Hatay’daki bombalı saldırı piyasaları nasıl etkiler?

Haberin Devamı

Hatay’daki saldırılar bu hafta piyasaları tedirgin edecektir. Son günlerde özellikle Borsa İstanbul’da yeni bir not artışı fiyatlara dahil ediliyordu. Bu saldırı not artışının olasılığını azaltmasa da ‘gelişini’ erteleyebilir

Hatay’daki patlamanın nedenleri, yapanların kimler olduğu henüz netleşmemiş olsa da bölgedeki denkleme yeni parametreler eklendiği kesin. Saldırıda hayatını kaybedenlere Allah rahmet eylesin. Tüm yakınlarına sabır diliyor ve yaralıların bir an evvel iyileşmesini temenni ediyorum. Umarım gerekli önlemler alınır ve bir kez daha benzeri saldırılara maruz kalmayız.

Obama görüşmesi var

Bu saldırının Perşembe günü yapılacak olan Obama-Erdoğan görüşmesi öncesinde gerçekleşmesi hem siyasi, hem de finansal piyasalar açısından önemli. Saldırının, Türkiye’yi “Suriye denkleminin” içine bir parça daha yaklaştırması piyasaları tedirgin edecektir. Bu “zirve” öncesinde piyasaların beklentisi olumlu, hatta bir not artışı bile bekliyorlardı. Bu saldırı sonrasında bölgenin daha da “ısınacak” olması, not artışının olasılığını azaltmasa da “gelişini” erteleyebilecektir.

Risk azaltma eğilimi

Hatay’daki saldırganların belirlenmesi, olayın ilerideki gelişmelere yansımalarını çok da değiştirmeyecektir. Kısa vadede piyasalar; en azından “zirveye” kadar; gelişmeleri izleyeceklerdir. Hatta bazılarının beklerken “risklerini azaltmayı” tercih etmeleri de “normal” karşılanmalı! Hele ki Moody’s geçtiğimiz hafta “Türkiye’nin kredi notuna yönelik derecelendirme geçerliliğini koruyor. Yeniden gözden geçirme için herhangi bir zaman dilimimiz yok” demişken!

Risklerini azaltmak isteyenler kısa vadede hisse senetlerinde satış yaparken, kurlarda da bir yükselişin yaşanmasına neden olabilirler. Ancak bu hareketlerin çok sert olmasını beklemiyorum! Tabii ki bu tahminin ardında Türkiye’nin şu veya bu şekilde Suriye ile sıcak çatışmaya girmeyeceği varsayımı var! Eğer böyle bir çatışma/saldırı gerçekleşecek olur ise savaşın “Türkiye’ye sıçradığı” algısı güçlenecek, işler daha da karışacaktır!

Şimdilik sıcak çatışma ihtimalinin az olduğu varsayımı bile haftanın; en azından ilk günlerinde; gergin bir seyir izlemesine neden olabilecek!

BIST’te kritik seviye 87.650

Geçtiğimiz Cuma günü 88.872’ye kadar geriledikten sonra günü/haftayı 89.568’den kapatan BIST 100 Endeksi’nin tedirginlikle birlikte 87.650 seviyesine kadar gerilemesi olasılığı var! Bu seviyenin de altına inen bir satış ve özellikle de günlük kapanış hisse senetleri tarafındaki satışları daha da hızlandırabilecektir. Bir sonraki “destek” seviyesi olan 86.100 test edilmesi ve aşağı geçilmesi tedirginliğin daha da artacağı endişesinin piyasalara hakim olduğu anlamına gelecektir ki, “zirveye kadar” bu ihtimal şimdilik düşük.

Dolarda sert yükseliş zor

Kur cephesinde iki faktör bir araya geliyor. Bir yandan tedirginlik, diğer yandan da euro/dolar paritesinde dolar lehine yaşanabilecek bir gelişme dolar/TL kurlarındaki “volatiliteyi” artırabilecek. Özellikle haftanın ilk gününde döviz işlemi yapacak olanların volatiliteyi göz önünde bulundurmalarında fayda var. Teknik olarak 1.8090 ve ardından da 1.8260 seviyesi önemli olacaktır. İkinci seviyeye kadar (euro/dolar paritesinde dramatik bir düşüş olmazsa) gelineceğini şimdilik beklemiyorum.

Euro için zor bir hafta olacak

Gelelim euro/dolar paritesine ilişkin bu haftaki beklentilerime Parite Cuma günü 1.2992’den geçen 200 günlük Hareketli Ortalamasına (HO) denk gelen bir seviyeden kapattı. 1.3006’dan geçen 50 günlük HO’nın altında bir kapanış olması bu hafta euro için “zor günlerin” habercisi. Üstelik bu hafta içinde 50 günlük HO’nın, 200 günlük HO’yı aşağı kırması ihtimali yüksek. Böylesi bir hareket euroya yeni satışlar getirecektir. 1.2990’nin altına inilmesi hele ki günlük kapanış bu seviyenin altına inmesi durumunda Euro/dolar paritesinde 1.2750 seviyesinin önü açılacaktır! Bu hamle gerçekleşirse; Hatay saldırısı sonrasında tedirginliği artan piyasalarda; dolar/TL kurlarında sınırlı da olsa bir yükseliş gelebilecek!

DİĞER YENİ YAZILAR