Fed’in 600 milyar dolarlık (daha önce alınmış ancak bu dönemde vadesi gelenlerin de yeniden yatırılmasıyla 850-900 milyara ulaşacak) yeni “II. Bedava Para Paketi’ ile piyasalar ‘uçtu’. Her ne kadar çok da uzun vadede bu yükseliş sürdürülemeyecek olsa da kısa vadede daha gidilecek yol var gibi görünüyor. İMKB’deki yeni hedef 5.80 cent. Bu seviyeye yakın zamanda ulaşılır mı? Yine bu konuda yurtdışı belirleyici olacak!
Aracı kurumlar olsun, araştırma raporları hazırlayanlar olsun, yatırımcılar olsun; hülasası piyasa katılımcılarının neredeyse tamamı (ruhu doğuştan anarşist olanlar hariç) “boğa piyasası” yanlısıdır. İnsanın doğası gereği...
Daha hızlı, daha yüksek, daha güçlü (Citius, Altius, Fortius). Tıpkı olimpiyatların ruhundaki gibi... Grafiksel olarak “kuzeydoğu” hedeflenir! “Normal şartlar” altında bunun sürekli olması pek mümkün değildir. Koşullara dışarıdan müdahale edilmediği durumlarda (!) piyasa katılımcılarının hepsi aynı anda tek bir yöne bakmazlar, bakamazlar. Her bir katılımcının öncelikleri, tercihleri farklıdır. Birileri alırken; diğerleri o andaki fiyatı uygun bularak satar. “Piyasa” ve “fiyatlar” da böyle oluşmaz mı zaten?
Ancak son zamanlarda tüm varlık piyasaları yönlerini grafiklerde “kuzeydoğuya” yani “yükselişe” çevirmiş durumda. Tüm varlık fiyatları yükseliyor. Stokların rekor seviyede, arzın talepten fazla olduğu petrol piyasasında bile fiyatlar az da olsa artıyor.
Fed’in aylık 75 milyar dolara yayacağı 600 milyar dolarlık (daha önce alınmış ancak bu dönemde vadesi gelenlerin de yeniden yatırılmasıyla 850-900 milyara ulaşacak) yeni “II. Bedava Para Paketi (II. BPP)” ile piyasalar “uçtu”.
Adeta “kusursuz piyasa” hayata geçmiş durumda. Alınan varlıkların hepsi para kazandırıyor. Ama petrol gibi az, ama gümüş ya da pamuk gibi çok... “Al vatandaş al, ne bulursan al, Fed’in malları bunlar...”
“Kusursuz mükemmel piyasa” Fed eliyle nihayet yaratıldı!
Daha sürer mi? Yani daha da “kuzeydoğu” var mı piyasalarda?
Her ne kadar çok da uzun vadede bu yükseliş sürdürülemeyecek olsa da kısa vadede daha gidilecek yol var gibi görünüyor. S&P 500 Endeksi’nde 1.230-40 seviyesi aşılacak olur ise 1.300 endeks seviyesi yeni hedef olacak!
İMKB 100’de de benzer bir durum söz konusu. 4.98 cent seviyesi önemliydi. Geçtiğimiz hafta hem ardışık 2 günde hem de haftalık bazda bu seviyenin üzerine geçildi ve kapanışlar 5 cent’in üzerinde gerçekleşti.
İMKB’deki yeni hedef 5.80 seviyesinde. Bu seviyeye yakın zamanda ulaşılır mı? Yine bu konuda yurtdışı belirleyici olacak!
Geçtiğimiz hafta II.BPP ile 1.4283 seviyesine çıkan euro/dolar paritesi özellikle de beklentilerden iyi gelen tarımdışı istihdam verisi sonrasında 1.41’in altına indi.
60 bin kişilik bir tarımdışı istihdam artışı beklentisine karşın 151 bin kişinin iş bulmuş olması, piyasalardaki olumsuz havayı bir nebze de olsa “kırmışa” benziyor! En azından kısa vadede.
Paritede 1.4250 seviyesi önemliydi. Bu hafta için de önemli. Bu seviyenin üzerine çıkılması hele ki haftalık kapanışın bu seviyenin üzerinde olması durumunda yeni hedef 1.4675 olacaktır. 1.4250’nin üzerine geçilemediği takdirde 1.3950 seviyesine doğru bir “düzeltme” yaşanması ihtimali hızla artacaktır. Sonrasında 1.3635-1.3725 bandına doğru bir “düşüş” yaşanması söz konusu ki “teknik olarak” böylesi bir hareket “kusursuz piyasa”nın çok da ummadığı, beklemediği bir hareket olacaktır!
Hem paritede hem de diğer varlık piyasalarında; II. BPP sonrası piyasa için “sert” denebilecek böylesi hareketlerin olmaması için azami çaba harcanacaktır. Hele ki önümüzdeki yılın ortalarında III. BPP (Yazıyla Üçüncü Bedava Para Paketi) ihtimali konuşulurken, düşük faiz politikasının uzun süre devam edeceğine, faizlerin çok önceden piyasaya “bildirilerek” ve hatta “davul, zurnayla” arttırılacağına inanılırken; “kusursuz piyasayı” bozacak herhangi bir şeye izin verilmeyecektir!
2007’den bu yana Amerikan vadeli piyasalarındaki “iyimserlerin” yüzde 94’le en yüksek seviyeye ulaştığı (Mart 2009’da bu oran sadece yüzde 2’ydi. “Kaybetmek mümkün değil, ne alırsan al!” mottosunun genele yayıldığı bir dönemde Amerikan piyasalarına kim gelip de yeni alıcı olacak? Bunu da ayrıca merak etmiyor değilim.
Bizim de içinde bulunduğumuz gelişmekte olan piyasalar için fon girişleri mutlaka ABD ve diğer “gelişmişlere” oranla daha fazla olacaktır. Ancak “aşırı iyimserlik” durumu bizler için de geçerli değil mi? Yine de bizdeki “gaz” bir süre daha devam edecektir. İMKB’deki 5.80 cent tahmini de buna dayanıyor!
Fed’in yarattığı ‘kusursuz piyasa’da yükseliş sürecek mi?
Haberin Devamı