Gümüş BigF’i beni dertten kurtardı!

Haberin Devamı

Malumunuz altın ile aramda bir husumet var. Türk yatırımcısının (aslında sayıları gün geçtikçe artan uluslararası yatırımcı için de geçerli) altın nerdeyse ‘kutsal’. Altın ile aramdaki husumetin başlama sebebi de bu anlayış. Bence altın; alış/satışı olan herhangi bir metadan/enstrümandan farklı değil! Yatırımcıların altın konusundaki fanatikliğini anlamakta zorlanıyorum. Bu fanatikliğe karşı içgüdüsel olarak geliştirdiğim bir söylemim var. “Madem altına yatırım yapmak istiyorsunuz, gelin gümüşü de portföyünüze ekleyin!” Neden derseniz, hep “altının 1980 yılında gördüğü 850 ons/dolar değeri baz alınıyor ve bugüne enflasyonla getirildiğinde fiyatı 2.400 dolar (civarı) olması gerekiyor” söylemi var! Eğer bu söyleme inanıyorsanız gümüş daha doğru bir yatırım. Zira o günlerde altının 850 dolara çıkmasının asıl sebebi gümüşün 50 dolara çıkmasıydı. O günkü gümüş fiyatını enflasyonla bugüne getirirseniz, gümüşün fiyatı 145 doların üzerinde olmalı.

Altın bugünlerdeki 1.650 dolarlık fiyatından 2.400’e çıkacaksa eğer, aynı mantıkla gümüş 31 dolardan 145 dolara çıkacak ki böylesi bir yükseliş olacaksa gümüşün getirisi altını “galebe çalacaktır”.

Ben bu varsayımı her dile getirdiğimde bana sorulan ilk soru “peki, gümüşü nereden ve nasıl alacağız” oluyor(du)! Gerek altın olsun, gerekse de gümüş, fiziksel olarak alınmasına taraftar değilim! Alım-satın farklarının yüksekliği, çalınma, saklama risklerinden dolayı bana pek akılcı gelmez. Hele gümüşün bir de “ağırlık” sorunu var. Aynı miktarda paranızla altın yerine gümüş alacak olsanız bugünlerde 54 kat daha fazla “yük” taşımanız gerekiyor! “Kaydi” olarak yurtdışındaki borsalardaki Futures (vadeli) kontratları alarak değerli metallere yatırım yapmak en akılcı çözümler gibi görünüyordu. Bana gümüşü nereden alabiliriz diyenler için yeni bir alternatif daha var.

İstanbul GÜMÜŞ B Tipi Borsada İşlem Gören Fonu (BigF) yatırımcıların gümüşe doğrudan yatırım yapma imkanı sunuyor. Fon fiziki olarak İstanbul Altın Borsası aracılığıyla gümüş alıyor ve fonu oluşturuyor. Fona ait paylar yine Takasbank nezdinde tutuluyor. Fon gümüşün performansını birebir yansıtması, arkasında fiziki gümüş bulunması, düşük yönetim ücreti olması, aynen hisse senedi gibi alınıp satılabilmesi ve takasının yapılabilmesi açısından önemli bir alternatif. Dediğim gibi beni büyük bir dertten kurtarıyor...

Gümüş BigF’i; gümüşün uluslararası ABD Doları bazındaki ons fiyatını; bankalararası piyasadaki en iyi dolar alış ve satış kotasyonu ortalamasını kullanaraka TL’ye çevriyor. Böylelikle TL cinsinden gümüş ons fiyatı hesaplanıyor, ardından bu fiyat gram/TL’ye çevriliyor. Buna rağmen GÜMÜŞ BYF’nin hisse senetlerinde olduğu gibi işlem yapılabilirken, aşırı alım ya da satım durumları piyasa yapıcısı tarafından ‘Fon Yaratımı/İptali-Creation-Redemption’ yöntemiyle çözümleniyor.

Özellikle değerli metallere finansal olarak yatırım yapmak isteyen bireysel yatırımcılar için BigF’ler oldukça akılcı bir alternatif. Halihazırda varolan Altın BigF’ine gümüşün de katılmasıyla artık daha dengeli portföy oluşturma şansı artmış durumda.

DİĞER YENİ YAZILAR