2014 yılında G-20 toplantısı 15-16 Kasım tarihlerinde Avustralya’nın Brisbane kentinde yapılacak.
Avustralya dönem başkanlığını
1 Aralık’ta devraldı. Şimdiden çalışmaya başlamışlar. Bu çalışmaların geldiği aşamayı izlemek için Avustralya hükümetinin davetlisi olarak Aralık ayında Avustralya’daydım.
G-20 liderlerin toplantısı olarak bilinse de gerisinde B,C,T,Y harfleriyle anılan alt çalışma grupları var. B-20 işdünyası, C-20 sivil toplum, T-20 düşünce kuruluşları (Think Tank), Y-20 ise gençlik konularında liderler toplantısının gündeminde yer alması gereken konuları görüşüyor ve liderlerin tartışmaları ve karar vermeleri beklenen konularda gündemi hazırlıyorlar. Her bir alt grubun bir “sherpa”sı var. (Himalaya tırmanışlarında dağcıların yüklerini taşıyan hamallara sherpa deniyor) G-20’nin sherpa’ları da ilgili alt grup için tüm hazırlığın yüklenenler. Gerek ülke içinde gerek G-20 ülkeleri arasında koordinasyonu sağlamak, hazırlıkları yürütmek ve sonuçları liderler toplantısına taşımak gibi önemli sorumlulukları var.
5 alt grubun dördünün sherpa’sı ile tanışma fırsatı buldum. Gerek Avustralya Hazine Bakanı Joe Hockey, gerekse de sherpa’ların hepsi de ağız birliği etmişçesine Brizbane’de yapılacak toplantıdan önemli sonuçlar beklediklerini, bu amaçla G-20 gündemini 4 ana başlıkta toplamak istediklerini belirttiler.
1- Büyüme ve Finansmanı: Sürdürülebilir ve koordineli bir büyüme ve bu büyümenin temin edilmesi için küresel finansal altyapıda yapılması gerekenler,
2- İstihdam yaratımı ve vergi düzenlemeleri: Ülkeler arasındaki vergi altyapısının olabildiğince yeknesaklaştırılması, vergi kaçırma ve vergiden kaçınma konularında işbirliğinin arttırılması ve bunun devamında da daha iyi eğitilmiş işgünün istihdam artışının temin edilmesi,
3- Altyapı yatırımları ve finansmanı: Her yıl 4 trilyon dolarlık altyapı yatırımına ihtiyaç duyulan dünyada, var olan altyapıların standardizasyonu da dahil olmak üzere (Avustralya’nın değişik eyaletleri bile farklı demiryolu genişliğine sahipmiş) her türlü geliştirmenin finansmanı konusunda adım atılması,
4- Ticaretin serbestleştirilmesi: Dünya Ticaret Örgütü’nün yeterince hızlı ve verimli çalışmadığı savına karşın Avustralya G-20’de sağlanabilecek mutabakat ile daha hızlı kararlar alınabileceğini savunuyor ve liderler zirvesinde dünya ticaretinin daha hızlanması için alınacak önlemlerin tartışılmasını planlıyor.
G-20 (AB, ABD, Almanya, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Çin, Endonezya, Fransa, G.Afrika, G.Kore, Hindistan, İngiltere, İtalya, Japonya, Kanada, Meksika, Rusya, S.Arabistan ve Türkiye) dünya gayrı safi milli hasılasının yüzde 85’ini, dünya ticaretinin yüzde 75’ini ve dünya nüfusunun üçte ikisinin temsil edildiği bir platform. 2008 krizine karşı ortak hareket etme amacıyla oluşturulan ve gün geçtikçe “yorulan” IMF, Dünya Bankası ve DTÖ’nün fonksiyonlarını üstlenmeye başlayan bir platform.
Avustralya; kendi dönem başkanlığındaki G-20 toplantısının “iz bırakması” ve “başarılı olarak anılması” için, şimdiden çok ciddi olarak çalışmaya başlamış. Bir sonraki dönem başkanı da Türkiye olarak biz olacağız. Brisbane’deki kararların takipçisi olarak Avustralya’daki hazırlıkları çok yakından izlememizde fayda var.
G-20’nin öncelikleri ne olacak?
Haberin Devamı