Gümüş, piyasaları karıştırdı!

Haberin Devamı

25 Nisan günü 49.82/dolar/ons ile tarihi rekorunu kıran gümüş tartışmasız son zamanların “günün ekonomik endikatörü” idi. Neredeyse tek başına (kahveyi de unutmamak gerek ama onun hacmi düşük) tüm emtia piyasalarını ve de endekslerini yukarı taşıdı. Özellikle de altını... Son yılların yıldızı parlayan ürünleri/piyasaları vardı. 2007 yılında altın, 2008’de petrol, 2009’da VIX ve Hisse endeksleri, 2010’da pamuk ve 2011’de bugüne kadar gümüş...

Hemen hemen hepsinin yükselişleri ‘temel ekonomik’ sebeplerle süslenmişti.

Yok tükenen petrol, yok enflasyon geliyor;

en iyi liman emtialar, Pakistan’daki seller, Çin’in doymaz bilmek iştahı v.s. v.s. Kimse spekülasyonu (hatta ipin ucu kaçınca manipülasyonu) bir “sebep” olarak görmedi. Ya görmek istemedi, ya da gösterilmedi. Adeta finansal piyasalardaki hemen herkes memnundu bu süreçten. Bu malların nihai kullanıcıları hariç!

Ancak her rallinin/trendin bir sonu var! Hiç bir malın/ürünün/hissenin fiyatı sonsuz çıkmaz, sonsuz düşmez (şirket iflâs etmemişse). Eninde sonunda mutlaka fiyatlarda bir düzeltme, aşırılıkların törpülenmesi söz konusu olacaktır.

Son bir haftada gümüşte yaşanan da bundan başka bir şey değil.

47.50’yi de geçip 49.82 doları gören gümüşün ons fiyatı tarihi rekor kırma misyonunu tamamladıktan sonra gerilemeye başladı. Önceki gün 42.50 kırıldı, ardından da dün teknik olarak önemli bir düzeltme seviyesi olan 37.50’ye kadar inildi. (Dip 37.35 oldu) Gümüşün kendisiyle beraber altını da sürükleyip 1.497’ye kadar indirdi. Tıpkı çıkışta altını 1.576’ya taşıdığı gibi...

Peki bundan sonra ne olacak?

Dünkü hareketle birlikte gümüşün kısa zamanda “ilk” düzeltmesini tamamladığını söylemek mümkün!

Teknik olarak bakıldığında 37.50 seviyelerinin korunması söz konusu. Önümüzdeki günlerde gümüş fiyatlarının bir parça toparlandığını, kısa bir süreye sığan düşüşün yaralarının bir kısmının sarıldığını izleyeceğiz. Ancak yeni bir zirve ihtimali; azından sonbahara kadar azalmış durumda. Önümüzdeki günlerde yeniden 42.10-43.60 seviyelerine çıkıldığını görsek de bu seviyelerde uzun süre kalınması zor olacaktır.

Benzer bir hareket “AGU paritesinde de yaşanacağa benziyor. 22 Nisan’da 31.5 seviyesine kadar gerileyen AGU paritesi (altın fiyatı/gümüş fiyatı oranı) dün itibariyle 38.45’ten geçen 50 günlük Hareketli Ortalamasının da üzerine çıkarak 39.70 seviyelerine geldi. AGU paritesi ne anlama geliyor? 22 Nisan’da 1 gram altın almak için 31.5 gram gümüş vermek yeterli olurken, dün itibariyle 40 gram gümüş vermek gerekiyor. Kısacası gümüşün sadece dolar cinsinden değil, altın cinsinden değeri de hızla gerilemiş durumda.

Bundan sonraki ilk direnç 40.25 ardından asıl hedef 45.7 seviyesi olacak.

Bir başka deyişle 1 gram altın almak için önümüzdeki günlerde daha fazla gümüş vermek gerekecek.

Gümüşteki hareket neden önemli?

Finansal piyasaların bir yerlerinde bir “balonun şişi(rili)yor” olması, sair kısımlarını da “şişirici/pozitif etkiliyor. Hele ki bu balon yazının başında belirttiğim gibi “sıralı” bir şekilde olunca, neredeyse tüm varlık piyasalarında “seviye atlayışları” yaşanıyor. Ancak tersi de geçerli. Düşüşler de olumsuz etkiliyor. Şu anda gümüşün yerini alabilecek yeni bir balon kısa zamanda yaratılamazsa genel pozitif havanın sınırlı da olsa bozulma ihtimali artıyor. Petrolün 118 doların altına inmesi, hisse senedi borsalarındaki gerilemeler v.b. gibi.

Bu durum boğalar yeni bir “kırmızı” bulana kadar da devam edecek gibi...

DİĞER YENİ YAZILAR