Tezkerenİn Meclis’ten geçmesinden sonraki en ciddi terör kaybımızı yaşadık. Bir asker oğlu olarak şehitlerimizin ailelerine sabır ve başsağlığı diliyorum. Tehlikeli bir tırmanış söz konusu ki bunun devamında Kuzey Irak’a belki de planlanandan da önce girilmesi söz konusu olacak. Bundan sonra neler yapılacağı dün akşam köşkte yapılan ’acil zirvede’ tartışıldı. Bu yazı yazıldığı sırada sonuçlar henüz açıklanmamıştı.
Olayın piyasalara olumsuz yansıyacağı aşikâr. Acil toplantının sonucu ne olursa olsun, bundan böyle piyasalarda ’Türkiye ha girdi ha girecek’ tedirginliği yaşanacaktır. Bu durumdan en fazla petrol piyasaları etkilenecektir. Gerçi 80 dolardan 90 dolara kadar olan yükselişte tezkerenin önemli bir payı vardı. Bundan sonra da spekülatörler Türkiye’nin hareketlerini yeni yükselişler için “kullanacaktır”.
Her ne kadar ABD’de kredi piyasalarındaki ve büyümedeki sorunlar nedeniyle 90 doların üzerinde kalınması zorlaşmaya başlamış olsa da yine de 100 dolar ihtimali artmıştır.
Cuma günkü ABD ve Brezilya piyasaları yüzde 2.5’leri aşan oranlarda düşmüşlerdi. Bu düşüşlerin ardında; Bank of America ile başlayan CAT ve diğerleriyle devam eden ’beklenenden düşük gelen kâr’ rakamlarının yarattığı durgunluk endişeleri yatıyordu.
FED’e ikinci şantaj!
Hele hele Cuma günkü düşüşler; küresel piyasalarda Ağustos ayındaki korkuların yeniden depreşmesine neden oldu.
Aslında ABD piyasalarında yaşananlar daha çok FED’e yapılan “şantajın ikinci perdesi” niteliğinde. Piyasalar konut sektöründeki sıkıntının farkında. Citibank, Bank of America ve JP liderliğinde oluşturulmaya çalışılan 80 milyar dolarlık “destek fonu” bile kendi başına sorunun büyüklüğünün teyidi.
FED yine 25 hele hele 50 baz puan indirirse piyasalar kısa vadeli bir ’rahatlama’ yaşayacaktır. Ancak toplantı 31 Ekim’de ve o zamana kadar çok var.
Borsa büyük ihtimalle önemli bir satışla açılacaktır. Ancak küresel piyasalar (petrol hariç) bu olayı “münferit bir yerel” olay olarak algılar ise etkiler sınırlı kalacaktır. Bono cephesinde satışın borsaya göre daha dar bir bantta kalma ihtimali yüksek. Zira bu piyasada çapraz para swaplarıyla hedge edilmiş pozisyonlar açık olanlara oranla daha fazla olduğundan satış daha sınırlı olacaktır. Dolar kurlarında ise 1.2350 seviyesi önemli. Panik sırasında bu seviye yukarı geçilir ise yükseliş ihtimali artacaktır. Ancak bu piyasada da hızlı yükseliş olmasını “önleyecek” ciddi türev pozisyonların olduğu biliniyor. Bu hafta “bizim ülkemizin” mi yoksa bu ülkede yaşarken “başka bir ülkenin mi borsalarını” izliyor olduğumuzu daha net olarak anlayacağız!
Hangi ülkenin borsasıyız bu hafta anlarız
Haberin Devamı