Geçen yılın sonlarında ABD Sermaye Piyasası ve Borsa Komisyonu'nda (US Securities and Exchange Commission - SEC) gümüşe yatırım yapan ve borsada işlem gören yatırım fonlarıyla -BigF (Exchange Traded Fund-ETF) ilgili yeni bir düzenleme gündeme geldi. Buna göre portföyünde fiziksel olarak gümüş bulunduran BigF'ler Amerikan borsalarına kote olabileceklerdi.
Bu konuda SEC'in vereceği karar geçtiğimiz yıl sonundan beri bekleniyordu ancak Mart ayında kesinleşti. Benzer bir izin üç yıl önce de altın taşıyan ETF'ler için verilmiş. Yeni düzenlemeyle; kurulmuş, ancak paylarını henüz daha ihraç etmemiş ve portföyüne gümüş alan yada alması gereken fonlar nedeniyle gümüşe aşırı bir talep geldi.
Geçtiğimiz iki yılda hem kullanıcı talebi hem de hedge fonların piyasalarda etkilerini arttırmasıyla yükselen değerli metal fiyatları yeni rekorlar kırdılar. Pazartesi günü gümüşün onsu 13.01, altının onsu 604 dolara kadar çıktı. Bu seviyeler 15-25 yıllık rekor seviyeleri ifade ediyor.
Şubat başında altın 575.6, gümüş 9.93 dolar, Mart başında da sırasıyla 570.65 ve 10.33 seviyelerini gören bu iki kıymetli madende, gümüş-altın pariteside gümüş lehine gelişiyor.
Hindistan ve Çin'den kaynaklanan ek kullanıcı talebi, Güney Afrika'da 2005 yılında yüzde 13.3 düşen altın üretimi (296.3 bin ton) ve de özellikle 'kağıt paralara'olan güvenin azalmaya başlaması, kıymetli madenlere talebi arttırmakta. Özellikle ABD'deki 'muhasebe skandallarıyla' başlayan kağıt paralara olan güven kaybı, altını 305 dolarlardan buralara kadar taşıdı. Altında hedef olarak 800 dolar konuşuluyor. Bu arada altın-gümüş paritesininde 2003 yılı başında gördüğü 80-85'ten, 40-45 aralığına kadar gerilemesinden de söz ediliyor. Tahminler gerçekleşmesi için gümüşteki artışların altından fazla olması söz konusu.
Son üç yılda yaşanan hızlı ve yüksek fiyat artışlarında BigF'lerin yanı sıra bu gelişmeyi speküle eden hedge fonların da katkısı yadsınamaz. Ancak bu fonların spekülasyonları sırasında kullandıkların fonların maliyetlerinin artması (ABD'deki faizlerin yükselişi) belli oranda hareketlerini sınırlayabilir, yavaşlatabilir.
Kısa vadede; gümüşte 13.30-13.60, altında 605.6 teknik direnç seviyeleri olarak görülüyor. Bu seviyelerden bir düzeltme gelmesi muhtemel. Çünkü yaşanan çıkışlar son derece hızlı. Sadece bu yıl başından bu yana altındaki yükseliş yüzde 16.8 olurken gümüşteki artış yüzde 47.8'e ulaşmış durumda. Birileri bu tatlı kârları realize etmek isteyecektir.
Gümüş fonu piyasaları karıştırdı
Geçen yılın sonlarında ABD Sermaye Piyasası ve Borsa Komisyonu'nda (US Securities and Exchange Commission - SEC) gümüşe yatırım yapan ve borsada işlem gören yatırım fonlarıyla -BigF (Exchange Traded Fund-ETF) ilgili yeni bir düzenleme gündeme geldi
Haberin Devamı