G-20 çığır açacak mı?

Haberin Devamı


G-20’lerin Perşembe günü yaptıkları toplantıdan yepyeni bir dünya çıkmadı! En önemli kararlardan birisi; dünyanın “finansal bekçiliğinin” ilk aşamada IMF’ye verilmiş olması. Halihazırda var olan ve pek de bir işe yaramadığı anlaşılan “Finansal İstikrar Forumu” yerine “Finansal İstikrar Kurulu-Financial Stability Board (FSB)” adlı yeni bir kurul oluşturulacak! IMF ile birlikte çalışarak, dünyanın finansal sistemi ile ilgili olarak “erken uyarı sinyalleri” üretecek, alınması gereken önlemler ve finansal sistemin yeniden şekillendirilmesi konusunda öneriler hazırlayacak!

IMF’ye verilen yeni rol gereği; daha önce sağlanacağı konuşulan 250 milyar dolarlık kaynağın 750 milyara çıkarılmasına, kalkınma bankaları aracılığıyla başta gelişmekte olan ülkeler olmak üzere 100 milyarlık ek borç imkânı tanınmasına karar verildi. G-20’ler uluslararası dış ticaretin finansmanına destek sağlanması için 250 milyar dolarlık bir kaynağın da devreye alınması (ki bu konuda IMF’nin altın satışı bile söz konusu olabilecek, altın fiyatları için kötü haber!) konusunda mutabakata varmışlar.

Bu rakamlar piyasaların beklediğinin çok üzerinde. Coşkunun sebeplerinden biri “zoraki ortak mutabakat” ise diğeri de 1.1 trilyon doları bulan “küresel paketti”.

Zirveden ayrıca çevreye daha duyarlı, “daha yeşil” olma kararı ve merkez bankalarının faizleri düşürerek aldıkları önlemlere “övgü” çıktı.

G-20’lerin sonuç bildirgesinde yer alan; kamu finans sistemini korumak adına her türlü önleme hazırız ve buna bağlı olarak “bankacılıktaki gizlilik artık bitmiştir” en önemli vurgulardan birisi olsa gerek! AB’nin baskısıyla hedge fonlara, vergi cennetlerine “daha fazla kontrol” de sonuç bildirgesinde “daha fazla” yer buldu.

Toplantıdan Türkiye ve gelişmekte olan ülkeler kârlı çıkmış görünüyor. Aslında aralarındaki sosyal güvenlik ve kriz çözüm yöntemleri konusunda G-20’de de anlaşamamış olan ABD ile AB, açıklanan paket ile gelişmekte olan ülkeleri “ayak altından” kaldırdılar. Onların “arıza çıkarmalarını” engelleyip, kendi aralarında bu meseleyi çözmeye karar verdiler.

Bu arada maalesef ABD; kendi krizini tümüyle dünyanın geri kalanına “ihraç” edebilme şansını elde edememiştir.

Aylardır beklenen bu toplantıdan toksik varlıkların nasıl çözümleneceğine dair bir yaklaşım çıkmadı. Bu sorun çözülmeden krizin nasıl çözüleceğini birisi lütfen dünyaya anlatsın da anlayalım.

Yine para “saçarak”, likidite vererek bir çözüm aranıyor. Sahi bu kriz fazla likiditeden çıkmamış mıydı?

Bu haliyle G-20 toplantısı çığır falan açamaz! Üç-beş buluşma sonra belki...

DİĞER YENİ YAZILAR