Faizler nereye düşecek?

Haberin Devamı

1980’lerin öncesindeki planlı ekonomi dönemindeki düşük faizleri saymazsak, dünkü bono faizleri modern dönemlerin en düşüğü oldu! Gösterge bono bileşik faizleri yüzde 6.92’ye düştü ve günü bu seviyeden kapattı. Ben geçtiğimiz yıl kapanışına yakın 6.95’in görülmesini bekliyordum, olmadı. Kısmet düneymiş.

Bu düşüşün ardında bir kaç sebep sayılabilir. İlki yeni yıl ile birlikte yeni bono poziyonlarının açılması. Peki neden dün 22 baz puan gibi sert (!) sayılabiliecek bir hareket oldu derseniz, dün Londra piyasasının tatil sonrasındaki ilk iş günüydü. Yeni yıla dair yayınlanan bazı raporlar Merkez Bankası’nın faiz indirimlerine devam edeceğini, indirimin 100 baz puana kadar ulaşabileceğini bekliyor. İndirimlerin Ocak ve Şubat’ta 50’şer baz puan olacağı tahmin ediliyor. Piyasa katılımcılarından bazıları bunu daha da ileri götürüp hemen Ocak’ta 100 baz puanlık bir indirimin geleceğini bekliyor. Hal böyle olunca da yeni açılan bono pozisyonları alıma geçerken, benzer beklentilerle hareket eden muhtemel satıcılar da satmaktan vaz geçince hareket hızlı oluyor.

Diğer unsur ise Hazine’nin açıklamış olduğu ilk üç ay borçlanma stratejisydi. Hazine ilk üç aydaki 49.9 milyar TL’lik iç borç itfasına karşılık 44 milyar TL borçlanacak. Yani ödediği iç borcun yüzde 88.2’sini borçlanacak. Aynı dönemde vadesi gelen dış borçları da dahil edildiğinde itfa rakamı 55.2 milyar TL’ye ulaşıyor ki bu dönemde dış borçlanma yapılmayacak. Bu itfaların da iç borçlanma ile karşılanacağı düşünülürse Hazine vadesi gelen toplam borçlarının yüzde 79.7’sini yenileyecek demektir. Bu da fazilerin düşmekte olduğu bir dönemde “kağıt arzının“ azalması demektir. Azalan arz, fiyatı artırıyor, faizi düşürüyor.

Asıl önemli etki swap piyasasından geliyor. Kısa vadeli (gecelik) TL/dolar swaplarında TL faizleri sıfırlandı, hatta geçen yılın sonunda eksiye bile döndü. Yılın başlamasıyla birlikte 1 yıllık TL/dolar swaplarındaki TL fazileri 5.50’den 5.25’e geriledi. Hal böyle olunca da TL cinsi varlık almak isteyenler için yegane imkân bonolar oldu. 9-12 ay bölgesine gelen talebin ardındaki en önemli sebep buydu. 1-2 yıllık swap faizlerinin (TL) faizlerinin daha da gerilemesi zor. Belki 25 ya da 50 baz puan daha gerileyebilir. Ancak daha fazla inmesi zor. Zira cari seviyelerden bile yabancıların swap pozisyonu almaktan imtina ettikleri, daha da düşmesi durumunda bu piyasada pek fazla arz kalmayabileceği konuşuluyor.

Yine de bono cephesinde önümüzdeki iki ay içinde 50 baz puanlık bir düşüş daha söz konusu. 6.92 olan bileşiklerin 6.50’lere kadar gerilemesi ihtimali var. Önümüzdeki aylarda enflasyonun “matematiksel olarak gerileyecek” olması hem Merkez Bankası’nın hem de piyasanın elini güçlendiriyor.

Sonrası mı?

Sonrası Allah Kerim...

DİĞER YENİ YAZILAR