Harita mühendisi, (daha modern doğru bir tanımla Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisi) “arazi parçalarının biçim, konum, engebe v.b. yönlerden durumunu havadan çekilen fotoğraflarla belirleyerek elde edilen verileri harita dediğimiz şemada çizgiler halinde gösteren kişidir” diye tanımlanıyor.
Kullandıkları birçok teknik yöntemden biri de “eşyükselti eğrilerinden (izohips)” oluşan haritaların çizilmesidir. Deniz seviyesini sıfır kabul ederek, eş yükselikleri aynı çizgi üzerinde göstererek, yükselti ve çukurları gösteren haritalar bunlar. Bir çoğumuz görmüştür; iç içe geçmiş daireler, daha doğrusu durgun suya atılmış bir taşın yarattığı düzensiz dalgalar gibi görünen haritalar bunlar. Halkaların içinde rakamlar yer alır ve yükseklikleri gösterirler.
En yüksek nokta en içteki halka ile anlatılır. Halkaların dağılımından arazi yapısının “kuşbakışı görünümünü” de anlama şansına sahip olabilirsiniz.
Tüm bunların finansla, finansal piyasalrla ne alâkası var diyebilirsiniz. İlk bakışta pek yok görünüyor. Teknik analiz dersem? Bir şeyler çağrıştırmaya başladı sanırım. Teknik analiz, değişik matematiksel ve istatistiksel yöntemleri kullanarak, geçmişteki hareketlerden yola çıkarak, ileride gelinebilecek seviyeleri tahmin etmeye yarıyor.
Her ne kadar istatistiksel ya da maematiksel yöntemlere dayalı olsa da analizi yapanın yaklaşımına, tecrübe ve deneyimlerine, hatta analiz sırasında kullandığı parametrelere göre farklı tahminlere varılabilir. Değerlendirme öne çıktığından dolayı da sonuçlar kişiden kişiye değişebilir. Bu açıdan harita mühendisliğinden ayrılsa da; kör karanlıkta ilerlemeye göre çok daha avantajlı olduğu da kesindir. En azından elde bir referans noktası olması açısından kullanılabiliyor.
Bu köşede gelişmeleri değerlendirirken ben de teknik analizden yararlanıyorum. Ekonomideki gelişmeler, temel faktörler mutlaka öncelikli. Ancak bunların çizdiği ana yönün yanı sıra, “ara duraklar” ya da “katedilecek mesafeler” konusunda teknik analiz oldukça yardımcı oluyor. Tıpkı “eş yükselti eğrilerinin” çıkılacak ya da inilecek mesafeler konusunda yardımcı olduğu gibi.
Haritaya baktığınızda ne kadar yükseğe çıkacağınızı net olarak görüyorsunuz. Eğer kondüsyonunuz ya da ekipmanlarınız uygunsa, ya da cesaretiniz varsa ona göre karar veriyorsunuz.
Teknik analizden çıkan sonuçlar her ne kadar uydudan çekilen bir fotoğraf ya da bir harita kadar kesin olmasa da yine de hiç yoktan iyidir. Yani bir tür “finansal harita mühedisliğiyle” yükseltileri, çukurları ortaya koymakta fayda var.
Aksi takdirde zaman zaman bu denli hızlı değişen bir zeminde adım atmak bile korkutucu olabiliyor.
Finansal harita mühendisliği...
Haberin Devamı