Faizin dayanılmaz cazibesi!

Bu yıl Türkiye’de iki tane seçim varmış... Hrant Dink haince katledilmiş... Ne gam! Yerli piyasa katılımcıları tüm bunlardan -belki de gereğinden fazla- etkilenirken, yabancılar bu faktörleri pek umursamaz görünüyorlar

Haberin Devamı

Bu yıl Türkiye’de iki tane seçim varmış... Hrant Dink haince katledilmiş... Ne gam! Yerli piyasa katılımcıları tüm bunlardan -belki de gereğinden fazla- etkilenirken, yabancılar bu faktörleri pek umursamaz görünüyorlar. Yılın ilk haftasındaki satışlardan sonra özellikle son iki haftada borsaya ve bonolara ciddi bir yabancı alımı geldi. Yeni açılan pozisyonların önemli kısmı geçen yıldan farklı uzun vadeli bonolara ve borsaya girmiş görünüyor. Borsada 10 Ocak’taki en düşük noktadan beri endeks, yüzde 13.63 değer kazanırken ilk 20 aracı kurum bazında aynı tarihten beri 65 milyon dolardan fazla net alım yapılmış görünüyor.

Benzer durum bonolarda da yaşandı. 10 Ocak’ı baz aldığımızda gösterge bono bileşik faizleri 21.72’den 20.61’e geriledi ki, dün ihraç edilen yeni gösterge bonoda ortalama 20.40’a kadar geriledi. Hazine 9.25 YTL’lik itfasına karşılık YTL cinsi bonoda nette 6.372 milyon borçlanırken, dolar cinsi bonoda 1.946 milyon dolar borçlandı. Tüm borçlanmasını piyasadan karşılarken, YTL itfasına karşın daha az borçlandığı 2.9 milyarlık kısmı piyasada kaldı. Piyasa katılımcılarının çoğu; dolar cinsinden ihracın karşılığının hazır olduğu varsayımıyla; piyasada kalan kısmın YTL likiditesini artıracağını düşünüyor.

Dünkü ihalelerin en dikkat çekici noktası karşılanma/talep oranındaydı. YTL cinsinden tahvilin “ortalamadan alırım-ROT” diyenlerin ihale öncesindeki talepleri 11.637 milyon YTL olurken Hazine bu talebin sadece yüzde 15’lik kısmını karşıladı. İhaledede 15.396 milyon YTL’lik talebin 23.49’luk kısmı kağıt alabildi. Dolar cinsi kağıt içinde bu oranlar sırasıyla yüzde 35 ve yüzde 30.93 olarak gerçekleşti. Bu denli yoğun talebin ardında, geçen yılki Mayıs sarsıntısındaki kayıplarını karşılayamamış olan Türk piyasalarının emsallerine göre ucuz kalması, en yüksek reel faizlerin bizde olması ve Japonya’nın faiz oranlarını yine değiştirmemiş olmasının payı büyük. Önümüzdeki haftalarda bu alımların cari faizi daha aşağı indirmesi mümkün. Daha önce 20.60 bileşik seviyelerinin görülebileceğine değinmiştim. Bu kadar çabuk olmasa da... Şimdiki kritik eşik 20.30-35 aralığında. Bu seviyenin aşağı kırılması 19.25’lerin yolunu açacaktır. Öncesinde 19.55 seviyeleri de önemli direnç seviyeleri.

Hatırlatmakta fayda var. Dün dolar euro paritesi hızla 1.2940’lardan 1.3040’lara yükseldi. Altın ve petrolde de yükselişler görüldü. Bu hareketin ardında, ABD’nin Nisan’da İran’ı füzelerle vurabileceğine dair ortadoğu kaynaklı bir haber vardı. Böyle bir haber, geçen yıldan kalmış kârların realizasyonu için kullanılırsa tahminler bir parça ertelenebilir.

DİĞER YENİ YAZILAR