FED’den bir garip “tavşan”!

Haberin Devamı

Amerikan “Tavşan üretim çiftliği” üretimine devam ediyor. Merkez Bankalarının “elele verilmiş” faiz indirimleriyle borsaların en çok istediği “tavşan” geldi. FED 50 baz puan indirdi. Aynı zamanlarda İsveç, Çin indirdi. İngiltere ve Avrupa Merkez Bankası yeni indirim “tüyoları” piyasalara ulaştı. FED’in ürettiği son tavşan ise hayli ilginçti. Küresel krize, küresel çözüm adeta... FED Güney Kore, Brezilya, Meksika ve Singapur’a 30 milyar dolarlık swap (para değiştokuş) anlşaması yaptığını açıkladı. Bu ülkelerin merkez bankalarıi, kendi para birimlerini FED’e vererek, ondan dolar likiditesi temin edebilecekler.

ABD kendisi için riskli olabilecek piyasalara da müdahale etmeye başladı. Bu ülkelerde başlayıp diğerlerine sıçrayacak bir krizin maliyeti ve etki alanı çok büyüyebileceğinden endişe eden FED kesenin ağzını bu ülkeler için de açmış durumda.Ya da başka bir ifadeyle FED, başkalarının piyasasına da müdahale etmeye başladı!

Aralarında Türkiye’nin bulunmaması olumlu bakış açısıyla krizin Türkiye’yi korkulduğu kadar olumsuz etlkilemeyeceği düşüncesini uyandırabilir. Olumsuz bakış açısıyla da bizim için çok önemli olan/görünen piyasalarımızın dünyayı çok da ilgilendirmiyor olduğudur.

Şapkadaki “tavşan üretme çiftliğinden ” çıkan son tavşanlar sonrasında tüm dünyadaki hisse senedi piyasaları adeta coştu. Dolar ve yen, euro karşısında hızlı bir şekilde değer yitirdi. Dolar euro karşısında iki günde 1.2450’lerden 1.33’e kadar değer kaybetti. FED’in “tavşanları” bunda da etkiliydi.

ABD’de başkanlık seçimi

Malûmunuz 4 Kasım’da ABD’de başkanlık seçimi yapılacak. Son günlerdeki “iyimser” havanın seçimlerin hemen arifesinde ortaya çıkması bana biraz manidar geliyor. ABD’nin şu andaki hükümeti son dakikada da olsa seçmenlerin kafasındaki olumsuz havayı değiştirebilmek için elinden geleni yapıyor.

Tüm piyasayı manipüle etmek pek mümkün görünmese de, piyasaların hemen her istediğini yapan Bush hükümetinin devamı olacak Mc Cain için piyasa profesyonellerin “tercihleri” bu havayı yaratıyor olabilir mi ? Neden olmasın? 4 Kasım’a sadece bir iş günü kaldı!

Diğer yandan 29 Ekim’de kapalı kalan Türk piyasaları da “olumlu havayı” yaşadı. 28 Ekim’de 1.5670’den kapatan dolar/YTL kurları, dün 1.47’ye kadar indi. IMKB 100 endeksi de günü özellikle bankacılık sektörüne gelen alımlarla yüzde 7.38’lik bir artışla kapattı.

Bugünkü kapanış önemli olacak. Son üç günde yaşanan abartılı yükselişlerin mutlaka düzeltmesi yaşanacaktır. “Tavşanlar” sayesinde yaşanan abartılı yükselişler yerini yeniden düşüşlere bırakacaktır. Zira, ABD’nin ilk negatif büyümesi geldi! GSYİH yüzde 0.3 gerilemiş durumda. Ekonominin büyümediği resesyona mı, stagflasyona mı, deflasyona mı girildiği tartışıldığı bir ortamda borsaların bir gündeki en fazla yükseliş rekorları kırması çok anlamlı değil! Sürdürülebilir de değil!

Dolar/YTL

Nitekim ABD büyüme verisinden sonra gün sonuna doğru dolar yeniden 1.28’lere doğru değer kazandı. Dow Jones’taki yüzde 2’lik yükseliş neredeyse sıfırlanmıştı. Dolar kurlarında 5 Ağustos’taki 1.15 ile 23 Ekim’deki 1.74 zirve seviyesinin ideal düzeltmesi 1.4450 seviyelerindeydi. Dün 1.4680’e kadar gelindi.

Kurlardaki son iki günlük sert düşüşün bir kısmı hafta sonu riskini almak istemeyenler tarafından “düzeltilebilir”. Bu durumda sırasıyla 1.5720, 1.6040 ve ardından da 1.6360 seviyeleri test edilebilir.

1.7530 seviyelerine kadar strese gerek yok!

DİĞER YENİ YAZILAR