilecek bu seviyeden uzun vadede borçlanma, Hazine'nin ortalama vadesini de uzatacak olması açısından olumlu karşılanmalıdır.
Hazine'den isabetli ihraç!
Hazine, yarınki 4.9 milyarlık itfasına karşılık bugün iki ihale yapacak. Bunlardan ilki yeni ihraç edilecek 329 günlük İskontolu bono. Diğeri ise 10 Şubat vadeli altı ayda bir yüzde 7.5 sabit faizli kupon ödemeli 10 Şubat 2010 vadeli tahvilin yeniden ihracı
Haberin Devamı