G. Kıbrıs bizim bonoları vurdu!

Haberin Devamı

Güney Kıbrıs’ın eti ne, budu ne ki piyasaları bu kadar etkiliyor sorusuna verilecek tek doğru cevap herhalde “sinek küçük, mide bulandırır” olsa gerek. G.Kıbrıs parlamentosu 36 hayır oyu ile AB’nin “servet vergisi” önerisini reddetti. Rumlar çözümü Rusya’da arar hale geldiler. Mesele daha da içinden çıkılmaz hale geldi.

Oylamanın hemen ardından Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) “kurallar dahilinde G.Kıbrıs’a likidite vermeye devam edecekleri” açıklaması, ortalığı yatıştırma çabasından öte bir şey değil. Bu arada G.Kıbrıs bankalarının elinde ECB’ye verecek bono/tahvil olsaydı, zaten acil yardım için başvurmaz, işler de bu raddeye varmazdı!

G.Kıbrıs vakası tam anlamıyla “şişeden cinin çıkmasıdır”. Şişeden çıkan cini geri sokmak artık zor! Tıpkı tüpten çıkan diş macununu tüpe geri koymak mümkün olmadığı gibi...

Tüm bu gerginlikler bizim piyasalarımızı da gerdi. Her ne kadar biz bu durumu olabildiğince yok saymaya çalışsak da özellikle yabancıların bakışı farklı oldu. Bu durumu bir yandan dolar/TL kurlarında, diğer yandan da bono bileşik faizlerinde gördük!

Dolar/TL kurlarında euro/dolar paritesinin de etkisiyle 1.8270’e kadar çıktı. Ancak “sepet kur” bazında teknik olarak önemli olan 2.10 seviyesinin altında kalmayı başardı. Piyasaları asıl rahatsız eden bono bileşik faizlerinde yaşanan yükseliş oldu.

G.Kıbrıs meselesinin yarattığı gerginlik, bono bileşiklerinde “dip görüldü” kanaatinin yaygınlaşması haftanın ilk iki gününde yapılan ihalelere yansıdı. İhalelere sınırlı talep gelirken, Hazine’nin ROT’ların (Rekabetçi Olmayan Teklif) gösterge bonoda yüzde 50’sine ve 10 yıllıklarda yüzde 75’ine vermiş olması ve faizlerin de beklentilerin üzerinde çıkmasıyla bono piyasası gerildi!

Hazine önümüzdeki günlerde işlerin karışabileceği düşüncesiyle olabildiğince satış yapmayı tercih etmiş olabilir. Diğer yandan Merkez Bankası’nın da hem fonlamayı azaltmış olması ve bu nedenle kısa vadeli repo faizlerinin yüzde 7’li seviyelere yükselmiş olması faiz cephesini ve dolayısıyla İMKB’yi “kastı”.

Ocak 2012’den bu yana süregelen düşüş trendi için yüzde 6.11 bileşik seviyesi önemliydi! Son iki günde bu seviyenin üzerinde bir kapanış olması iyi bir haber değil. Teknik olarak bono bileşik faizlerinde dip görülmüş ve düşüş trendi kırılmış görünüyor!

Son yükselişte geride bir “boşluk” bırakmış durumdayız. Yüzde 5.87 ile 5.90 arasındaki bu “minik” boşluk önümüzdeki günlerde kapanması mümkün. Ancak trendin bozulduğunu kabul edersek bu boşluk bir “kaçış boşluğu” olacak ve bu durumda bono bileşik faizlerindeki yükseliş yüzde 6.40 seviyelerine kadar devam edebilecek!

DİĞER YENİ YAZILAR