Piyasalar faiz indirimi istiyor ! ( “Tanrılar kurban istiyor” lafına benzedi ama olay da oraya gelmedi mi zaten) FED onların isteğini veriyor! Nerede kaldı FED gibi bir Merkez Bankası’nın yönlendirici - ve de yönetici - yönü?
Ağustos toplantısına kadar enflasyona vurgu yapan ve büyümeyi ikinci planda tutan FED; piyasalar çöküşün eşiğine gelince önceliğini bir anda değiştirdi. Kurtarıcı rolüne soyundu. 3 faiz indirimiyle toplamda 100 baz puanlık bir indirime gidildi.
Herkes bugünkü seviyelerin “gerçek” ve “sürdürülebilir” olduğuna inanmak istiyor. ABD’deki bireyler bu seviyelere ’dayanarak’aldığı yeni krediler nedeniyle, bankalar ’zarar yazmaktan’yoruldukları için, hedge fonlar hem yönettikleri portföylerin azalmaması hem de alacakları bonusları düşünerek piyasaların düşmesini istemiyorlar.
Sebep ne olursa olsun kimse kendini “daha fakir hissetmek” istemiyor !
80 milyar dolarlık “Süper SIV”, eşikaltı ev kredi faizlerini beş yıllığına dondurmak, FED’in sonu henüz belli olmayan faiz indirimleri hep bunu sürdürebilmek için değil mi ? Sürdürmenin zorlaştığı dönemlerde ise piyasalar MB’larına “şantaj” yapıyorlar. İşin ilginci, şimdiye kadar hep istediklerini aldılar. Son toplantısında FED’den 50 baz puan indirim talep eden piyasalar; 25 baz puanlık indirim sonrasında satışa geçtiler. 50 baz puan gelseydi bile yenisini isteyeceklerinde, aslında değişen pek bir şey olmayacaktı.
Şantaj devam ediyor. FED elini verdi bir kere, kolunu kurtaramayacak! Nitekim dünkü son hareket de bunun kanıtıydı !
FED devam eden oyunun kurallarını yarı yolda yine değiştirdi !
1990 yıllarda döviz piyasalarına yapılan tarzdaki “concerted intervention” ları (ortak müdahale) hatırlatır tarzdaki 5 ulusal Merkez Bankası’nın açıkladığı SWAP da bunun bir parçası ! ABD, İngiliz, İsviçre, Kanada ve Avrupa Merkez Bankaları, piyasalara ortak likidite sağlamaya karar verdiler. FED yeni bir oyuncu (oyuncak) piyasaya sürdü !
FED; 17 ve 20 Aralık’ta 20’şer milyar dolarlık 28 ve 35 günlük “Vadeli İhale İmkânı” adı altında bir aracı devreye alıyor. Ocak ayında da benzer iki ihale yapılacak. Tutarları daha sonra açıklanacak. ECB ile 20 milyar, İsviçre Merkez bankası ile de 4 milyar dolar kadar karşılıklı işlemlerle likidite sağlanması mümkün olacak.
Faiz indirimi yetmeyince, yeni araçlar devreye girdi. Piyasalardaki likiditenin yerli yerine oturması zaman alacak. Likiditedeki problem LIBOR oranlarından izleniyor. Bu oranların in(diril)en MB faiz oranlarına paralel hale gelmesine kadar MB’ları likidite sağlayan “aracı” veya “ilk kaynak” rolünü oynamaya devam edecekler.
Yeter ki piyasalar geril(e)mesin, yeterki biraz daha zaman kazanılabilsin. Bakalım bu “çare” de işe yaramayınca ’şapkadan’ne tavşan çıkacak?
FED şapkasından bir tavşan daha
Haberin Devamı